Hlavní navigace

TSMC: 28nm čipy přijdou již na začátku roku 2010

19. 6. 2009

Sdílet

Společnost TSMC, která patří mezi největší nezávislé výrobce počítačových čipů, oznámila, že v příštím roce začne vyrábět čipy 28nm výrobním procesem. Jak první přijdou na řadu úsporné modely, následované 28nm výkonnými modely.

TSMC (celým názvem Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) vyrábí na kontraktní smlouvy polovodičové čipy pro další významné společnosti jako jsou Texas Instruments, Qualcomm nebo AMD.

CS24

Zmíněná 28nm technologie je výsledkem posledních zlepšeních, kterých bylo dosaženo zdokonalením 32nm výrobního procesu a díky nim je možné snížit velikost tranzistorů o další 4nm. Na jeden nanometr připadá tři až šest atomů a velikost tranzistorů je klíčová pro výkonnost čipů, jejich maximální frekvenci a také spotřebu. TSMC dnes produkuje podobně jako Intel čipy vyrobené 40 až 45nm technologií. Řada výrobců však zůstává ještě u starší 65nm technologie.

Společnost TSMC konkrétně plánuje již v prvním čtvrtletí 2010 nabídnout 28nm technologii výroby využívající oxynitridu křemíku, který je vhodný pro výrobu čipů s nižší spotřebou, což prodlouží výdrž baterie u mobilních přístrojů. Ve druhém čtvrtletí pak chystá TSMC vyrábět i 28nm čipy technologií high-k metal gate, která má pozitivní vliv na výkonnost procesorů.

Rozlišení řad čipů na úsporné a výkonné vychází z požadavků zákazníků společnosti TSMC, informoval její mluvčí J. H. Tzeng, nicméně odmítl zatím upřesnit, s kým jeho společnost na vývoji 28nm technologie spolupracovala a jaké konkrétní produkty jejím prostřednictvím budou vyráběny. Intel pak chce v příštím roce prodávat čipy, vyrobené 32nm procesem, jehož vývoj dokončil na konci loňského roku. Bližší informace najdete v článku Intel dokončil vývoj 32nm výrobního procesu na ScienceWorldu.

Podle webových stránek TSMC bude 28nm výrobní proces optimální pro čipy umožňující bezdrátový přenos dat. Zájem o tyto čipy by měl podpořit silný prodej mobilních zařízení, jako jsou notebooky, netbooky či smartphony, jenž se drží i v letošním roce na solidních úrovních.

V březnu letošního roku pak společnost Intel oznámila, že TSMC bude vyrábět deriváty jejích nízkoenergetických čipů Atom, které bude následně nabízet svým zákazníkům. Více viz Společnost TSMC bude tvořit deriváty procesorů Atom.