Hlavní navigace

The Chronicles of Riddick

12. 3. 2005

Sdílet

Vžijte se do role akčního hrdiny Vina Diesela a pláchněte společně s Richardem B. Riddickem z drsného galaktického vězení známého jako Butcher Bay. Dopřejte si intenzivní akční zážitek od Starbreeze Studios, na který budete ještě dlouho vzpomínat.

Zvedá se vám žaludek z dobráckých hrdinů, kteří udělají vše pro záchranu chátrajícího světa? V tom případě byste si mohli rozumět s galaktickým kriminálníkem Richardem B. Riddickem, s nímž pláchnete z drsného vězení a nemilosrdně popravíte troufalce, kteří se vám postaví do cesty.



Kdysi se proti zlu bojovalo dobrem, ale nyní je zapotřebí přestat nastavovat druhou tvář a odpovědět taky po zlém. Riddick v podání charismatického Vina Diesela exceloval ve filmech Pitch Black, The Chronicles of Riddick: Dark Fury i The Chronicles of Riddick a nyní zatoužil po vstupu na pole virtuální zábavy. Útok na konzolovou scénu se mu na Xboxu vydařil na jedničku s hvězdičkou, nyní ho ovšem čeká kritika zmlsaných počítačových hráčů. Dokáže se poprat s tlupou aktuálních pecek, které do boje táhnou pod velením Half-Lifu 2? Je PC konverze first person akce The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay natolik dobrá, aby prorazila i v předvánočním šílenství, kdy je herní trh přímo přecpaný kvalitními tituly? Popravdě řečeno je mnohem lepší, než jsme čekali, a příjemně nás překvapila. Ne nadarmo jsou do názvu hry doplněna nenápadná slůvka Developer’s Cut – díky mnoha vylepšením by totiž mohla nalákat i hráče, kteří mají xboxovou verzi již několikrát dohranou. Vin Diesel zkrátka exceluje i ve virtuální podobě a není divu, že jeho vývojářský tým Tigon Studios již pomáhá mistrům ze Starbreeze Studios při tvorbě druhého dílu. Nechme však zatím chystané pokračování spát a nahlédněme do jednoho z nejkrutějších vězení v široširém vesmíru.



Vzpomínky na Butcher Bay

Příběh Escape from Butcher Bay se odehrává v době vsunuté mezi animovaný filmeček Dark Fury a aktuální The Chronicles of Riddick. Holohlavý Riddick, skrývající se na nehostinné šesté planetě soustavy U. V., vzpomíná na nechtěný výlet do vězení známého jako Butcher Bay. Pravda, není to tam tak strašné jako v Crematorii, kam si plešoun odskočil ve zmiňovaném filmu The Chronicles of Riddick (dokonce tam údajně dělají i teplé vafle), ale malá exkurze vám dá i tak pořádně zabrat. Místním vězňům chybějí důvody k zabíjení, takže si vraždí jen tak pro potěšení a již na první pohled působí velice nebezpečně. Butcher Bay je zkrátka tou nejtemnější dírou, kde by i rozložitý Lukáš Erben a redakční obr Tomáš Suchomel vypadali jako malinké micinky na hraní. O zbytku redakce ani nemluvě.
To ovšem ještě neznáte svérázného Furyana Richarda B. Riddicka, který se před ničím nezastaví a před nikým neskloní. Od začátku až do konce hry se budete snažit z tohoto drsného prostředí uniknout. Jestliže máte s akčními hrami zkušenosti, měli byste ze tří stupňů obtížnosti vyzkoušet minimálně ten střední, jelikož nejjednodušší variantou projedete jako horký nůž máslem. Jakmile vstoupíte do hry, absolvujete krátký tutoriál, na jehož konci vás čeká první překvapení. Naučíte se pohybovat a bojovat se zbraní i beze zbraně, a než se nadějete, skončíte v neútulné cele se zaneřáděným záchůdkem bez prkýnka. Ještě štěstí, že se zde neposedný Riddick příliš nezdrží.

Escape from Butcher Bay má husté atmosféry přímo na rozdávání, o čemž vás přesvědčí již počáteční transport do vězeňské budovy. Za doprovodu vynikající hudby eskortuje hlavní bachař Abbot – přezdívaný Opat a již od pohledu namyšlený grázl, který každému ze života udělá peklo – Riddicka do vězení a nevybíravě jej seznamuje s novým domovem. Po cestě potkává svalovec další vězně, kteří ho rovněž nemají moc v lásce a sdělují mu nehezké informace o dalším osudu. Hlídky deaktivují a bohužel opět aktivují bezpečnostní systémy a hráč mezitím s pokleslou čelistí nasává kouzlo nové first person akce. A to je teprve začátek!



