Hlavní navigace

Test: Mininotebooky Eee PC 901 a 1000 v praxi

5. 7. 2008

Sdílet

Kolegové z amerického Infoworldu měli možnost vyzkoušet v praxi nové modely Eee PC 901 a 1000 od Asusu. Jaké jsou jejich dojmy z těchto dvou miniaturních notebooků, které by se měly začít brzy prodávat i na českém trhu?

Kolegové z amerického Infoworldu měli možnost vyzkoušet v praxi nové modely Eee PC 901 a 1000 od Asusu. Jaké jsou jejich dojmy z těchto dvou miniaturních notebooků, které by se měly začít brzy prodávat i na českém trhu?

Eee PC 901 s displejem 8,9" a 1000 s obrazovkou o velikosti 10" jsou první modely od Asusu, postavené na procesorech Intel Atom a měly by konkurovat například netbookům MSI Wind nebo Acer Aspire One, které jsou postavené na podobném konceptu. Čím mohou nová Eee zaujmout?

Asus se rozhodl osadit své nové netbooky nejrychlejším Wi-Fi přenosem a proto Eee PC 901 a 1000 disponují modulem 802.11n, který může dosahovat výrazně vyšších přenosových rychlostí, což je u přístroje, určeného primárně pro práci na internetu, vítaná vlastnost. Dan Nystedt, který nová Eee PC testoval, říká, že při stahování dat z internetu byla práce výrazně rychlejší, než u netbooků, vybavených použe modulem podporujícím standardy 802.11b/g.

další výraznou změnou, kterou uživatel pozná, je výdrž baterie. Díky tomu, že Asus pracoval na tom, aby byterie vydržely na jedno nabicí co nejdelší možnou dobu a použil pro ukládání dat SSD disky a LED podsvícení displeje, došlo spolu s funkcemi Super Hybrid Engine - pokročilého managementu spotřeby - k výraznému prodloužení výdrže na jedno nabití. Eee PC 901 a 1000 tak se SSD diskem může pracovat zhruba 8 hodin, což je více, než nabízejí konkurenční přístroje, Eee PC 100H s klasickým pevným diskem o kapacitě 80 GB pak vydrží o hodinu méně.

Klasický pevný disk se hodí v případě, že uživatel potřebuje ukládat větší množství dat, ale jinak pro výběr modelu se SSD hovoří tři věci - menší spotřeba, odolnost proti nárazům a také rychlejší spouštění operačního systému i používaného softwaru.

Překvapivě kvalitní je i HD audio se stereo reproduktory, které nové Eee PC podporuje, což mění tyto nettopy v přenosný přehrávač hudby. Je také možné k němu připojit iPod nebo jiný MP3 přehrávač a používat pro přehrávání jen zabudované reproduktory, které podle Dana Nystedta překvapí svým zvukem.

Dan Nystedt také poznamenává, že cena nových Eee PC je vyšší než u konkurenčních výrobců. Ti se snaží modely s displejem o velikosti 8,9" nabízet za 399-499 dolarů a 10" verze pak mezi 499-599 dolarů, zatímco u Asusu je to v prvním případě 562 dolarů a ve druhém 625 dolarů, což už může překonávat ceny některých levnějších plnohodnotných notebooků.

Další věcí, která Dano Nystedtovi vadila je klávesnice, která podle něj není ideální na větší psaní a díly rozměrům kláves se člověk snadno překlepne. Nicméně Asus ji plánuje u dalších modelů (904 a 905) výrazně zvětšit v reakci na požadavky uživatelů, kteří mají větší prsty a zmenšená verze jim příliš nevyhovuje. Dan Nystedt říká, že nejlepší klávesnice, jakou u netbooku používal, mělo ClassMate PC díky dostatečným mezerám mezi jednotlivými klávesami, které se pak dobře mačkají.¨

Asus si také dal práci s výběrem softwaru pro nové netbooky a uživatel již do začátku má k dispozici kancelářský balíček pro práci s dokumenty (což není úplně běžné), dále pak Microdoft Works, Powerpoint viewer, Skype a také multimediální Intervideo WinDVD přehrávač. Vzhledem k tomu, že Eee PC ale neobsahují DVD mechaniku, je potřeba spouštět filmy z USB či stažené z disku. je možné, že hitem na netboocích se stanou filmy na SD kartách, neboť většina jich obsahuje čtečku paměťových karet a díky relativně nízkým cenám za 1GB tak mohou úspěšně alternovat optickým médiím.
Nenechte si ujít:
Acer Aspire one: Pohled do nitra miniaturního notebooku

MSI uvede levný notebook s procesorem Atom

Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Eee PC s Windows XP získá na atraktivitě

Další levný mininotebook přichází, tentokrát od ECS

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Nezbývá než dodat, že Eee PC 901 by se v ČR mělo objevit již druhý týden v červenci. Na Eee PC 1000 si bude potřeba ještě nějaký čas počkat. Další informace o Eee PC lze najít v článku Asus začne prodávat Eee PC 901 v ČR již za dva týdny.

Zdroj: Infoworld.com