Hlavní navigace

UEFA Euro 2004

22. 8. 2004

Sdílet

Pokud už nemáte letošní FIFU od EA Sports, možná vám přijde vhod UEFA Euro Championship 2004. Evropský šampionát rozhodně stojí za vyzkoušení, ale těm virtuálním sportovcům, kteří již vlastní původní FIFU, moc nového nenabídne.

Fotbalové simulace, které EA vydává u příležitosti šampionátů, mají pověst spíše datadisků než regulérních nových her. Svým způsobem to lze říci i o titulu UEFA Euro 2004, což je do mezinárodních dresů převlečený FIFA Football 2004. Nebylo by to ale příliš korektní, protože ve srovnání se svým starším bratříčkem je hratelnější a přináší i určité inovace.



Oficiální stránky projektu UEFA Euro 2004 upozorňují na velký počet vylepšení, avšak hráči, kteří nevlastní analogový gamepad, jich asi příliš neuvidí. Ani graficky není rozdíl mezi oběma tituly zásadní: snad s výjimkou opět věrněji prokreslených tváří největších hvězd (ale třeba také rozhodčího Pierluigiho Colliny). Základní ovládání přihrávek, střel, hlaviček, volejů, běhu či kličkování vychází z enginu FIFA Football 2004, ve srovnání s ním je však jemnější a citlivější. Změny neprodělala ani v minulé verzi premiérově uvedená funkce Remote Receiver Control, která umožňuje pohybovat adresátem přihrávky. Poněkud těžkopádným způsobem lze tento inovační systém Off the Ball Control vyžívat i na klávesnici, přednostně je ale stvořen pro gamepad se dvěma analogovými páčkami. A v tomto trendu pokračuje i UEFA Euro 2004.



Nové pohyby, ale i morálka

Majitelé analogových gamepadů totiž mohou s fotbalisty zkoušet řadu speciálních efektních pohybů, o nichž si „konzervativní“ hráči s klávesnicí mohou jen nechat zdát. Technicky vyspělí jedinci jsou – pokud jejich pohyb přesně načasujete – schopni dělat kličky dozadu, přešlapovat či dát svému soupeři ponižující jesle, což zní jako sen z fotbalového ráje, protože prosadit se v osobních soubojích není na klávesnici vůbec lehké. Za další vylepšení můžeme být vděční konkurenčnímu titulu Pro Evolution Soccer 3, neboť EA se snaží inovovaným dynamickým systémem nahrávek (využívajícím i naznačené střely) dosáhnout téže variability a možností kombinace jako japonský fotbálek. Daleko efektnější jsou též pohyby hráčů ve vzduchu: jsou teď schopni střihnout nejen skutečně nádherné nůžky, ale třeba se i po míči střemhlav vrhnout rybičkou. Provádění kombinací, střel z dálky nebo technických parádiček je vzrušující zážitek, ačkoli navenek vypadá UEFA Euro 2004 stejně jako FIFA Football 2004.

Dalším kladem je výrazně posílený trenérsko-manažerský prvek. Zapřísáhlí odpůrci sportovních manažerů se však nemusejí bát, že na výsledek bude mít vliv třeba i cena párku v rohlíku, který se na stadionu prodává. V roli trenéra totiž dostáváte širší možnosti pracovat se soupiskami (v oblasti rozestavení či strategií jsou možnosti stále omezené, k dispozici je ale již loni do hry navrácená funkce IGM, umožňující výše uvedené přepínat přímo během zápasu). Schopnosti hráčů jsou tradičně určeny čtyřmi faktory, nicméně na jejich výkon nyní má – podobně jako ve hře MVP Baseball 2004 – vliv i jejich „morálka“. Jestli bude svěřenec hrát nad nebo pod svůj standard, je závislé na řadě vlivů. Stačí, že zůstane sedět na lavičce, nepromění vyloženou šanci, schytá kritiku v novinách anebo se v průběhu kvalifikace přestane dařit jeho klubu – a jeho výkony půjdou v dalším zápase dolů. Naopak fotbalista, jenž nastoupil ve vítězné sestavě či v předchozím zápase vstřelil gól, bude ze sebe schopen vyždímat více, než se od něj dá čekat. Speciální obrazovka Team News trenérovi poskytuje i informace o zranění členů týmu nebo o jejich disciplinárních trestech. Sestava mužstva není omezena pouze na základní jedenáctku a několik náhradníků, ale k dispozici máte asi čtyřicet jmen, která podle formy můžete do reprezentace průběžně povolávat a z nich pak nominovat dvaadvacítku na šampionát.



