Hlavní navigace

TSMC připravuje 28nm výrobní proces

30. 9. 2008

Sdílet

Zatímco NVIDIA teprve přechází na 55nm výrobní proces a AMD teprve chystá 45nm procesory, TSMC už oznámila přípravu na 28nm výrobu čipů.

CS24

Vezměme to však popořadě. Společnost TSMC alias Taiwan Semiconductor Manufacturing Company se sídlem kde jinde než na Taiwanu se zaměřuje na výrobu polovodičových čipů. Mezi její klienty patří například NVIDIA či grafické divize AMD ATI. A protože grafické čipy vyžadují moderní výrobní procesy, oznámila TSMC přípravu 28nm výrobního procesu, který by se měl plynule rozjet v roce 2010.

Můžete však být v klidu, žádná rychlá revoluce se nekoná, protože společnost teprve v těchto dnech rozjíždí velkovýrobu na 40 nm. Přesně takové čipy se pravděpodobně objeví v novém highendu ATI i NVIDIE. Poté je nutné rozjet 32nm výrobu a teprve pak lze přejít na 28nm výrobní proces.

Mimochodem 28nm výrobní proces je pouze tzv. "shrink" 32nm výrobního procesu, který plánuje příští rok rozjet Intel. To znamená, že se jedná o jeho zmenšeninu pouze za účelem snížení spotřeby a plochy čipu, nikoliv za účelem plného nahrazení 32nm výrobního procesu. Něco podobného můžete v těchto dnech pozorovat u NVIDIE, když přechází z 65 nm na 55 nm, což je také pouze tzv. "shrink" (jádra G92b a GT200b).

- - Tomáš Šulc

Autor článku