Hlavní navigace

Trendy roku 2009 - přibývá podvodných webů s nabídkou zaměstnání

26. 1. 2009

Sdílet

McAfee zveřejmila svoji prognózu počítačových hrozeb na letošní rok. V roce 2009 budou útočníci pokračovat ve snahách o zneužití finanční krize. Pokusí se uživatele nalákat na podvodné finanční a právní služby a investiční firmy.

S tím, jak v důsledku ekonomické krize sílí nejistota na trhu práce, útočníci také stále častěji vytvářejí i podvodné stránky s nabídkou pracovních příležitostí – inzerují například dobře placenou práci z domova, která zabere jen několik hodin denně.

Společnost McAfee předpokládá také další „lokalizaci“ malwaru, který bude stále více používat jiné jazyky než angličtinu. Celosvětově se útočníci mohou snažit získat na stále více důvěrných informací a cenných identit, proto se jim vyplatí své aktivity diverzifikovat.

Stále více útoků bude vedeno s použitím médií USB flash, paměťových karet pro digitální fotoaparáty, rámečků pro digitální fotografie a dalších zařízení spotřební elektroniky. Jednou z příčin tohoto trendu je mnohdy neregulované používání médií flash v podnikových prostředích a současně jejich popularita mezi uživateli.

Objem spamu výrazně poklesl ve chvíli, kdy poskytovatelé Internetu na konci loňského roku odpojili hostingové servery společnosti McColo, které byly celosvětově zdrojem více než 60 % spamového provozu. K tomu kroku došlo na nátlak bezpečnostní komunity a organizací bojujících proti internetové kriminalitě. V letošním roce budeme svědky toho, že podobné akce proti podvodníkům budou pokračovat. Kromě pasivního vynucování zákona bude stále více organizací aktivně spolupracovat s poskytovateli Internetu i globálními internetovými institucemi, jako je ICANN.