Hlavní navigace

TIP: Jak nejlépe pečovat o baterie v létě -1/2

20. 5. 2011

Sdílet

Léto je časem odpočinku a relaxace. Neuvědomujeme si však, že při našich letních aktivitách mobilní telefony, notebooky, fotoaparáty i videokamery trpí.

Jejich baterie jsou totiž v létě vystavovány extrémně vysokým teplotám, vlhkosti a prachu, které mohou baterku trvale poškodit. Poradíme vám, jak se nejčastějším škodlivým vlivům vyvarovat a jak baterie nejlépe chránit.

Vysoké teploty

CS24

K létu neodmyslitelně patří sluníčko a teplo. Ale právě vysoké teploty bateriím škodí. Proto není vhodné ponechávat notebooky ani mobilní telefony na přímém slunci, nebo třeba ve vyhřátém autě. Bateriím svědčí teploty mezi 15°C a 20°C. Hlídejte však, aby digitální přístroje nebyly vystaveny teplotám vyšším než je 60°C. U baterií totiž v důsledku přehřátí dochází k rychlému zkrácení životnosti a v extrémním případě může baterka i explodovat. „Pokud dojde k přehřátí, v žádném případě přístroj s baterií nezchlazujte naráz. Chladnička a mrazák jsou tou nejhorší volbou. Raději přístroj přemístěte do stínu či do chladnější místnosti a nechejte ho přirozeně vychladnout,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz.

Voda a vlhkost

V letních měsících svoje digitální hračky běžně používáme na koupalištích, u rybníků či na mořských plážích. Voda je přitom jednou z nejčastějších příčin poruchy mobilních telefonů a fotoaparátů. Důvodem jsou minerály obsažené ve vodě, zejména v té mořské, které způsobují korozi elektronických obvodů. Bateriím neškodí pouze přímý kontakt s vodou, ale také vysoká vlhkost vzduchu. Pokud tedy vyrážíte na dovolenou do oblastí se zvýšenou vlhkostí, raději ochraňte své mobily a fotoaparáty vodotěsnými obaly. V případě, že se již baterie do kontaktu s vodou či vlhkem dostala, otřete ji především v místě s kontakty a nechte ji alespoň jeden den vysoušet při pokojové teplotě, rozhodně ji nesušte na sluníčku nebo fénem. Pokud došlo k navlhnutí baterky ve větší míře, osušte ji hadříkem a zaneste pro kontrolu do servisu.