Některé přehmaty přetrvaly

Většina uživatelů si nový fotbal od EA pořídí kvůli přesně okopírovanému režimu mistrovství Evropy (do něhož se musíte probojovat kvalifikací, případně i baráží, novinkou jsou navíc nepovinné přátelské zápasy, které mají vliv na morálku fotbalistů). Nicméně v nabídce jsou další možnosti: můžete si zahrát ligu či vylučovací turnaj, případně oboje zkombinovat. V trochu samoúčelném režimu „Tvůrce situací“ si zahrajete sice běžný přátelák, sami si ovšem určíte stav, odehraný čas a pro každé mužstvo i počet karet. Pod názvem „Doma a na cizím hřišti“ se znovu skrývá přátelský zápas, který se však hraje dvoukolově a kde se vstřelená branka na půdě soupeře přičítá k plusu. Kromě penaltového rozstřelu a tréninku (jenž mohl být víc propracovaný) tu ještě najdete mód „fantasy“, v němž si sestavíte svůj tým snů ze šestnácti libovolných hráčů Evropy: v EA se asi inspirovali strategií majitelů Realu Madrid...

Vlastní prezentace hry se jako obvykle věrně podobá televiznímu přenosu (na začátku zápasu dokonce zaznívá úryvek ze státní hymny) s efektními opakovačkami, bouřlivou atmosférou a licencí na vše, co k portugalskému šampionátu patří (stadiony, loga, dresy, míče). Nicméně titul samotný není bez chyb, což mrzí o to víc, že jde o opakování nedotažeností z FIFA Football 2004. Zcela beze změn například zůstaly standardní situace, které v základu nejsou špatně vymyšleny, ale v minulém dílu je tvůrci nedotáhli do konce – a nejsou dopracovány ani nyní. Vstřelit gól z trestného kopu je práce téměř nadlidská a z nevýhodné pozice (třeba z úhlu) navíc nelze zahrát kop nepřímý: centrovat do vápna se dá až od určité vzdálenosti od branky. Rohové kopy, při nichž jde o prosazení se v individuálním souboji útočníka a obránce, jsou – vzhledem ke změnám pohledů dvou kamer – trochu nepřehledné a v zásadě jednotvárné.



Není licence jako licence

O přesném vzezření hvězd typu Beckhama jsme se již zmínili, zdaleka ne všichni hráči jsou však dvojníky svých živých vzorů. V českém mužstvu poznáte třeba Nedvěda, Rosického, Baroše, Šmicera, Kollera, nebo Poborského, ale například Čecha nikoli. Z licenčních důvodů opět chybí soupiska týmu Nizozemska – je zde pouze tým hráčů v oranžových dresech, kteří se „jmenují“ Ned.

Procentní hodnocení titulu z mnohaleté série je jako obvykle dost nejednoznačné a hodně individuální: do velké míry při něm bude záležet, zda vlastníte poslední ročník FIFA či jestli používáte analogový gamepad. Z objektivního pohledu je UEFA Euro 2004 vylepšenou (tj. zábavnější a hratelnější) verzí FIFA Football 2004, nepřináší však na rozdíl od ní zásadnější změny do herního systému.





Výrobce: EA Sports

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor pro ČR: Electronic Arts Czech

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.euro2004game.ea.com/cs

Multiplayer: ano

Minimum: CPU 600 MHz, 64 MB RAM, HDD 1,2 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1,4 GHz, 128 MB RAM, HDD 1,2 GB, 3D karta 64 MB

Verdikt: Možnost proměnit svůj vlastní byt v portugalský stadion, kde se odehrává evropský šampionát, potěší především hráče, kteří nevlastní poslední ročník série FIFA.



Hodnocení: 79 %

Autor článku