Hlavní navigace

Toshiba vyvíjí pevné disky do aut

29. 11. 2007

Sdílet

Toshiba pracuje na vývoji pevných disků určených do automobilů. Ty by měly sloužit jako místo na ukládání map pro GPS navigaci nebo hudby na cesty.

CS24

Pevné disky už pomalu přestávají být pouze záležistostí počítačů, velkokapacitních přenosných MP3 přehrávačů a dalších, ale dostávají se také do automobilového průmyslu, kde by časem měly nahradit optické CD a DVD disky. Hlavním problémem u aut však bývají časté nerovnosti na silnici, a s tím související otřesy a vibrace, proto se Toshiba u nových disků určených do automobilů zaměřila právě na tyto aspekty.


Pevné disky vhodné pro automobily budou klasické 2.5" disky s kapacitou od 40 do 80GB, u kterých budou pouze razantně vylepšena odolnost proti nárazům a vibracím. Jejich plotny se budou otáčet rychlostí 4200 otáček za minutu a ke komunikaci poslouží klasické ATA 100 MB/s rozhraní.

Podle Toshiby budou pevné disky v automobilech časem velmi populární, jednoduše totiž například můžete do GPS navigace přihrát mapy dalších zemí nebo si na dlouhou cestu nahrát spoustu oblíbených písniček.

První disky pro automobily chce Toshiba uvést na trh v průběhu prvího čtvrtletí příšího roku.

- - Tomáš Šulc