Hlavní navigace

Symantec analyzuje podíl jednotlivých sítí na rozesílání spamu

3. 10. 2009

Sdílet

Společnost Symantec oznámila výsledky zprávy 2009 MessageLabs Intelligence Report za 3. kvartál. Rozbor upozorňuje na to, že robotické sítě jsou nyní odpovědné za zasílání 87,9 % veškeré nevyžádané pošty.

Novější robotická síť Maazben zaznamenala po nesmělém počátku koncem května rychlý růst a rozesílá hlavně nevyžádanou poštu, která se týká kasin. Jedna z nejstarších a největších robotických sítí Rustock od června zdvojnásobila svoji velikost a má nyní předvídatelné časové rozložení rozesílání nevyžádané pošty.

Podle týmu MessageLabs Intelligence vzrostl podíl robotické sítě Maazben během uplynulého měsíce ze srpnových 0,5 % veškeré nevyžádané pošty na zářijových 1,4 %. Robotická síť Rustock je největší co do počtu botů, ale její výstup v přepočtu na jednotlivé boty zůstal relativně nízký. Největší robotická síť Rustock s 1,3 mil. až 1,9 mil. botů má nyní ustálené časové rozložení rozesílání nevyžádané pošty, které začíná každý den v 9 hod. ráno SEČ, dosahuje vrcholu ve 13 hod. SEČ a ustává v 1 hod. SEČ. Následuje osmihodinová přestávka, po které znovu začíná rozesílání. Rustock je jediná robotická síť s pravidelným cyklem rozesílání nevyžádané pošty. 

V uplynulém roce bylo několik poskytovatelů služeb Internetu odpojeno kvůli hostování aktivit robotické sítě, což se ukázalo jako dvojsečné opatření a vedlo k posunu ve schopnostech robotických sítí,“ řekl Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst, společnost Symantec. „Byly tím těžce zasaženy významnější robotické sítě jako Cutwail a vytvořen prostor pro vznik nových robotických sítí jako Maazben. To ale nebude platit vždy, protože i technologie robotických sítí se od konce roku 2008 vyvíjela a nejnovější případy ukončení činnosti poskytovatelů služeb Internetu mají menší vliv na výslednou činnost. Prostoj nyní trvá pouze několik hodin a nikoli týdnů nebo měsíců jako dříve.“

 

Po ukončení činnosti těchto poskytovatelů služeb Internetu v průběhu uplynulých tří měsíců měly dvě další sítě možnost vybojovat si pozici nejaktivnější robotické sítě, která zůstala po síti Cutwail. Pozici nejaktivnějších robotických sítí pro distribuci nevyžádané pošty převzaly robotická síť Grum, co do velikosti polovina sítě Rustock, ale odpovědná za 23,2 % nevyžádané pošty, a robotická síť Bobax, odpovědná za 15,7 % nevyžádané pošty. Robotická síť Cutwail byla předtím odpovědná za 45,8 % nevyžádané pošty.

  

Zářijová zpráva 2009 MessageLabs Intelligence Report obsahuje podrobnější údaje o všech výše uvedených trendech a hodnotách a podrobnější rozbor trendů v zeměpisných oblastech a ve vertikálních oborech. Úplná zpráva je k dispozici zde .

CS24