Dokonalý mix žánrů

Jakmile se projdete po věznici a vyměníte si pár více či méně „přátelských“ vět s ostatními nájemníky, zjistíte skvělou věc. Escape from Butcher Bay není obyčejnou akcí, dalším nudným klonem stařičkého Doomu, ve které se střílí do všeho kolem, ale povedlo se úžasně provázat first person střílečku, stealth akci a adventuru s napínavým příběhem, servírovaným prostřednictvím vynikajících enginových animací. Na začátku hry je třeba si nejprve získat respekt – k tomu ovšem nedostanete žádnou zbraň. Pomlátíte pár drzounů, ale všechny plány vám zhatí lstivý Abbot, který je s těmi největšími vězeňskými prasaty jedna ruka. Komunikace s NPC postavami je samostatnou kapitolou nejen kvůli naprosto výbornému grafickému zpracování, ale též díky skvělému dabingu. Každá osoba je obdařena jiným hlasem a samotný Vin Diesel se samozřejmě postaral o Richarda B. Riddicka, jehož role mu padne jako ulitá.

Všechny úkoly se vám v průběhu hry automaticky zapisují do deníku, a přestože jde o primárně akční záležitost, čas od času máte možnost splnit i nějaký vedlejší quest, za který pak získáte náležitou odměnu. Zabíjíte na požádání, vyhrožujete, vydíráte nebo přinášíte různé objednané předměty. Pokud poctivě prohledáte každý kout nechvalně známé věznice, přijdete časem i ke slušným penězům, za něž si později v převleku strážného pořídíte i slušivé brnění. Nuda nehrozí, Escape from Butcher Bay vás od začátku až do konce překvapuje novými a zajímavými prvky. V průběhu celé hry se dostanete do třech částí věznice s různou úrovní bezpečnosti. První je pro Riddicka hračkou, ve druhé už se bude muset trochu snažit, neboť jakýkoliv špatný krok ho může stát život, a jakmile se probudíte z kryospánku v nejstřeženější části, propadnete na několik chvil panice.

Akční stránka novinky od Starbreeze Studios je v tomto žánru naprostým unikátem. Autoři nenásilně a plynule spojují střelbu, boj na blízko a stealth prvky v podobě rychlé a tiché eliminace nepřátel. Jedinou viditelnou vadou na kráse je rychlost hlavního hrdiny, která vůbec neodpovídá Riddickovým schopnostem. Je přece jen trochu divné, když nepřítel couvá a vy máte mnohdy co dělat, abyste ho vůbec dohnali a vypálili mu jednu přímo mezi oči. Trochu zamrzí i občasné výpadky umělé inteligence, kdy opodál stojící stráže odmítají jakkoliv reagovat na pomalý pád omráčeného kolegy k zemi. Ovšem přímé střety vám dají docela zabrat, neboť cvičení vojáci šikovně uhýbají, uskakují a vůbec provádějí další vylomeniny. Jen škoda těch občasných zaškobrtnutí.



Píchni ho, bodni ho, pusť mu žilou!

Escape from Butcher Bay překvapuje spoustou detailů. Nic netušící nepřátele – a to rovnou dva najednou – můžete například zabít skokem z výšky. Během hry sbíráte ukryté bonusové krabičky cigaret, jež vám zpřístupní spoustu zajímavých videí, fotek i artworků. A naleznete dokonce i poškozenou útočnou pušku, která neukazuje počet nábojů a střílí pouze v malých dávkách. Ano, konečně se dostáváme ke zbraním, jichž ve hře sice není mnoho, ale zato dokonale plní svoji funkci. Riddick se umí skvěle ohánět železnými pěstmi a dokáže velice rychle kombinovat čtyři druhy různých úderů a háků. Když pak sáhne po boxeru, šroubováku, skalpelu či obyčejné železné tyči, nastává hotové peklo – na řadu přichází propichování, podřezávání a také lámání vazu. Hlavní hrdina ovládá poměrně slušné množství speciálních technik, díky nimž můžete beze zbraně odrovnat i těžce ozbrojeného strážného. Stačí ve vhodné chvíli otočit protivníkovu pušku proti jeho vlastnímu krku, a protlak je na světě. Nebo mu jednoduše zablokujte pacinku a podřízněte hrdlo. Riddick zkrátka ví, co dělá.
Pokud použijete střelné zbraně, změní se hra v klasickou first person akci. Takových vzácných momentů si budete vážit, jelikož většina pušek je vybavena čtečkou genetického kódu a ten váš ve vězeňské databance „překvapivě“ není. V průběhu hry získáte pistoli, brokovnici, útočnou pušku, speciální omračující střelnou zbraň a několik granátů. Ke konci se poštěstí sebrat i těžký kulomet z poraženého mecha, který ovšem nemůžete nosit po kapsách, a tak jej musíte mít neustále v rukou. Obrovská palebná síla tohoto „bezbolestného“ nástroje si však vybírá krutou daň v podobě hmotnosti – ta se projeví na zpomalených pohybech. Jakmile se ale s nějakou zbraní skamarádíte, brzy o ni přijdete, a je třeba se opět spolehnout jen na vlastní schopnosti. Útěk z Butcher Bay je prostě jedno velké překvapení.

