Hlavní navigace

Trh s procesory roste

23. 1. 2008

Sdílet

Procesorů se každým dnem prodá více a více, za poslední tři měsíce prodej vzrostl o téměř 10%. Intel mírně posílil, AMD oslabilo.

CS24

Za poslední tři měsíce minulého roku se prodalo procesorů v hodnotě téměř devět miliard dolarů, oproti třetímu čtvrtletí roku 2007 to byl nárůst o 8,5%. Vyjádřeno počtem kusů se prodalo 50-80 milionů procesorů, přesná čísla nejsou k dispozici. Nejvíce se prodalo desktopových procesorů, zde však byl nárůst malý, pouze 6,5%, naopak v mobilním segmentu byl nárůst 10,3%, serverových procesorů se prodalo dokonce o 17% více než na konci léta.

Podle Shane Rau ze společnosti IDC, která průzkum provedla, lidé kupují a upgradují své procesory kvůli operačnímu systému Windows Vista, společně s tím však upgradují i ostatní komponenty svého počítače.

Za celý minulý rok se podle IDC prodalo procesorů v hodnotě 30 miliard dolarů. Nejvíce jich prodal pochopitelně Intel, který v roce 2007 držel 76,7% trhu, jeho rival AMD 23,1%. Zbylé 0,2% připadají hlavně na VIA a IBM procesory, existují však i některé další. V porovnání s rokem 2006 ztratilo AMD pouze 0,4% podílu na trhu, které pochopitelně získal Intel. To je vzhledem k úspěchům Intelu a nezdaru AMD překvapivé, hlavním důvodem takto malé ztráty budou, i přes velké neúspěchy s procesory Phenom, nejspíše velké vlny slev procesorů Athlon.

- - Tomáš Šulc