Hlavní navigace

Supertenká HD televize JVC

24. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
JVC na veletrhu CEDIA vystavovala LCD televizi s obvodovým LED podsvícením LT-32WX50, která je tenká jen 7 mm a váží 5,5 kilogramu.

Japonská JVC se intenzivněji zapojuje do závodů o co nejtenčí televizi, což je marketingový trhák poslední doby. Na evropské výstavě CEDIA předvedla jen 7 mm tenkou 32“ (81 cm) LT-32WX50 s Full HD rozlišením 1920x1080 bodů (1080p), což je zřejmě (evropská) varianta jiné tenké televize JVC GD-32X1. Poprvé její koncept sice uvedla už na veltrhu CES 2009 letos v lednu, nicméně nyní byl k vidění plně fuknční kousek i s detaily.

Podsvícení je samozřejmě hranové (obvodové) „edge LED“, jinak by nebylo možné tak tenkou LCD obrazovku vůbec zkonstruovat. Hranové LED sestává z řady světelných diod umístěných po obvodu televizoru, ty svítí přes odrazové hranoly a rozptylovou vrstvu kolmo na LCD panel. Klasické LED je tvořeno diodami umístěnými přímo za panelem, což má své výhody i nevýhody - tomu se ale více věnujeme v aktuálním vydání HD Worldu.

Televizor má mít velmi vysoký statický kontrast 4000:1 a barvy pokryjí 90 procent Adobe RGB, což vyvolává otázku, jak dobře si televize poradí s obsahem v klasickém barevném spektru, tedy zejména aby nebyly přesycené červené barvy.

LT-32WX50 má 100Hz obraz, to znamená schopnost dopočítávat každý druhý snímek pro plynulejší pohyb.  To je dnes nakonec u lepších televizorů takřka samozřejmost.

Při tloušťce jen 7 mm váží televize pouhých 5,5 kg, takže k jejímu přenášení a instalaci nejsou potřeba stěhováci jako u extra velkých plazmových obrazovek. Do televize se vešly ještě dva HDMI, PC VGA konektor, čtečka SD karet a USB slot.

JVC je známa především mezi video specialisty, svoje obrazovky často cílí na segment post-produkčních monitorů, nicméně snaha ukousnout si ze spotřebitelského trhu je patrná i zde.


JVC LT-32WX50