Spoustu zábavy si užijete rovněž ve stealth módu, kdy se ve stínu stanete neviditelnými (což je znázorněno modrým zbarvením celé scény), dokud neztropíte nějakou pitomost a hlídky nerozsvítí baterky. Úchvatné pocity zažijete při zákeřném přepadávání nic netušících nepřátel. Stačí se k nebohé oběti pomalu zezadu připlížit a vrazit jí do ledvin či do krku šroubovák. Pokud se snad nechcete zašpinit krví, zlomíte jí vaz. Abyste však nevzbudili podezření ostatních vojáků, musíte mrtvoly odtáhnout do nějakého temného koutu, což je dalším vynikajícím zpestřením hry. Autoři bohužel nedomysleli, že na zemi zůstane ležet zbraň, kterou nemůžete kvůli bezpečnostnímu systému sebrat, a tudíž by strážným mělo dojít, že něco rozhodně není v pořádku. Třešničkou na Riddickově dortu jsou dva boje v útočných robotech, v nichž se prostřílíte extrémně nebezpečnými úseky hry. Milovníci adrenalinu rovněž ocení hektické probíhání odpadních kanálů přeplněných lidskými mutanty. Jste sice vyzbrojeni brokovnicí se svítilnou – ta však za šest minut zhasne a zajistí vám krutou smrt.



Pozor na hardware

Na atmosféře hry se podílí i skvělé grafické zpracování, jež směle konkuruje takovým bombám jako Doom 3, Half-Life 2 nebo Medal of Honor: Pacific Assault. Dosyta si vychutnáte dynamickou hru světel a stínů a další vymoženosti, které se však krutě podepisují na drsných hardwarových nárocích. Na některých starších grafických kartách je Escape from Butcher Bay dokonce absolutně nehratelný. Docela to zamrzí, zvláště když hru porovnáme s dokonale optimalizovaným druhým dílem Half-Lifu. Rovněž chybí větší interaktivita s prostředím, a tak zapomeňte na posouvání předmětů a jiné kousky s fyzikou, na které jste si v Polovičním životě zvykli. Na podobné vylomeniny si v průběhu hry ale stejně ani nevzpomenete, a tak vás jejich absence nebude nikterak trápit. Za zmínku stojí vynikající animace všech postav, které nelze v podstatě nic vytknout. Absolutní lahůdkou jsou Riddickovy pohyby, jež vám často vyrazí dech a navodí pocit, že po monitoru mašíruje skutečný Vin Diesel.

PC verze The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay se zkrátka povedla a nejvýraznější vadou na kráse je pouze délka hry – dokončení vám zabere něco přes deset hodin. Během útěku z věznice se ale ani chvilku nenudíte a herní zážitek je natolik intenzivní, že si ho rádi hned zopakujete na vyšší obtížnost nebo s komentářem vývojářů, který je úžasným bonusem pro všechny Riddickovy fanoušky.




CS24


Výrobce: Starbreeze Studios

Vydavatel: Vivendi Universal Games

Distributor pro ČR: Cenega

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.riddickgame.com
Multiplayer: ne
Minimum: CPU 1,8 GHz, 256 MB RAM, HDD 3,7 GB, 3D karta 64 MB
Doporučujeme: CPU 2,6 GHz, 512 MB RAM, HDD 4,4 GB, 3D karta 128 MB
Verdikt: Nové dobrodružství s Vinem Dieselem v hlavní roli je jedním z největších překvapení roku a rozhodně by nemělo chybět ve sbírce žádného příznivce akčních her.

Hodnocení: 91 %

Autor článku