Hlavní navigace

TIP: má cenu upgrade z Windows 7 Starter na vyšší verzi?

7. 1. 2011

Sdílet

V dnešním tipu se podíváme na to, zda má smysl, abyste na svém netbooku upgradovali z Windows 7 Starter na vyšší verzi tohoto operačního systému.

Jelikož jsou Windows 7 Starter - nejlevnější a nejméně výkonná verze Windows 7 - nainstalovány pouze na velmi levných počítačích, obsahují také nejméně funkcí. Uživatelé si obvykle myslí, že je to proto, aby slabý hardware na levných počítačích provoz Windows vůbec zvládl. To však nemá žádné opodstatnění, všechny 32bitové edice Windows 7 mají tytéž minimální hardwarové požadavky. Podle Microsoftu většina netbooků bez problémů může běžet na Windows 7 Ultimate. To potvrdily také testy PC Worldu z roku 2009, v nichž byl testován Lenovo Ideapad S10-2 s Windows 7 Starter, Home Basic a Home Premium. I když byl Starter o něco rychlejší, rozdíly se daly považovat za zanedbatelné.

Verze Windows 7 Starter získala v tomto testu v benchmarku WorldBench 31 bodů, zatímco Home Edition 30 (Windows XP získaly 33 bodů). Home Basic pak byl o trochu rychlejší, než Home Premium. To bylo nejspíše proto, že všechny verze Windows 7 kromě Starteru a Home Basic mají Aero Glass. Kromě absence Aero Glass Windows 7 Starter chybí také podpora více monitorů, přehrávání DVD, Windows Media Center a možnost přizpůsobit si pracovní plochu. Tyto funkce však chybí spíše kvůli nízké ceně, než kvůli tomu, aby byl systém rychlejší. Pokud tedy budete Windows 7 na svém netbooku skutečně upgradovat, ztratíte pravděpodobně pouze malou část výkonu.