Hlavní navigace

Test: Sony Ericsson Xperia X1

15. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Na Sony Erocsson Xperia X1 se čekalo poměrně dlouho, jak od jejího prvního představení veřejnosti, tak od zahájení prodeje v zahraničí po uvedení k nám. Nicméně bylo na co si počkat.

Sony Ericsson je společnost pověstná výbornými mobilními telefony s propracovaným ovládáním a kvalitními integrovanými fotoaparáty (přinejmenším vzhledem k tomu, co obvykle foťáky v mobilech nabízí), a chytrý telefon Xperia X1 s dotykovou obrazovkou byl tedy očekáván s velkými nadějemi, zvláště vzhledem k velmi stylovému vzhledu a výsuvné plnohodnotné klávesnici, ovšem i s obavami, vzhledem k tomu, že výrobce v tomto případě zvolil jako operační systém Windows Mobile 6.1. Ten naneštěstí není znám jako to nejlepší co se rychlosti a ergonomického ovládání týče.

Osobně jsem byl X1 velmi zvědavý. Již delší dobu totiž používám smartphone HTC Kaiser (TyTN II), na kterém jsem sice s mnoha věcmi spokojen, na druhou stranu má řadu nedostatků, takže se nad ním i přes jeho přednosti vznáší stálá hrozba nahrazení nějakým lepším telefonem. I z toho důvodu v recenzi tyto dva telefony často srovnávám.

Na první pohled mne u X1 překvapila velikost, ve skutečnosti je totiž telefon menší, než se zdá z propagačních snímků. Díky tomu se pohodlně vejde do kapsy a bude se líbit i těm, kterým mnohé jiné smartphony s qwerty klávesnicí připadají příliš velké. V porovnání s Kaiserem je X1 nejen menší, ale působí i více luxusním dojmem. Kombinace černé, kartáčovaného hliníku a stříbrných prvků spolu s velmi precizním a nevrzajícím provedením dělá výborný dojem. Díky tomu je X1 vhodný nejen pro technické nadšence, ale i jako elegantní doplněk pro milovníku luxusu. Proti tomu HTC Kaiser vypadá se svým masivním provedením a řadou kláves více jako přístroj pro počítačové odborníky a „hračičky“.

Sony Ericsson Xperia X1


Sony Ericsson naštěstí vybavil Xperii mnoha ovládacími tlačítky, i když ne zdaleka tolika jako má Kaiser, takže se není nutné spoléhat jen na dotykové ovládání. Z tlačítek vyčnívá zejména centrální dotykové čtvercové tlačítko, které slouží i jako směrový ovladač. Je totiž citlivé na dotyk a přejížděním po něm lze určovat směr pohybu či skrolovat. Kvůli němu zřejmě X1 nemá na qwerty klávesnici směrové klávesy, které mně osobně chyběly. Ze začátku jsem si nemohl zvyknout na menší klávesy než má Kaiser, nicméně po jistá době jsem přivykl a mohu říci, že na klávesnici se píše velmi dobře a vyzařuje celkové výborné technické provedení telefonu. K příjemným vlastnostem patří i decentní podsvícení tlačítek a rychlé otočení obrazu do vodorovné polohy, když je klávesnice vysunuta. Proti Kaserovi nelze obrazovku vzhledem k klávesnici naklánět, nicméně málokterý telefon touto funkcí disponuje. U X1 je pohodlnější psaní zajištěno alespoň tím, že po vysunutí je klávesnice pevně nakloněna v mírném úhlu.

Velmi zajímavou funkcí Xperie je automatické přizpůsobení jasu obrazovky okolnímu osvětlení. Jak už to u podobných funkcí bývá, tak jsem se nejprve obával, že obrazovku bude buď příliš světla nebo příliš tmavá, byl jsem však příjemně překvapen, že systém zvolí vždy vhodný jas. Malá výtka směřuje snad jen k tomu, že po zapnutí X1 se nejprve nastaví vysoký jas, který se následně postupně sníží.

