Hlavní navigace

Top 5 her pro rok 2010

17. 12. 2009

Sdílet

Vybrali jsme pět herních pecek, které přivítáme během příštího roku. A jestli data vydání skutečně nelžou, tak je opravdu na co se těšit. Ať už je řeč o Mafii 2 nebo třeba zbrusu novém dílu Medal of Honor, který se nedávno připomněl exkluzivními záběry přímo ze hry.

 

Letos jsme si opět pozabíjeli hordy nenasytných zombíků v pokračování Left 4 Dead, znovu se vrhli do radostného, ale i strastiplného virtuálního života díky The Sims 3, posílali své vojsko na smrt a zároveň za vítězstvím v Empire: Total War, či na poslední chvíli s otevřenými ústy hltali filmovou atmosféru válečného trháku Call of Duty: Modern Warfare 2. Jaké pochutiny nám naservíruje rok 2010?



Mafia II

Ideální Vánoce dnešního hráče by vypadaly následovně: vykašlal by se na zlaté prasátko a radši by se sám jedním stal, zhlédl drsnou vánoční „pohádku“ typu „Rolničky, kam se podíváš“, udělal si malou zastávku v místní hospůdce, přičemž cestou nazpět se nenápadně svezl na sáňkách, které by namáhavě tlačil neznámý otec, který si nevšiml, že přibyl jeden kolíbavý pasažér navíc. A po pořádné štědrovečerní večeři si pod stromečkem rozbalil ten nejúžasnější herní dárek na světě – Mafii dvojku.

mafia 2

Tak přesně tohle o nynějších Vánocích neprožijete, přesněji řečeno určitě ne poslední fázi. I když je konec roku vcelku bohatý na kvalitní herní kousky, Ježíšek přece jenom nepřinese jeden z nejočekávanějších titulů vůbec - Mafii 2. Pokračování veleúspěšné akce s českými kořeny mělo původně vyjít už v říjnu, nakonec se ale vydání odsunulo až na nový rok, aktuálně se mluví o květnu nebo červnu. Zázraky se sice dějí hlavně o Vánocích, jisté však tedy je, že o těchto v mnoha domácnostech nebude během večerního rozbalování balíčků slyšet neutichající vřískot provázený neustálým radostným poskakováním. Připomeňme si alespoň již známá fakta o tom, co že nám to vlastně 2K Czech (dříve Illusion Softworks) připravují.

Ve hře se vžijete do italského mládence Vita Scaletta, který pochází přímo ze Sicílie, známým to působištěm mafie. Jako malý kluk se ale Vito s rodiči odstěhoval do Ameriky, kde žije dodnes, tedy během období čtyřicátých a padesátých let 20. století, v nichž se celá hra bude odehrávat. Co se samotné herní náplně týče, očekávat můžeme zběsilé honičky v dobových automobilech, které se dají vylepšovat jak po vizuální, tak technické stránce, akční přestřelky, při nichž se lze krýt za různými předměty, boční úkoly, detailní lokace, no a především hutnou atmosféru společně s naprosto perfektní grafikou a častými animacemi. Jisté v tuto chvíli také je, že tuzemská verze hry bude mít opět český dabing. O tom, kdo se na něm bude podílet, je ale prozatím předčasné hovořit. Díky zlatým českým ručičkám a perfekcionismu autorů, se tak můžeme připravit na příchod velice úchvatného dílka.

Video:



Max Payne 3

Už to vypadalo, že se třetího Max Payna snad nikdy nedočkáme. Začátkem roku 2009 však přišlo přímo od Rockstar Games (ano, Remedy Entertainment na trojce tentokrát nepracuje) nečekané oznámení: Max Payne 3 bude! V prvotních plánech mělo druhé pokračování vyjít kolem letošní zimy, kvůli finančním potížím se však hra nakonec odsouvá nejspíše až na konec roku 2010. Nicméně prozatím mohou být všichni fanoušci této oblíbené akce alespoň rádi, že po dlouhých šesti letech dal Payne o sobě konečně oficiálně vědět. Tedy pokud nepočítáme filmové zpracování s Markem Wahlbergem v hlavní roli, které spatřilo světlo světa v minulém roce a neodneslo si zrovna moc lichotivé hodnocení.

max payne 3

Většina se jistě bude ptát, co nového můžeme s příchodem trojky očekávat? Z temných zákoutí New Yorku se přesuneme do prosluněných exotických míst a to přímo do Brazílie, kde se to kriminalitou jen hemží. A jelikož právě boj proti zločinu se stal Maxovým celoživotním posláním ve chvíli, kdy byla jeho rodina brutálně zavražděna, jistě se mají nepřátelé čeho (respektive koho) bát. Tento bývalý policista po několika letech sice o trochu zestárl, a jelikož pravděpodobně nepoužíval šampon s kofeinem, proměnil se v holohlavého chlápka, navíc s letitými vousy. Na svou postavu však naštěstí nezanevřel, ale právě naopak je znát, že občas si přece jenom s činkami pohrál.

Změny jsou tedy poměrně markantní a v tuto chvíli je jisté, že fanoušci se rozdělili na dva tábory. Jedním se změna zamlouvá, druzí prahnou po staré dobré noir atmosféře a alespoň několika pramíncích vlasů k tomu. Rockstar Games nicméně vytváří kvalitní kousky a jelikož ani pro tentokrát nebude chybět bullet-time, můžeme se těšit na pořádnou akci, v které se, doufejme, úplně neztratí Maxovo osobité kouzlo.


