Hlavní navigace

TIP: Jak zvládnout MHD se službou Google Mapy

14. 6. 2011

Sdílet

Ztrácíte se ve spletité síti linek, tras a tarifních zón hromadných městských doprav? Vysvobodí vás nový doplněk služby Google Mapy.

Pokud jste již někdy cestovali městskou hromadnou dopravou skrze neznámé město, jistě mi dáte za pravdu, že orientovat se pouze podle nepřehledných jízdních řádů vyvěšených na autobusových a tramvajových zastávkách vyžaduje značné úsilí a pevné nervy. Pakliže máte přístup k internetu z mobilu, či si trasu můžete naplánovat dopředu, jistě oceníte nový doplněk online služby Google Mapy, který na mapě zobrazí barevně odlišené linky a nabídne aktualizované časy odjezdů autobusů a tramvají pro jednotlivé zastávky.

Pokud si přejete službu využít, otevřete Google Mapy a v pravém horním rohu obrazovky zaškrtněte v panelu vrstev nástroj Veřejná doprava. Po aktivaci MHD se na mapě zobrazí barevně zvýrazněné linky, přičemž žlutá představuje tramvajové spoje včetně jednotlivých zastávek a modrá autobusové linky.

Kliknete-li na ikonu některé zastávky, otevře se dialogové okno informující o dostupných linkách. Bližší údaje pak můžete vyvolat kliknutím na zvolenou linku. Nově otevřené okno slouží jako přehled několika nejbližších odjezdů a v pravém dolním rohu služba v chronologickém pořadí zobrazuje plánované odjezdy jednotlivých dopravních prostředků.

Co se týká Google Map ve verzi pro OS Android, funguje služba prakticky stejně. Poklepáním na stanici zobrazíte jízdní řád a linky, jež zastávku křižují.

CS24

 

Úvodní foto: © Anyka - Fotolia.com