Hlavní navigace

Two Worlds - mezi dvěma světy

20. 9. 2007

Sdílet

Pohádkové království se zmítá v mocenském boji a čelí hordám skřetů z dalekého jihu. Jedinou nadějí je osamělý žoldák, který v Antalooru pátrá po ztracené sestře.

Pohádkové království se zmítá v mocenském boji a čelí hordám skřetů z dalekého jihu. Jedinou nadějí je osamělý žoldák, který v Antalooru pátrá po ztracené sestře.



Letošní rok není pro fandy počítačových RPG zdaleka tak úrodný jako ten loňský, kdy zazářilo trio The Elder Scrolls IV: Oblivion, Gothic 3 a Neverwinter Nights 2. Velké naděje tak byly vkládány do chystaného titulu od vývojářů z Reality Pump, i když ti se zatím předvedli především v oblasti realtimových strategií. Jestliže pravidelně sledujete dění kolem počítačových her, vývoj Two Worlds vám nemohl uniknout. Zveřejněné screenshoty vypadaly až moc uměle na to, aby popřely nemalé úpravy v grafickém editoru, a jakmile se nám dostala do rukou původní anglická verze hry, nijak nadšení jsme rozhodně nebyli. Její tvářičku hyzdily podivné textury postav i spousta bugů a autory nestydatě vypuštěný polotovar rozhodně nebyl nijak stabilní. Proto jsme s úsměvem na rtech uvítali, že Two Worlds v našich luzích a hájích vychází s českými titulky a implementovaným patchem verze 1.5.



Je libo akční Oblivion?
Nyní je Two Worlds konečně na světě i s českou lokalizací a zve všechny RPG pozitivní hráče na rozsáhlé virtuální dobrodružství. Do boje se silami zla se můžete vydat na vlastní pěst nebo v multiplayerovém kooperativním módu přes internet. Striktní rozdělení na různá povolání zde chybí, úprava vzhledu postavy pomocí posuvníků je přirozenější než v Oblivionu, ale nemusíte si s ní nijak lámat hlavu. Hlavního hrdinu brzy zahalíte do kouzelnického mundůru nebo pořádného brnění a na šířku ramen, barvu pleti a délku paží si ani nevzpomenete. Na lehkou váhu však rozhodně neberte výběr obtížnosti. Two Worlds by se podle PEGI neměl dostat do rukou hráčům mladším šestnácti let, ale dva ze tří nabízených stupňů obtížnosti jsou až neskutečně snadné. Pokud si tedy nechcete hrát na boha, doporučujeme přitvrdit.



Po několika hodinách v Antalooru sami zjistíte, že Two Worlds snese srovnání s výše jmenovanými RPG klenoty, ale je tak trochu z jiného těsta. Hru bychom mohli charakterizovat jako mix Oblivionu a Diabla, což však rozhodně nezní špatně. Pokud holdujete klasickým akčním RPG a postrádáte rozsáhlý herní svět s naprostou volností pohybu, je pro vás tato novinka jasnou volbou. Příběh bohužel není nijak poutavý a řadu vedlejších questů budete plnit jen proto, abyste získali drahocenné zkušenostní body a odškrtli si další splněný úkol, kupředu vás ale potáhne intuitivní vývoj postavy a prozkoumávání rozmanitého prostředí.



Plné ruce práce
Hlavní hrdina je žoldák, toulá se světem, buchty už dávno spořádal i s ranečkem, a tak si musí vydělávat na živobytí. A jelikož je mu úplně jedno, jakou zadnici podpálí ohnivou koulí a komu setne hlavu leštěným obouručákem, dělá zkrátka děvečku pro všechno. Jednou splní úkol pro společenství mágů, jindy zas poslouží znepřáteleným nekromantům, nechá se najmout kdysi vládnoucím klanem Kargů a vzápětí už leští botky u znepřátelených Skeldenů, kteří pomotali hlavu místnímu králi a kují nekalé pikle u dvora. Až na několik finálních úkolů, kdy si konečně musíte vybrat své favority, je možné zvyšovat reputaci na všech frontách. Vedlejších úkolů je více než dost, ale v paměti vám bohužel nijak neutkví.



