Hlavní navigace

Tiger Woods PGA Tour 2005

19. 12. 2004

Sdílet

Zahrajte si virtuální golf v aktuální simulaci Tiger Woods PGA Tour 2005 od EA Sports. Pokud holdujete tomuto stále oblíbenějšímu sportu, s novým Tiger Woodsem rozhodně neprohloupíte. Přesvědčte se sami v naší podrobné recenzi.

Jednotlivé části golfového simulátoru Tiger Woods PGA Tour vycházejí ve stále se zkracujících intervalech. A přestože se fenomenálnímu golfistovi, podle nějž je série pojmenována, poslední sezona nevydařila, neuplynulo od vydání minulé hry ani dvanáct měsíců, a již tu je update pro rok 2005.



Slovo „update“ volíme zcela záměrně. Hra v zásadě vychází ze své verze pro rok 2004: inovací proti ní sice obsahuje hned několik, ale upřímně řečeno, jsou to změny spíše kosmetické. Netýkají se totiž ani základního ovládání virtuálních golfistů (vedle znamenitého „TrueSwing“, který v reálném čase evokuje pocit opravdového švihu golfovou holí, mohou staromilci stále ještě využívat archaické 2/3 kliknutí), ani fyzikálního modelu. Hlavní rozdíly najdeme především v notně přebudované struktuře kariéry a v atraktivně rozšířených možnostech při vytváření podoby vlastního hráče (viz rámeček). Povinností je dodávání nových drah: kromě tří proslulých hřišť, jež jsou známé již z minulých verzí (Pebble Beach Golf Links, St. Andrews Golf Links a TPC at Sawgrass), čeká na virtuální golfisty i šest nových (včetně skotského Ailsa Course at Turnberry). Nechybějí ani dva malebné, ale pěkně vypečené „fantasy coursy“, plné zrádných vodních i písečných pastí a divokých terénních vln, mezi nimiž se fairway mění spíše v osamělé a ztracené ostrůvky.



Staňte se golfovou legendou!

Jak naznačuje animované intro, vytouženou metou kariéry je zařadit se do síně slávy po bok golfových legend, jakými jsou Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Ben Hogan, Gary Player nebo Seve Ballesteros. Se všemi se v průběhu kariéry postupně setkáte a všichni budou ve své vrcholné formě. K jejich poražení tudíž bude potřeba mnoho zkušeností i peněz, za které si dokoupíte lepší nádobíčko (do hry se opět významně zapojují sponzoři, přesněji řečeno výrobci). Díky svým výdělkům se při výukových lekcích navíc naučíte také osmnáct speciálních ran pro rozličné zapeklité situace (například jak zahrávat míček v blízkosti jamky těsně před greenem lemovaným bunkrem), které byste se čtyřmi základními údery (full, chip, pitch, putt) mohli jen sotva úspěšně zvládnout. Obdobně jako v minulých verzích si peníze budete vydělávat především vítězným tažením v různých typech turnajů a díky těmto výhrám budete v RPG stylu svému virtuálnímu golfistovi v pěti finančně stále více dražších pásmech zdokonalovat stejný počet vlastností (power, long game, shot mastery, short game a putting).

Vysněného cíle však tentokrát můžete dosáhnout různými cestami. Stejně jako v předchozích hrách se můžete přihlašovat na turnaje podle kalendáře PGA. Finanční odměna je zde sice vysoká, ve srovnání s minulostí je ovšem těchto podniků méně a jde o nezkrácené zápasy většinou na nejmenší počet úderů (stroke) či na získané jamky (match). Základním módem kariéry je ovšem tentokrát Legend Tour, v němž musíte porazit třicet borců na devět, osmnáct, nebo šestatřicet jamek. Zpočátku si můžete vybrat pouze mezi několika z nich, ale s každým vítězstvím se vám zpřístupní vždy jeden nový soupeř. Nejmenší částky můžete získávat v rámci módu Scenarios, v němž jste postaveni do nadefinované, technicky poměrně složité situace a na limitovaný počet úderů musíte dohrát dané množství jamek (například na dva údery z vysoké trávy nedaleko greenu).



Vysněná osmnáctka

Další novinkou je mód Tiger Proofing, v jehož rámci můžete upravovat podobu, a tím pádem i obtížnost ve hře zahrnutých drah od týčka až po jamkoviště: mimo jiné i zvlnění terénu, šířku fairwaye, velikost i rychlost greenu, umístění jamky, hloubku bunkrů, vzrůst trávy či sílu větru. Je to vlastně až nečekaně variabilní editor drah, jehož prostřednictvím si v kariéře můžete nadesignovat z nejoblíbenějších jamek vlastní hřiště „Dream 18“. Na ně pak lze pozvat nejenom nejslavnější protivníky z řad legend (kteří mu svojí účastí zvednou prestiž), ale poměřit si na nich své síly i on-line s hráči z masa a kostí na druhé straně webové pavučiny. Díky multiplayeru byste pak měli mít přístup i vy na jejich vysněné osmnáctky (pozor, mluvíme stále pouze a jen o golfových hřištích!).

Zahrát si pochopitelně můžete i „jen tak“ s kterýmkoli z patnácti profesionálních hráčů PGA (kromě Tigera Woodse figurují na soupisce i další slavná jména – mimo jiné John Daly, Vijay Singh, Charles Howell III, Notah Begay III či Jesper Parnevik), LPGA zastupuje znovu jen Natalie Gulbisová. Kromě zmíněných základních her na údery a na jamky si lze vyzkoušet ještě tucet dalších, pro příznivce golfu důvěrně známých módů (skins, shootout, greensome, bloodsome, scramble apod.). Vaše údery přitom bude hodnotit dvojice komentátorů David Feherty a Gary McCord, kteří nejenom že dokáží ocenit povedené rány, ale nechodí daleko ani pro uštěpačné poznámky nad vašimi zpackanými pokusy.



Vzhůru na procházku

Grafických rozdílů oproti minulé verzi si na letmý pohled všimne asi jen málokdo (i proto, že televizní systém snímání pomocí několika dynamicky se přepínajících kamer zůstal nezměněn). Nicméně pokud máte v počítači slušnou grafickou kartu, pak si budete moci dosyta vychutnávat možnosti technologie bump mappingu i spoustu působivých detailů, včetně efektů proměnlivého počasí, zrcadlení krajiny na vodní hladině, ve větru povlávajících stébel trávy či odlétajících týček. Diváci jsou jako obvykle placatí a prakticky nehybní (jen občas zatleskají); zmrtvené prostředí oživují vlastně jen ptáci létající po obloze, kachničky plující po hladině jezírek a vlající praporky na greenu.

Mark Twain sice kdysi prohlásil, že golf je dokonalý způsob, jak si zkazit hezkou procházku, nicméně Tiger Woods PGA Tour 2005 činí tento virtuální špacír po prestižních světových hřištích naopak velmi zábavný a napínavý až do poslední jamky. Zejména když vaše hole místo vás tahá virtuální caddy.





Výrobce: EA Sports

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor pro ČR: EA Czech

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.easports.com/games/tigerwoods2005
Multiplayer: ano
Minimum: CPU 500 MHz, 128 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 16 MB
Doporučujeme: CPU 2,4 GHz, 256 MB RAM, HDD 2 GB, 3D karta 128 MB
Verdikt: Aktuální verze špičkové golfové série pokračuje v trendu nastoleném již v roce 2003, a většina inovací se tudíž týká především herní nadstavby.

Hodnocení: 81 %

Autor článku