Hlavní navigace

TIP: 5 chyb, které dělají noví uživatelé Linuxu

19. 10. 2010

Sdílet

Přechod z Windows na Linux může být pro mnoho uživatelů nepříjemný. Vyvarujte se pěti základním chybám.

1. Očekávání Windows

I když v posledních Linuxových distribucích přibyla spousta uživatelsky přívětivých funkcí, Linux je prostě jiný, než Windows. To však neznamená, že by práce s ním musela nutně být těžší - obzvláště, pokud použijete jednu z moderních distribucí Ubuntu.

2. Zbytečné spouštění systému jako Root

Jedním z velkých rozdílů mezi Linuxem a Windows je, že uživatelé Linuxu se většinou nepřihlašují jako "root" neboli administrátor. To je velmi dobré pro bezpečnost systému, a tak byste se jako root neměli přihlašovat, pokud to nebude nutné.

3. Používání Googlu k hledání softwaru

Pokud přecházíte z Windows na Linux, jste zcela jistě zvyklí hledat nový software přes Google na internetu a platit za něj. Linux celý tento proces usnadňuje - většina jeho distribucí má tzv. package managera. v Ubuntu to je Ubuntu Software center, kde najdete vše potřebné.

4. Obavy z příkazové řádky

Uživatelé dnešních distribucí Linuxu se s příkazovou řádku již nesetkávají v takové míře, jak tomu bylo dříve. Příkazové řádky se však nebojte - naťukat několik příkazů do řádky není o nic těžší, než se proklikat grafickým rozhraním a navíc se může často jednat o mnohem rychlejší řešení.

CS24

5. Nezvdávejte se

Změny mohou být těžké navzdory tomu, jak jednoduché je užívání nové technologie. Je však důležité si uvědomit, že jsme se nenarodili se znalostmi Windows, OS X ani Linuxu. Všechny se je musíme naučit.