Video:



Battlefield: Bad Company 2

První díl převážně multiplayerové akce Battlefield s podtitulem Bad Company vyšel pouze na konzolích a nabídl hodně vítanou novinku ve formě zničitelného prostředí. Nynější pokračování naštěstí už vyjde i na počítačích a podle dosavadních videí půjde o hodně kvalitní akci!

battlefield

Samotné souboje se budou odehrávat jak v pouštních lokacích, tak i na zasněženém terénu. Opět si vyberete z rozličných povolání jako je střelec, který s sebou má vždy dostatek střeliva také pro ostatní nebo třeba zdravotník, díky jemuž můžete uzdravovat zraněné kolegy. Součástí všech herních map bude samozřejmě také vojenská technika, takže znovu usednete za volant džípu, projedete se v tanku či se ujmete pilotování helikoptéry. Zbrojní arsenál poté nabídne klasickou moderní zbroj: samopaly, odstřelovačky, raketomety, granáty a tak dále.

To, kvůli čemu si ale nové Battlefield jistě zamilujete, je jednoznačně atmosféra, která dokáže hráče naprosto pohltit. Systém ničení byl navíc opět vylepšen, takže nebude problém umístit do budovy výbušniny a po odpálení jen sledovat, jak se po částech hroutí k zemi. Pocit z válčení by měl být dosti reálný a to také díky špičkovému audiovizuálnímu zpracování. Bad Company 2 prostě vypadá famózně a již na začátku března příštího roku se všichni sejdeme na neutichajícím bojišti, kde si ujasníme, co že to ta moderní válka vlastně je.


Video:



Medal of Honor: Operation Anakonda

Nesmrtelná série Medal of Honor se po dvou letech od posledně vydaného dílu s podtitulem Airborne znovu připravuje do služby. Koncem příštího roku bychom se totiž měli dočkat zbrusu nového nástupce, který s sebou přinese zásadní změny. Tou největší je rozhodně rozloučení se s německými nepřáteli, jelikož nynější válečný konflikt se bude odehrávat v současnosti a zavede nás rovnou do nebezpečného Afganistanu. Stejně jako se nepřímo oprostila série Call of Duty od druhé světové války, tak i Medal of Honor zavítá do moderní doby.

medal of honor operation anakonda

Ještě nedávno jsme o chystaném pokračování mnoho nevěděli, v aktuálních dnech se však objevilo povedené video přímo ze hry, které dosti prozrazuje. Z něho lze usoudit, že hráč nebude chodit pouze po svých, ale také se projede na terénní čtyřkolce, či dokonce proletí v helikoptéře a to možná přímo v roli pilota. V takovýchto hrách je to rozhodně neobvyklé, ale pro sérii Medal of Honor zas až tolik ne.

Již v Pacific Assault bylo možné, ba vlastně nutné, ovládat válečný letoun. Kromě toho se jako již pokaždé můžeme těšit nejenom na skvěle navržené mise, které jsou inspirovány skutečnými událostmi, ale jistě také dechberoucí grafiku a ozvučení. Jak to bude se samotnou délkou hry a zdali multiplayer opět uspokojí naše choutky, se dozvíme až po samotném vydání. V tuto chvíli je ale jasné, že nejenom fanoušci této nezapomenutelné série si přijdou i přes změnu herního prostředí na své.


Video:



Rig´n´Roll

Jelikož jsme prozatím hovořili pouze o pokračováních více než známých titulů, navíc pouze stříleček, nakonec si představme nového, u nás nepříliš známého, avšak dlouze připravovaného konkurenta (vývoj začal už v roce 2001) populární série 18 Wheels of Steel. Během příštího roku by k nám měl konečně dojet Rig´n´Roll, v němž se zhostíme tolik oblíbené role řidiče kamionu. I když truckové simulátory od českých SCS Software jsou slušně hratelné, Rig´n´Roll, který mají na starost ruští Softlab-NSK, nabídne daleko větší propracovanost. Svůj kamion, kterých by mělo být kolem čtyř desítek, si budete moci prohlédnout skrz na skrz, tedy nejenom samotnou kabinu, ale také zadní prostory s postelí či vás samotné, coby řidiče.

ring roll

Jistá je také přítomnost policie, která vás za porušení dopravních pravidel může pokutovat, ale klidně i nemilosrdně zatknout. Během jízdy počítejte se změnou počasí a denní doby. Kamion půjde různě upravovat, jakmile zastavíte na benzince, vystoupíte a sami si natankujete, respektive během animace naklikáte požadovanou “dávku životabudiče” pro svého miláčka. Automatické in-game záběry s možností volby budou vůbec časté a to také v případě navštívení motelu za účelem načerpání sil nebo třeba baru, kde se dozvíte čerstvé zprávy z tisku.

Samotná hra v nedávné době již vyšla, ale pouze v Rusku, kde se objevila už i recenze, shodou okolností na tamním serveru GameStar, který ji ohodnotil devítkou. K nám by se hra měla dostat hned na začátku příštího roku a je docela pravděpodobné, že až se tak stane, bude daleko více zajímat i česká média, a stejně jako v případě nedávno vydaného Traktor Zetor Simulátor 2009 by se mohla stát na nějaký čas nejprodávanějším titulem – k čemuž přispěje také budgetová cena pohybující se kolem dvě stě až tři sta korun. Pokud patříte mezi virtuální truckery, zapište si tedy do svého kalendáře, že v lednu vychází Rig´n´Roll – prozatím skvěle vypadající simulace amerického řidiče kamionu.


Video:



Samozřejmě zavděčit se nemůžeme každému, tak další herní pecky pro rok 2010 si alespoň představíme ve video-ukázkách.

 

Mass Effect 2

 

 

Alien vs Predator

 

 

BioShock 2

 

 

Gran Turismo 5

 

 

Just Cause 2

 

 

Heavy Rain

 

 

Final Fantasy XIII

CS24