Hlavní navigace

Test: 19" za levno, aneb širokoúhlá elegance

5. 3. 2007

Sdílet

Hledáte do své firmy rozumný širokoúhlý monitor za rozumnou cenu? Pak nezapomeňte na BenQ FP93VW, který je už od pohledu výrobkem natolik elegantním, že jeho elegance může být až sporná. Jediné, na čem se totiž shodla většina z těch, kteří ho u mě viděli bylo, že „je vyřešen zajímavě“.

Hledáte do své firmy rozumný širokoúhlý monitor za rozumnou cenu? Pak nezapomeňte na BenQ FP93VW, který je už od pohledu výrobkem natolik elegantním, že jeho elegance může být až sporná. Jediné, na čem se totiž shodla většina z těch, kteří ho u mě viděli bylo, že „je vyřešen zajímavě“.

Zprávu o tomto 19palcovém monitoru jsme na IDG on-line přinesli už v lednu, ale zaujal nás natolik, že jsme se mu rozhodli dát trochu větší prostor a více se mu podívat na zoubek.


Všiměte si především zcela plochého podstavce velikosti zhruba A5 (větší obrázek).


Většinou slušný design

Za pozornost stojí už plochý a rovný podstavec, který je navržen tak, aby se na něm dala umístit řada kancelářských drobností (prostor odpovídá zhruba formátu A5) a také méně obvyklá a až „macovsky“ působící barva.

Ovládání monitoru je „neviditelně“ ukryto na levém boku a na umístění si tudíž budete muset chvíli zvykat, automatické vyladění funguje poměrně slušně a vedení kabeláže na zadní straně (podívejte se na obrázek), stejně jako stabilita podstavce, jsou výborné. Jen nezkoušejte – po sestavení panelu a podstavce – oba díly rozebírat. To bylo martýrium, které jsem nakonec vzdal…

Nepochybným mínusem monitoru, je jakákoli automatická instalace ovladače a barevného profilu a v tomto případě je lepší postupovat podle doporučení výrobce a pro přirozené rozlišení monitoru nastavit prostou frekvenci 60 Hz. Cena zase není tak nízká, aby tu něco takového chybět mohlo.

Klíčem je grafická karta

Problémem dnes tolik populárních širokoúhlých monitorů je grafická karta. Ne každá si s nimi rozumí a tohle je zapotřebí vzít v potaz už před koupí. Ostatně s podobným problémem, avšak z opačné strany, se střetávají přenosné počítače s širokoúhlými displeji – napojit na ně monitor s formátem 4:3 je také poněkud problematické; ani Windows XP neumějí uložit – a vyvolat – více než jedno nastavení pracovní plochy (ostatně vyvolat ho neumějí také).

Grafická karta by ve spolupráci s 19“ monitorem měla rozumně fungovat v přirozeném režimu LCD panelu, což v tomto případě znamená, že by měla podporovat rozlišení 1440 x 900 pixelů, 60 Hz. Na jedné kartě (Nvidia GeForce FX5200) se mi nepodařilo rozchodit napojení přes DVI a ani kvalita obrazu nebyla příliš valná (podporovaná časování a rozlišení najdete níže v návodu). Na FX5500 už byly výsledky výrazně lepší a bylo vidět, že karta si s monitorem rozumí lépe. I tak ale bylo na 5ms TN panelu místy znát slabší podsvícení a nijak vysoký, i když v této kategorii typický, jas 300 cd/m2 a kontrast (700:1). To je zjevně vlastnost, ale vzhledem k ceně to na druhou stranu není nic, co by překvapilo. Stejně jako udávané nízké pozorovací úhly, které – subjektivně vzato – odpovídaly.

Jako levný monitor na běžnou práci na doma nebo do firmy stojí BenQ za to. Mimochodem pokud byste ho srovnali s Acer AL1916Was (4 740 Kč bez daně) zjistíte, že má navíc "vlastně jen" delší záruku a digitální DVI rozhraní. Porovnat design si však musíte sami.


Návod v češtině si stáhnete zde (PDF, 1,1 MB).



Hodnocení: BenQ FP93VW

Pro: tříletá záruka, DVI kabel v ceně.
Proti: i přes danou cenu chybí instalace ovladače a barevného profilu.

Prodejce: BenQ.
Cena : 5 390 Kč bez daně (6 400 Kč).



VGA či DVI kabel se připojuje zespodu do vystouplé části, dobře vidět je i vedení kabelů na spodu podstavce.






Výše uvedený dokumenet je ve formátu PDF. Ke čtení proto potřebujete program Adobe Acrobat Reader. Pokud ho nemáte nainstalován, jeho volnou verzi si stáhnete zde.

Foto: BenQ