Hlavní navigace

TIP: nejhorší zvyky při práci s PC (a jak se jich zbavit) 1. díl

2. 11. 2010

Sdílet

V dnešním tipu si představíme několik špatných zvyků, které nás často potkávají při práci s PC.

1. Vyhýbání se bezpečnostnímu softwaru

Myslíte, si, že bezpečnost svého počítače můžete zvládnout bez patřičného softwaru pouze tím, že nebudete otevírat potenciálně nebezpečné odkazy a e-maily? Pravděpodobně brzy zjistíte, že to bohužel není pravda. Pokud však stále kategoricky odmítáte za software utratit byť jedinou korunu, vyzkoušejte například bezplatné antiviry.

2. Nezhálohování dat

Jakýkoli odolný pevný disk nebo jiné záznamové médium se může z ničeho nic poškodit. Ani váš počítač není vyjímkou, o čemž se však většina uživatelů přesvědčí až ve chvíli, kdy nenávratně přijdou o své pracovní dokumenty, fotografie z dovolené nebo rozepsané diplomové práce. Na naše rady týkající se zálohování se podívejte zde.

3. Odepisování na spam

Proč spammeři dělají svou "práci"? Protože jim stále určité procento lidí na jejich podvodné e-maily odpovídá. Nejen, že se tak odpovědí na spam nepřímo podílíte na jeho dalším rozesílání, ale otevřením nevyžádaného e-mailu ohrožujete také svůj počítač.

4. Cestování se zapnutým laptopem

Přenášíte běžící notebook z kuchyně do obývacího pokoje? Žádný problém. Berete si však svůj zapnutý laptop často z kanceláře domů? Špatný nápad. Nárazy a výrazné změny teplot nemají na chod počítače dobrý vliv (zvláště když je laptop po celou dobu uzavřen v brašně).

CS24

5. Tisk všeho možného i nemožného

Pokud máte digitální kopii dokumentu, proč jej celý tisknout? V dnešní době není problém vytvořit ani digitální podpis (například díky nástroji Microsoft Paint). Ukládejte si proto své dokumenty v PDF - můžete je díky tomu snáze přenášet i archivovat.