Hlavní navigace

Test: Jak je na tom Internet Explorer 8.0 s rychlostí?

21. 3. 2009

Sdílet

Vydání nové verze Internet Exploreru vyvolalo řadu diskuzí, neboť jej Microsoft prezentoval jako údajně nejrychlejší prohlížeč současnosti. Ovšem nezávislé testy ukazují, že realita není až tak jednoznačná...

Microsoft konkrétně na začátku tohoto týdne informoval, že otestoval 25 nejpopulárnějších webových stránek jako je google.com, yahoo.com, youtube.com, blogger.com, wikipedia.org a další a dospěl k závěru, že IE8 (ještě ve verzi RC1) byl nejrychlejší ve 12 případech, Chrome v devíti a nejhůře dopadl Firefox, který prý vyrenderoval nejrychleji jen 4 stránky z 25 testovaných. Nicméně rozdíly mezi jednotlivými soupeři nebyly až tak výrazné. Kompletní zpráva Microsoftu o výsledcích jeho interních testů je k dispozici ke stažení z jeho webu.

Nicméně kolegové z amerického webu Computerworld.com hned po vypuštění finální verze IE8 provedli testy v nástroji SunSpider pod Windows XP, podle kterých se naopak ukazuje, že Internet Explorer 8.0 je naopak nejpomalejším prohlížečem mezi pěti nejrozšířenějšími. Ukázalo se také, že finální verze je jen nepatrně rychlejší, než Release Candidate 1, jež byla uvolněna v lednu.

Kolegové z amerického Computerworldu provedli tři měření pro každý prohlížeč a výsledky zprůměrovali. Podle nich je vítězem Chrome od Googlu, který byl více než čtyřnásobně rychlejší než Internet Explorer 8.0. Na druhém místě skončil Firefox 3.0.7, následovaný prohlížečem Safari 3.2.2 pro Windows a Operou 9.63. Konkrétně byl Firefox oproti IE8 v SunSpideru rychlejší o 59 %, Safari o 47 % a Opera o 38 %.

Tento výrazný rozdíl ve výsledku je dán tím, že SunSpider testuje rychlost zpracování JavaScriptu, který se využívá u řady internetových aplikací, zatímco výsledek Microsoftu je postaven jen na rychlosti načítání a vykreslování stránek. Tedy pokud uživatelé často navštěvují jiné stránky, než ty, které byly zařazeny do testu Microsoftu (jednalo se o Top 25 nejnavštěvovanějších webů, ovšem např. pro uživatele v ČR bude toto pořadí pravděpodobně výrazně odlišné) nebo třeba intenzivně používají aplikace vytvořené v JavaScriptu, i celkový výsledek by pak byl výrazně odlišný.

James Pratt, manažer Microsoftu pro Internet Explorer, je však přesvědčen, že nový IE8 je nejrychlejší verzí Internet Exploreru, jakou Microsoft zatím vypustil (což je pravda, protože předchozí verze právě třeba ve zpracování JavaScriptu silně zaostávaly za konkurencí) a je údajně i vysoce konkurenceschopný ve srovnání s ostatními browsery na trhu.

Microsoft také informoval, že Internet Explorer 8.0 je oproti konkurenčním prohlížečům nejúspěšnější v ochraně uživatele proti malwaru, nicméně jde opět o studii sponzorovanou Microsoftem a provedenou na určitém vzorku malwaru. Detaily o ní najdete v článku Microsoft vypustil finální Internet Explorer 8.0.