Je vlastně pozoruhodné, že něco tak užitečného a samozřejmého v mobilech používá tak málo, doufejme, že se dočkáme i automatického nastavení hlasitosti vyzvánění podle okolního šumu.

Sony Ericsson Xperia X1


Obrazovka Xperie je výborná, o něco větší než u Kaisera (a trochu menší než má iPhone), navíc s mnohem jemnějším širokoúhlým rozlišením 800x480. Pozorovací úhly jsou dostatečné, barvy jsou živé i když jak to bývá i telefonů zvykem, sRGB spektru neodpovídají, nicméně kdo by používal takovouto obrazovku pro DTP? Displej zvláště vynikne v aplikacích či hrách, které jsou pro rozlišení přizpůsobené, respektive které umožňují například zvětšit písmo. Tím se ovšem dostáváme k problému, že jak základní ovládací prostředí Windows Mobile 6.1, tak většina zejména starších aplikací, není pro takovéto rozlišení přizpůsobena (jsou optimalizovány pro 320x240), takže ovládací prvky jsou často malé až titěrné, mohou být pro některé lidi špatně čitelné a pro ovládání je většinou nutné používat stylus.

Když už jsem zmínil stylus, tak u X1 jsme si nezvykl na jeho nezvyklé umístění, zasouvá se totiž do otvoru vlevo nahoře, což mi jako pravákovi připadá nepohodlné. Nejraději jsem měl řešení u Palm Tungsten, kde je stylus uložen vpravo nahoře, poněkud slabší je řešení u HTC Kaise, kde se vysouvá vpravo dole.

Na druhou stranu je výhodou Xperie výrazně citlivější displej, který reaguje i po lehkém ťuknutí, nestává se, že by vynechával ovladač displeje jako u Kaiseru, kde displej občas přestává reagovat.

Sony Ericsson Xperia X1


Ovládání Windows Mobile není zdaleka ideální a většina konkurenčních systémů nabízí propracovanější rozhraní, proto řada výrobců smartphonů s WM vybaví své telefony i nadstavbou uživatelského prostředí, která má ovládání zpříjemnit. U X1 použil Sony Ericsson upgrade ve formě Xperia Panels, přičemž na X1 je předinstalovaných sedm skinů, ze kterých si můžete vybrat, další lze stáhnout z internetu. Jak to bývá, ty připravené výrobcem nejsou příliš slavné, je proto lepší si stáhnout z internetu nějaký uživatelský, jedním z nejlepších je SBP Mobile Shell, přes který lze rychle otevřít kalendář, přehled hovorů, zpráv, upozornění či nastavení. Uzpůsobené rozhraní existuje i pro Facebook pro ty, kteří chtějí být vždy na dosah tohoto návykového webu :-) Naneštěstí i v případě Xperie je vážným nedostatkem grafické nadstavby v podobě ovládacích panelů o něco pomalejší fungování, delší reakční doba, ať již jde o stisknutí tlačítka či grafické otáčení panelů.

Samozřejmě přizpůsobení Windows Mobile systémů se neomezuje jen na přehlednější rozhraní, změnit lze spoustu parametrů a nastavení, i když to znamená rozsáhlé pátraní na internetu, pročítání řady diskuzí a zkoušení mnoha aplikací.

Sony Ericsson Xperia X1


Dosti nepříjemnou věcí je, že X1 se občas na chvíli zastaví (zamrzne, zatuhne) a to se děje jak v okamžicích předvídatelných, jako například po odeslání textové zprávy, tak i v neočekávaných, takřka náhodných. Není jasné, jestli je to způsobeno problémem v hardwaru či v softwaru a možná by to šlo vyřešit instalací upraveného software a ovladačů, nicméně na to jsem přeci jen neměl u zapůjčeného přístroje odvahu.

