Hlavní navigace

Tipy a triky pro práci s více monitory ve Windows 8 - 1. díl

16. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Windows 8 nabízí kromě jiného také vylepšenou podporu více monitorů. Přinášíme několik tipů a triků, které vám pomohou využít nové funkce v této oblasti.

Chcete-li ze svého PC doma či v kanceláři dostat co nejvíce, je významnou pomocí produktivitě práce zapojení více monitorů. Díky tomu, že svůj e-mail, chat a webový prohlížeč otevřete na sekundárním displeji ve chvíli, kdy na tom primárním editujete dokumenty, můžete rychleji dokončit svou práci.

Windows 8 přitom dávají této funkci zcela nový rozměr. Potřebujete pouze zapojit druhý displej a poté už se jen ponořit do světa multitaskingu. Stojí přitom za to, podívat se na specifické aspekty podpory více displejů ve Windows 8.

Detekce vnitřních hran

Systém Windows 7 disponoval omezenou podporou detekce hran v režimu jednoho displeje. V případě vícemonitorového zobrazování vnímala funkce detekce hran celý povrch displejů jako jeden monitor. Pokud jste tedy chtěli ukotvit okno na hraně obrazovky tak, aby zabralo přesně polovinu, nefungovalo to v případě, že tato hrana ležela uvnitř, tedy na hranici dvou monitorů.

Windows 8 podporuje detekci hran na hranách všech displejů. Například pokud najedete myší na levou hranu pravého displeje (vnitřní hrana), stále uvidíte postranní panel s náhledy běžících aplikací. Pokud najedete nad ikonu v pravém horním rohu levého displeje, uvidíte panel doplňků (Charms).

Pouze si uvědomte, že musíte na vnitřní rohy nebo hrany najet kurzorem myši na sekundu nebo dvě, aby se efekt aktivoval. Také je dobré vědět, že detekční oblasti vnitřních hran a sdílených rohů jsou pouze šest pixelů široké. Aby se detekce hran aktivovala, musíte se opravdu trefit do takto malé oblasti a pár vteřin v ní „levitovat“ kurzorem.

Přizpůsobení panelu nástrojů

Windows 8 vám nyní také umožňuje mít na různých monitorech individuální panely nástrojů. V základním nastavení se připnuté ikony replikují na základní panely všech displejů. Existují však další dvě možnosti, které můžete nastavit pravým kliknutím na základní panel a výběrem možnosti Vlastnosti.

CS24

Pokud preferujete způsoby Windows 7, můžete dokonce nastavit základní panel tak, že se zobrazuje pouze na primárním monitoru.

Klávesové zkratky

Windows 8 přidává pár klávesových zkratek, kterými můžete spravovat aplikace ve stylu Windows 8 na více displejích, a podporuje v oblasti „multidisplejů“ také původní klávesové zkratky z Windows 7. Klávesa Windows a šipka tak stále přenáší okna z jedné strany na druhou. Stejná klávesa v kombinaci PageDn (PageUp) zase přepíná aplikace Windows 8 na celou obrazovku mezi různými displeji.