Hlavní navigace

Tiskař Průša představil novou 3D tiskárnu. Má speciální senzor a bude rychlejší

29. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Prusa Research, publikováno se svolením
Společnost Prusa Research představila nový model 3D tiskárny. Nabídne třeba možnost ovládání tiskárny přes internet a bude mít i novou tiskovou hlavu, která bude umožňovat snadnou výměnu trysek. Součástí bude i speciální senzor, který zajistí perfektní první vrstvu výtisku.

Představená novinka MK4 navazuje na předchozího typu tiskárny MK3 „Na první pohled možná vypadá podobně, ale ve skutečnosti jsme upravili, vylepšili nebo vyměnili přes devadesát procent dílů,” uvedl k novému modelu výkonný ředitel společnosti Josef Průša. 

Tiskáren MK3S se prodalo za posledních pět let po celém světě přes 350 tisíc a firma věří, že nový typ na to naváže. I kvůli tomu, že ji zájemcům nabídne za stejnou cenu, za kterou se dosud prodával model MK3. Cena je stanovena na 20 990 korun za stavebnici a 27 990 korun za sestavenou tiskárnu.

ICTS24

Nový model má 32bitová architekturu a barevný LCD displej. Půjde ovládat přes přes internet a obsahuje i novou tiskovou hlavu umožňující snadnou výměnu trysek. Zvýšit se má i rychlost tisku. Za největší inovaci firma označuje speciální senzor, který zajistí perfektní první vrstvu výtisku. Ta je důležitá kvůli dobrému přilnutí výtisku k tiskové podložce.

„Je to další krok směrem k tomu, aby byl 3D tisk přístupnější i pro běžné uživatele, které tolik nebaví hrát si se samotnou tiskárnou, ale chtějí prostě tisknout,” dodal Josef Průša.