Hlavní navigace

TIP: Uspořádejte své nápady do myšlenkových map

29. 4. 2011

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Když už vlastní lidská paměť či papír a tužka na vaše nápady nestačí, nechť se o ně postará váš počítač.

Ať už vás čeká rozsáhlý pracovní projekt nebo jen plánujete dovolenou, jistě jste se už setkali s problémem, kdy váš mozek chrlí přehršel dobrých nápadů, avšak vy si je nejste schopni všechny zapamatovat nebo nějak rozumně utřídit. Množství poznámek na papíře se tak za chvíli stává nepřehlednou změtí informací. Tehdy je správný čas poohlédnout se po vhodném softwaru schopném pojmout a strukturalizovat vaše nápady. Co víc, můžete plánovat, přidávat priority nebo třeba seskupovat myšlenky do logických celků. To vše v rámci přehledných grafických myšlenkových map (mind maps).

Programů zabývajících se tvorbou těchto map existuje v rozličných kombinacích a pro různé platformy velké množství, nicméně principiálně každá taková aplikace poskytne stejnou základní funkcionalitu. Podívejme se společně na základní postup při tvorbě vlastní mapy nápadů.

Každá myšlenka je inicializovaná nějakým základním nápadem (zabývá se určitým tématem), což v programu reprezentujete tvorbou základního uzlu. Ten představuje jakési jádro myšlenky v podobě pojmenované bubliny. Z tohoto bázového uzlu dále tvoříte další pojmenované poduzly, které mají vazbu na uzel hlavní, přičemž poduzly  můžete do struktury zanořovat v libovolném množství (respektive množství možných zanoření záleží na implementaci vlastního programu). V závislosti na výbavě programu pak lze ke každému uzlu přidávat poznámky, ikonky se specifickým významem nebo třeba priority.

mind map

 

Obrovská výhoda a síla myšlenkových map je v tvorbě závislostí, jež představují vzájemné vazby mezi uzly. Pokud své myšlenky svědomitě zorganizujete, budete mít jistotu, že dané úkoly splníte v rozumném pořadí a dosáhnete co možná největší efektivity při řešení problémů.

Jak už bylo zmíněno výše, programů umožňujících tvorbu myšlenkových map můžete pro různé platformy nalézt celou řadu. Rozhodli jsme se zde uvést alespoň několik bezplatných variant pro vybrané desktopové i mobilní platformy.

 

Windows, Linux, MacOS X: FreeMind

iOS: SimpleMind+

Android: Thinking Space

Symbian: Projekt S60 demo

CS24

 

Úvodní foto: ©James Thew - Fotolia.com