X1 má vedle tradičního GSM a GPRS i podporu vysokorychlostních sítí HSDPA (7,2 Mbit/s), Wi-Fi, Bluetooth s A2DP profilem a navigaci v podobě asistovaného aGPS (to vyžaduje pro rychlejší zaměření pozice aktivní připojení k internetu). Pro přístup k internetu je možné využít dva nejčastěji používané mobilní prohlížeče a to Opera Mobile a Internet Explorer. Ačkoli na stolním počítači používám z 95 % Operu, na mobilu jsem občas našel využití i pro Internet Explorer a to hlavně protože se spouštěl rychleji než Opera. Ta je totiž ve své mobilní verzi Java aplikací a ty nemají ve Windows Mobile zrovna na růžích ustláno. Pro Microsoft je Java konkurenční technologie, proto se ji snaží podporovat jen omezeně.

Telefon je schopný i co se nabídky multimediálních funkcí týče, kde těží zejména ze svého výborného displeje, díky němuž je možné i prohlížení fotografií s poměrně velkým rozlišením a výborně vypadají i filmy, zvláště ty širokoúhlé. Ty s vertikálním rozlišením 640 nebo menším je přitom možné ponechat v je původní velikosti a nezmenšovat. Díky poměrně výkonnému procesoru také zvládá většinu z videí přehrávat bez problémů.

Sony Ericsson Xperia X1

CS24


Za pochvalu rozhodně stojí 3,5mm audio jack, který výrobce přidal nepochybně na nátlak zákazníků, kteří nejen společnost Sony Ericsson často kritizovali, že místo standardního konektoru pro připojení sluchátek používají ve svých telefonech a dalších mobilních přístrojích vlastní konektory, kvůli kterým je třeba dokupovat redukce.

Z čeho už jsem tak nadšený nebyl jsou výkony integrovaného fotoaparátu. Rozlišení 3,2 megapixelu je pro mobilní telefon zcela dostatečné, nicméně jeho citlivost a s tím související rychlost focení není na takové úrovni, na jakou jsme zvyklí u mobilů Sony Ericsson Cyber-Shot a nezachrání to ani prosvětlovací LED dioda. Je to škoda, že si výrobce nedal na fotoaparátu záležet, zvláště u přístroje, který má patřit k tomu nejlepšímu v jeho nabídce. Na druhou stranu i tak je fotografický senzor X1 o několik tříd lepší než totálně zoufalý fotoaparát v HTC Kaiser, který je prakticky nepoužitelný, což je korunováno absencí přisvětlení. Nedostatečně výkonné fotoaparáty smartphonů HTC (a absence přisvětlení) jsou kupodivu v recenzích velmi málo zmiňovány, což pak vede často k nespokojenosti zákazníků.

Standardizace se u X1 kromě 3,5mm jacku projevuje i v použití mini-USB konektoru, což je u chytrých telefonů poměrně obvyklé, nicméně Xperii lze přes toto připojení i dobíjet. Nedostatkem však je, že dobíjení přímo z počítače je poměrně neúčinné (v tom má zase navrch Kaiser), lepší i rychlejší je připojit externí nabíječku.

Telefon má 384 MB vnitřní paměť, pro ukládání dalších dat slouží microSD karty. To je z pohledu Sony Ericsson poměrně neobvyklý, leč vítaný krok, protože jinak má Sony ve zvyku uplatňovat svůj formát paměťových karet Memory Stick Micro (M2), které nejsou tak rozšířené jako microSD.

Sony Ericsson Experia X1 je smartphone, mezi jehož hlavní přednosti patří velký a dostatečně citlivý dotykový displej, vysouvatelná klávesnice a precizní provedení a stylový design, který o svém majiteli jasně řekne, že ten se nespokojí jen tak s něčím obyčejným. Nedostatkem je naopak občasné zatuhávání. Kamera mohla být lepší, ale mohla být i mnohem horší, takže buďme rádi alespoň za to.

Doporučená cena: 14990 korun

+
Kvalitní provedení a stylový design
Výborný displej
Velká QWERTY klávesnice

-
Občasné chvilkové zatuhnutí

+/-
Fotoaparát je na poměry smartphonů dobrý, ale nedosahuje úrovně telefonů Sony Ericsson Cyber-Shot

Sony Ericsson Xperia X1