Hlavní navigace

Tip: 7 jednoduchých úprav registru pro vyladění Windows 7 - 3. díl

10. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrey Sukhachev - Fotolia.com
Ovládněte operační systém Windows 7 pomocí jednoduchých, ale efektivních úprav registru!

Registr Windows patří mezi velmi mocné nástroje tohoto operačního systému, ovšem na druhou stranu je obestřen řadou tajemství. V předchozích verzích Windows byly úpravy registru považovány za velmi riskantní – pokud uživatel měnil obsah registru pomocí špatně napsaného nástroje nebo pokud změnil obsah špatného klíče, výsledkem byl naprosto nepoužitelný operační systém Windows. Windows 7 však jsou oproti svým předchůdcům, co se úprav v registru týče, daleko tolerantnější – alespoň v případě úprav prováděných v editoru registru integrovaném ve Windows 7 (nástroj regedit).

Registr Windows 7 není v podstatě ničím jiným než ohromnou databází nastavení a dat nejen pro konfiguraci operačního systému, ale i pro všechny aplikace a ovladače nainstalované v počítači. Pokud ladíte registr, upravujete či vytváříte položky v databázi za účelem úpravy funkčnosti operačního systému. Pokud se rozhodnete provádět změny v registru Windows, nezapomeňte zálohovat všechna důležitá data, protože všechny nepovedené operace mohou počítač poškodit, popřípadě jej dostat do stavu, kdy nebude provozuschopný. Na druhou stranu – pokud se budete držet pouze úprav známých klíčů či údajů, nemáte se v podstatě čeho obávat.

 

1. díl článku: Začínáme

2. díl článku: Úprava místních nabídek

 

Přidání položky "Otevřít příkazový řádek zde" do místní nabídky každé složky

Důvodů, proč některé operace ve Windows provádět na příkazovém řádku, je obecně čím dál méně, ale i přesto se najde řada uživatelů, kteří se bez příkazového řádku prostě neobejdou. Ovšem přesun do správné složky je při té změti složek ve Windows 7 skutečně velmi komplikovaný a hlavně nepružný, což platí dvojnásob u složek s dlouhými názvy.

Ve Windows 7 naštěstí není nijak složité zajistit, aby se okno příkazového řádku otevřelo s již nastavenou cestou ke složce, kterou si právě prohlížíte třeba v Průzkumníku Windows. Stačí použít editor registru a přesunout se do klíče HKCR\Directory\Background\shell.

ICTS24

Zde klepněte na klíč shell pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se objeví, pak vyberte položku Nový/Klíč. Tento nový klíč pojmenujte názvem Otevřít příkazový řádek zde. Následně nově vytvořený klíč opět označte a znovu vyvolejte místní nabídku a vyberte položku Nový/Klíč. Tento klíč nyní pojmenujte výrazem command. Když nyní nový klíč s názvem command v levé části editoru registru označíte, zjistíte, že se v pravé části editoru registru objeví automaticky vytvořená řetězcová hodnota (Výchozí).

Klepněte v pravé části editoru registru na tuto řetězcovou hodnotu pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se objeví, vyberte položku Změnit. Do dialogového okna Upravit řetězec pak zadejte výraz cmd.exe, klepněte na tlačítko OK a editor registru zavřete. Pokud nyní klepnete pravým tlačítkem myši na pracovní plochu či na jinou složku, zjistíte, že je zde nová položka s názvem Otevřít příkazový řádek zde, která vám umožní otevřít okno příkazového řádku s cestou nastavenou ke složce, s níž právě pracujete.