Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 1. díl

9. 4. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

Problematika přehřívání počítačových komponent se týká v podstatě každého počítače, od těch nejmenších až po špičkově vybavené herní počítačové sestavy. Ve všech počítačích se totiž vytváří teplo, které může velmi citlivé elektronické komponenty nevratně poškodit – z toho vyplývá, že je třeba odvodu tepla věnovat odpovídající pozornost.

Problematikou chlazení se vůbec nemusíte zabývat, pokud jste si koupili počítač od prodejců výpočetní techniky, popřípadě od značkových výrobců, jako je kupříkladu HP. Pokud se ale rozhodnete postavit si počítač sami nebo si necháte postavit počítač z vámi vybraných komponent, pak zejména při použití výkonných počítačových sestav bude otázka chlazení naprosto zásadní. V tomto článku budeme řešit otázku, zda je pro chlazení počítačové sestavy lepší klasické chlazení vzduchem, nebo dražší, ale účinnější kapalinové chlazení. Odpověď není právě jednoduchá, protože o konečném výsledku rozhoduje řada faktorů. A právě jimi se budeme zabývat na následujících řádcích.

Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

Tajemství využití ochlazovacích účinků vzduchu spočívá v samotných větráčcích – ve spoustě větráčků. Takový typický vzduchem chlazený počítač obsahuje větráčky pro chlazení počítačové skříně, dále větráčky pro chlazení grafické karty a jeden či dva větráčky pro chlazení CPU. Konkrétně větráčky pro chlazení procesoru jsou umístěny přímo na obrovském kovovém chladiči. Všechny tyto větráčky mají jediný cíl – udržet vaše počítačové komponenty v chladu tak, aby bezvadně fungovaly.

Kapalinový chladicí systém naopak využívá řadu trubiček naplněných chladicí kapalinou, dále radiátor, bloky na vodu (v podstatě se jedná o chladiče), a několik dalších komponent, jež pomáhají udržet váš počítač v přijatelných podmínkách. Budete ale potřebovat i několik větráčků, které umístíte všude tam, kde teče voda!

ICTS24

Probudili jsme váš zájem? To je dobře. Obecně není problém definovat, co znamená chlazení vzduchem a co je to kapalinové chlazení. Daleko složitější už je rozhodnout, zda použít to či ono.

Příště se budeme věnovat chlazení vzduchem. Seznámíme se sklady i zápory tohoto řešení odvodu tepla od počítačových komponent a z počítače vůbec. Zároveň se pokusíme vymezit vůči druhému způsobu chlazení – kapalinovému.