Hlavní navigace

Recenze: Tecom i7 – Leonidas I

25. 9. 2009

Sdílet

Nová generace mikroprocesorů Intel Core i7 přinesla do oblasti výkonných počítačových sestav další výrazný posun výkonu směrem kupředu.

Tecom i7 – Leonidas I

 

Základním prvkem pracovní stanice TECOM i7 – Leonidas I je čtyřjádrový mikroprocesor Intel Core i7 940, pracující na frekvenci 2930 MHz. Již tak vysoký pracovní výkon ještě zvyšuje použitá technologie Hyper-Threading, přidávající ke čtyřem fyzickým další čtyři virtuální procesory, celkem je tedy v systému vidět, že se jedná o osmijádrový mikroprocesor. Výrobce usadil toto CPU do osvědčené základní desky Intel Desktop Board DX58SO, což je mimochodem jediný „firemní“ model pro Core i7.

Sestava je doplněna třemi dvojicemi 2GB paměťových modulů značky Corsair XMS3 6B typu DDR3 a s rychlostí 1600 MHz. Dále jsou k dispozici tři pevné disky Seagate Barracuda 7200.11 s kapacitou 500 GB, zapojené do diskového pole RAID 1, a výkonná grafická karta nVidia Quadro FX 3700. Tato konfigurace je určena pro náročnou práci a není jí co vytknout – velmi vysoký výkon mikroprocesoru doplňuje dostatečné množství rychlé operační paměti, přičemž této povedené kombinaci dále sekunduje diskové pole s dostatečnou kapacitou a vynikajícím výkonem. Použitá grafická karta pak už jen dokresluje primární návrh této pracovní sestavy, určené především pro grafiky a na velmi náročné zpracování videa ve vysokém rozlišení.

 

Tecom: Leonidas I

Robustně počítač nepůsobí jen papírovými parametry, ale i vzhledem počítačové skříně. Počítačová sestava je uložena ve skříni Thermaltake VF4000BWS Bach VX, která umožňuje nenásilné a rovnoměrné uložení komponent tak, aby byly dostatečně chlazeny a zároveň nijak nepřekážely případným zásahům uživatele nebo servisního technika. Pro případné budoucí rozšíření je ve skříni dostatek prostoru, sympatické jsou především volné pozice pro další pevné disky a 5,25“ mechaniky. Dílenské zpracování je příkladné, kabely jsou svázány k sobě a vedeny tak, aby zabíraly co nejméně místa a nevadily ostatním komponentám při odvodu tepla. Zejména ve spodní části je kabelů více než by bylo zdrávo, ale to je dáno velkým počtem osazených pevných disků, jejichž napájení není možné řešit jiným způsobem.

Příjemně nás překvapilo chlazení počítače, jež bylo nejen efektní, ale především efektivní. Jeho základ tvoří velký ventilátor umístěný na přední straně skříně v místech, kde jsou uloženy pevné disky, a o něco menší ventilátor připevněný na zadní stranu PC. Tato kombinace zajišťuje, že se teplota uvnitř počítače i přes velké množství komponent pohybuje na přijatelných hodnotách. S teplotou samozřejmě souvisí i celková hlučnost sestavy: u TECOM i7 – Leonidas I v klidovém režimu nebo v režimu standardní práce, kdy není CPU maximálně namáháno, byla hlučnost počítače na běžné úrovni, kterou v kanceláři během pracovního dne ani nepostřehnete.

Jiná situace však nastane při renderování videa nebo při jiných náročných operacích, kdy CPU pracuje naplno. Při teplotě přesahující 60 °C spouští chladič CPU své otáčky na maximum a tím zvyšuje hlučnost celého PC. Posledním detailem, který nám utkvěl v paměti, je použitý napájecí zdroj Enermax MODU82+ EMD625AWT s výkonem 625 W, jenž v nás budil dojem kvalitního a bezpečného zdroje energie, který je u takto koncipované sestavy nezbytný.

Softwarová výbava je připravena velmi šikovně – předinstalován je 32bitový operační systém Microsoft Windows Vista Ultimate, na druhém pevném disku se pak nachází veřejná betaverze nejnovějšího počinu společnosti Microsoft – Windows 7 ve své 64bitové edici. Oba systémy byly výborně připraveny, nainstalovány byly i všechny potřebné a aktuální ovladače. Ostatní software je možné nainstalovat na žádost zákazníka, jiný software tedy nebyl do ceny PC započítán.

Pokud bychom měli této sestavě něco vytknout, bylo by to „pouze“ 6 GB operační paměti, dokázali bychom si představit ještě jeden pevný disk s kapacitou minimálně 1 TB a k zahození by nemusela být ani Blu-ray mechanika.

Verdikt:

Počítačovou sestavu TECOM jsme měli možnost testovat dostatečně dlouho na to, abychom mohli říci, že se jedná o velmi rozumně navržený a kvalitně sestavený produkt, neboť při návrhu bylo použito to nejlepší, co je v současné době k dispozici. U takto zpracovaného počítače nelze kritizovat ani cenu, daleko důležitější je záruka a záruční servis.

Klady: ideální pracovní stanice, kvalitní komponenty, zpracování
Zápory: pouze drobnosti, které se dají doplnit, hlučnější při zatížení

CS24

Hodnocení: 87 procent

Výrobce: TECOM
Název: TECOM i7 – Leonidas I
Mikroprocesor: Intel Core i7 940 – 2,93 GHz
Základní deska: Intel Desktop Board DX58SO
Čipová sada: Intel X58 Express Chipset + ICH10R
Operační paměť: 3× 2 GB DDR3 Corsair
Grafická karta: nVidia Quadro FX 3700
Pevný disk: 2× HDD 750 GB RAID 0
Optická mechanika: LG HL-DT-ST DVD-RAM GH22NS30
Síťová karta: Intel Gigabit LAN
Zvuková karta: Realtek ALC888
VGA porty: 2× DVI
USB porty: 8× vzadu, 2× vpředu

Operační systém: Microsoft Windows Vista Ultimate CZE, SP1
Recovery systém: Součástí Windows
Antivir/firewall: není
Kancelářský software: není