„Hlavní hrdina je žoldák, toulá se světem, buchty už dávno spořádal i s ranečkem, a tak si musí vydělávat na živobytí.“



Aby hra měla potřebný cíl i spád a vaše bloumání po fantastickém světě nebylo tak sžíravě nekonečné jako u většiny MMORPG, přichází na řadu i hlavní úkoly a příběhová linie, které byste se měli držet. Nutno však podotknout, že tentokrát to autoři na celé čáře projeli! Na scéně se objevují neznámí zakuklení rytíři, kteří unesli sestru hlavního hrdiny a vy musíte plnit jejich podivné požadavky. Šušká se o vzkříšení skřetího boha Aziraala, jehož zapečetěnou hrobku může díky magickému rodovému poutu otevřít pouze váš žoldák, ale ten podobným povídačkám paličatě odmítá věřit. Ještě štěstí, že příběhové pozadí můžete směle hodit za hlavu a řídit se pouze mapou, kde se po zadání většiny úkolů automaticky zobrazuje místo jejich splnění. A pokud vám něco přece jen unikne, mrknete do deníku, kde jsou všechny potřebné informace automaticky zaznamenány. Veškeré dialogy jsou namluveny a anglický dabing doprovází český překlad, což musíme rozhodně pochválit. Jen zřídka však narazíte na postavu, s níž si promluvíte skutečně na úrovni a jejíž dabing nebude zároveň k smíchu.



Hratelnost nadevše
Two Worlds tedy na první pohled nevypadá nijak zvlášť zajímavě, ale po bližším prozkoumání zjistíte, že se i přes zmíněné nedostatky překvapivě výborně hraje a nakonec hru odložíte až po zhlédnutí závěrečných titulků. Může za to propracovaný vývoj postavy a velké množství zbraní, brnění, kouzel, předmětů a speciálních schopností, jež budete využívat a s nimiž se můžete v podstatě neustále zlepšovat. Záleží tedy jen na vašem rozhodnutí, zda zvýšíte život, sílu, obratnost nebo sílu vůle, jaké magické škole zasvětíte svůj život nebo zda vylepšíte třeba jízdu na koni, páčení zámků, boj se dvěma čepelemi, sražení k zemi, střelbu z luku nebo alchymii. Schopnosti jako kradení, plavání, plížení či kladení pastí jsou vzhledem k akčnímu zaměření hry vcelku zbytečné, ale počet užitečných specialitek je naštěstí převyšuje.



Navíc nejde o nijak časově náročnou záležitost a vzhledem k automatickému zaznamenávání questů a plytkému příběhu stačí hru třeba na hodinku zapnout, splnit několik úkolů a po chvíli odpočinku se vrátit k dalším povinnostem. Takový postup u většiny epických RPG nefunguje právě z toho důvodu, že s přestávkami ztrácíte přehled, co právě děláte a jaké máte plány. Hru usnadňuje i systém teleportů, které se nacházejí u všech důležitějších lokací a přesun z jednoho konce mapy na druhý je tak díky svižnému nahrávání otázkou několika sekund. Radost z cestování ovšem trochu kazí jízda na koni, která se nabízí pro průzkum mnohých zákoutí a pro romantické projížďky při západu slunce. Ovládání oře je bohužel sužováno problematickým zatáčením či častým zasekáváním, které bylo po vydání několika patchů redukováno, ale jízda na koni stále není ideální. Two Worlds však vypadá famózně a se zapnutím veškerých detailů a simulace hloubky pozadí se neubráníte bezmyšlenkovému bloumání po krajině a vyhledávání pohádkových scenérií.



Nové RPG od Reality Pump si tak bezpochyby najde své příznivce, ale rovněž se neobejde bez peprné kritiky. Kdyby se autoři více věnovali příběhu a vyvarovali se zmiňovaných nedostatků, mohlo by jít o jeden z nejlepších titulů letošního roku. Takhle se Two Worlds musí smířit s nadprůměrným hodnocením a naším doporučením pro všechny příznivce akčních her na hrdiny.

CS24



Hodnocení: 7,9
Žánr: akční RPG
Výrobce: Reality Pump
Vydavatel: TopWare Interactive
Distributor pro ČR: Hypermax
Lokalizace: titulky, manuál
Cena: 899 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.2-worlds.com

Autor článku