Hlavní navigace

TIP: Publikace ve Wordu? Žádný problém - 6. díl

24. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
V dnešním díle si předvedeme tvorbu titulků, jež nesou stručný popis k vloženým obrázkům.

Špičkové programy pro desktop publishing jako Adobe InDesign či QuarkXPress disponují celou řadou pokročilých funkcí, tomu však odpovídá i jejich vysoká cena. Pěknou publikaci však vytvoříte i ve Wordu, stačí vědět, jak na to.

 

1. dílPro dosažení jednotného formátování používejte styly

2. dílPřesné zarovnání a rozložení objektů

3. dílPřetékání textu z jedné stránky na další prostřednictvím textového pole

4. dílZalomení textu okolo obrázku (automatického tvaru) či přes obrázek (automatický tvar)

5. dílVytváření efektních prvních písmen odstavců, Zobrazování textu ve sloupcích

6. dílPřidání titulků k obrázkům

7. dílVložení textového pole s textem do dokumentu za účelem přitáhnutí pozornosti čtenáře

8. dílOkamžité vkládání titulní strany, Úprava vzdálenosti mezi řádky a odstavci v textovém dokumentu

7) Přidání titulků k obrázkům

Máte-li v dokumentu obrázky, pak k nim můžete přidat popisky, jež dobře poslouží k přitažení pozornosti čtenáře. Klepněte na pásu karet na záložku Odkazy, kde v sekci Titulky vyberte nabídku Vložit titulek. Pokud však potřebujete přidat pouze prostý titulek bez číslování, pak můžete pro titulek použít textové pole.

Nejprve vložte do dokumentu obrázek. Následně na pásu karet klepněte na záložku Vložení a vyberte nabídku Textové pole -> Nakreslit textové pole (tato položka se nachází v seznamu textových polí úplně dole). Poté na stránku nakreslete drobné textové pole. Nyní na textové pole klepněte a vepište text titulku. Následně upravte velikost textového pole tak, aby bylo stejně široké jako obrázek. Nyní je vhodné odstranit rámeček ohraničující textové pole. Klikněte na textové pole a poté se přesunete do pásu karet, kde klepněte na záložku Nástroje textového pole -> Formát. Nyní klepněte na položku Obrys tvaru (najdete ji mezi položkami Výplň tvaruZměnit tvar) a klepněte na položku Bez obrysu.

Nakonec proveďte sloučení textového pole s obrázkem. Klepnutím vyberte obrázek, stiskněte klávesu Shift a označte textové pole. Nyní, když máte vybrány obě položky, klikněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Seskupování a následně položku Seskupit.

ICTS24

Pomocí textového pole a několika funkcí pro formátování si můžete pro své obrázky vytvořit vlastní titulky.

V dalším pokračování se podíváme, jak vložit textové pole s textem do textového dokumentu za účelem upoutání pozornosti čtenáře.