Hlavní navigace

Technogiganti vysávají elektřinu jako obří datová černá díra. Kolik toho „sežerou“?

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Spotřeba elektrické energie roste a nezanedbatelným podílníkem na růstu spotřeby jsou technologičtí giganti. Rekordním „požíračem“ je Samsung.

Tým BestBrokers prošel nejnovější zprávy o životním prostředí deseti největších technologických společností podle tržní kapitalizace, které veřejně zveřejňují údaje o spotřebě energie. Zkoumal, kolik elektřiny tyto firmy v loňském roce spotřebovaly na napájení svých datových center, globálních kanceláří a výrobních zařízení.

Pro lepší ilustraci také udělal několik srovnání, která ilustrují, jak obrovská tato spotřeba energie ve skutečnosti je, například kolik elektromobilů by se dalo nabít nebo kolik amerických domácností by se dalo napájet po celý rok stejným množstvím energie.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Z informací vyplývá, že Google ve svém posledním fiskálním roce 2023 spotřeboval 25,3 terawatthodin elektřiny. Pro představu, to by stačilo na nabití neuvěřitelných 349,6 milionu elektromobilů, z nichž každý má průměrnou kapacitu baterie 72,4 kilowatthodiny.

Jinak řečeno, to je dost energie na to, aby se každý z 3,3 milionu elektromobilů na amerických silnicích do konce roku 2023 nabil neuvěřitelných 106krát. Pro srovnání, Microsoft by se svou roční spotřebou elektřiny 23,6 terawatthodin dokázal nabít 325,6 milionu elektromobilů.

CS24

Zde je několik klíčových poznatků ze zprávy o spotřebě elektřiny:

  • Jihokorejský Samsung spotřeboval ve svém fiskálním roce 2023 téměř 30 terawatthodin elektřiny, což je více než jakákoli jiná technologická firma z analýzy. To je dost na to, aby plně nabila ohromujících 413,8 milionu elektromobilů. Pro další srovnání, na základě průměrné spotřeby energie v americké domácnosti, která činí přibližně 10 585 kilowatthodin ročně, by to stačilo i na napájení 2,8 milionu amerických domácností po celý rok.
Spotřeba elektrické energie a jednoduchá přirovnání

Spotřeba elektrické energie a jednoduchá přirovnání

Autor: Bestbrokers
  • Americký technologický gigant Google nezůstává pozadu. Na základě spotřeby elektrické energie společnosti ve výši 25,3 terawatthodin v loňském roce by dokázal nabít 349,6 elektromobilů neboli každé elektrické vozidlo ve Spojených státech přibližně 106krát. Co se týče domácností, Google by mohl po dobu jednoho roku zásobovat elektřinou téměř 2,4 milionu amerických domácností, což představuje přibližně 1,82 % ze 131,4 milionu domácností, které se v současnosti ve Spojených státech nacházejí.
Office 2024 jsou tady. Za jednorázový poplatek navždy, ale bez nových funkcí Přečtěte si také:

Office 2024 jsou tady. Za jednorázový poplatek navždy, ale bez nových funkcí

  • Tchajwanská společnost TSMC naproti tomu v roce 2023 spotřebovala 24,8 terawatthodin ve všech svých obchodních závodech. S tímto množstvím energie by třetí největší výrobce čipů na světě mohl nabít 342,2 milionu elektromobilů. Případně by spotřeba elektřiny společnosti TSMC dokázala udržet světlo v 2,3 milionu amerických domácností po celý rok.
  • Roční spotřeba elektřiny společnosti Microsoft mezitím dosáhla 23,6 terawatthodin, což by stačilo k zajištění elektřiny pro 2,2 milionu domácností ve Spojených státech. V těsném závěsu následuje mateřská společnost Facebooku Meta, jejíž spotřeba energie by stačila na napájení 1,4 milionu amerických domácností. Pokud by tyto společnosti využily veškerou svou spotřebu energie k nabíjení elektromobilů, Microsoft by mohl plně nabít 325,6 milionu elektromobilů, zatímco Meta 211,7 milionu.
  • Pro srovnání: Apple v roce 2023 celosvětově spotřeboval přibližně 3,5 terawatthodiny elektřiny. To je sice méně, než kolik spotřebovala většina ostatních technologických gigantů na našem seznamu za poslední fiskální roky, ale i tak to stačí na nabití 48,2 milionu elektromobilů nebo na udržení 329 428 amerických domácností v provozu po dobu jednoho roku. Dokonce i společnost Nvidia, která spotřebovala pouze 613 gigawatthodin, by mohla nabít 8,5 milionu elektromobilů. Její spotřeba elektřiny by také dokázala napájet 57 875 amerických domácností.
Co je darknet, jak funguje tajné podhoubí webu? Přečtěte si také:

Co je darknet, jak funguje tajné podhoubí webu?

  • Dalším zajímavým zjištěním je, že společnosti Apple, Nvidia a Broadcom by mohly své roční účty za elektřinu zaplatit z příjmů za méně než jeden den. Například společnost Apple by mohla svůj účet za elektřinu ve výši 456,8 milionu dolarů (na základě průměrné sazby pro podniky v USA ve výši 0,131 dolaru za kilowatthodinu od června 2024) pokrýt za pouhých 10 hodin na základě svých zisků v průměru přesahujících 1 miliardu dolarů denně.

Technologičtí giganti z seznamu spotřebují ročně více elektřiny než některé země s miliony obyvatel. Například spotřeba elektřiny společnosti Samsung ve výši 30 terawatthodin v posledním fiskálním roce je téměř stejná jako roční spotřeba energie celých států, jako je Irsko (5,2 milionu obyvatel) a Srbsko (6,7 milionu obyvatel), které podle nejnovějších údajů amerického Úřadu pro energetické informace spotřebují přibližně 31 terawatthodin.

Ještě pozoruhodnější je, že zpráva identifikuje 131 zemí a území, včetně Ekvádoru (28 terawatthodin/rok, 18,3 milionu lidí) a Slovenska (26 terawatthodin/rok, 5,6 milionu lidí), z nichž každá spotřebuje ročně méně elektřiny než samotný Samsung.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.