Hlavní navigace

Test: Windows 7 bootují údajně výrazně pomaleji než Vista

9. 10. 2009

Sdílet

Spolu s blížícím se uvedením nového OS Microsoftu na trh se množí i nejrůznější testy, porovnávající jeho vlastnosti s Vistou. Podle nejnovějších informací se Windows 7 vyznačují výrazně pomalejším startem.

Na základě testů, které uskutečnila společnosti iolo Technologies, která patří mezi americké výrobce softwaru pro PC, startují Windows 7 v průměru o celých 42 % déle, než tomu bylo u Visty. Konkrétně v číslech se jedná o 1 minutu a 34 sekund u Windows 7 oproti 1 minutě a 6 sekundám u Visty. Obdobný test uskutečnili také naši američtí kolegové, kteří dospěli k závěru, že rychlost bootování se může lišit dle konfigurace PC, ale i oni naměřili v případě bootování na notebooku Gateway T6815 u Windows 7 výrazně pomalejší start. Detaily najdete v článku Test: Jak jsou na tom Windows 7 s výkonem?

Ale zpět k měřením iolo Technologies. I když Windows 7 na první pohled startují svižněji než Vista, jde jen o rychlejší naběhnutí pracovní plochy. Nicméně pokud se měří i čas, který uplyne do chvíle, než je systém plně použitelný (a kurzor se změní z „busy“ na „ready“), je zde oproti Vistě výrazný rozdíl. Testy iolo Technologies také potvrzují rychlejší probouzení novějšího operačního systému z režimu spánku a z hibernace, což byla i jedna z priorit vývojářů Microsoftu.

Zajímavý rozdíl pak byl naměřen při simulaci dlouletého používání Windows 7, kdy se čas bootování protáhl skutečně enormně a čas pro kompletní nastartování se protáhl o více než 330 %.

Naopak čínský výrobce PC Lenovo zveřejnil v minulém týdnu zcela jiná čísla a to že na nových noteboocích ThinkPad a desktopech ThinkCentre bootují Windows 7 o celých 56 % rychleji, než v případě Windows XP či Visty. Kompletní článek o metodologii měření a výsledcích, kterých Lenovo dosáhlo, najdete v angličtině např. na americkém Computerworldu.

Zástupci společnosti ioli Technologies informovali, že bližší detaily o provedených testech a výsledky benchmarků zveřejní v pondělí, takže bude možné i vidět konkrétní konfigurace, na nichž byly testy prováděny.