Hlavní navigace

UFC Undisputed 2010 – drsný, drsnější, nejdrsnější!

26. 5. 2010

Sdílet

Nebývalá popularita bojového UFC (Ultimate Fighting Championship) loni dala vzniknout také své velice podařené herní odnoži. Letos jsme se dočkali pokračování, které rozhodně stojí za to.

Líbivá grafika, brutální souboje a velká porce zábavy – takový byl loňský první ročník Undisputed, který ze spousty hráčů udělal skalní fanoušky smíšených bojových umění. Letošní Undisputed 2010 je přitom ještě vydařenější, když zlepšení doznal téměř každý aspekt této mladé herní série!

Loňské premiérové herní UFC bylo překvapivým hitem, když sklízelo ovace od kritiků i hráčů, a dosáhlo ohromných prodejů. Nebývalý úspěch, vezmeme-li v potaz, že danému titulu nedával naději na úspěch téměř nikdo. „Jak by bylo možné realisticky ztvárnit tak komplexní sport,“ ptali se skeptici…

UFC Undisputed 2010

Undisputed 2009 zaznamenalo úspěch především díky skvělému zpracování mnoha aspektů smíšených bojových umění. Rozhodně však nebylo bezchybné, což pocítili hlavně hardcore hráči, kteří s tímto titulem trávili větší množství času. Ročník 2010 dává tušit, že se vývojáři poučili z chyb a při tvorbě hry opravdu naslouchali herní komunitě. Některé pasáže tak byly poupraveny, jiné zcela překopány a výsledkem je opravdový pokrok, nikoli jen stejný titul s aktualizovanými soupiskami bojovníků.

UFC Undisputed 2010

Největší změnou je nový systém uhýbání pomocí pravé analogové páčky. Můžete se tak například skrčit nebo se naklonit do strany. Konečně tak nemusíte údery absorbovat jen pomocí bloků. Vyhněte se protivníkově ráně a udělte protivníkovi drtivý protiúder, který jej může i zcela uzemnit – pak ucítíte pravou satisfakci. Na druhou stranu, když vám to nevyjde a při úhybu dostanete ránu, bude mnohem citelnější a KO hrozí zase vám.

UFC Undisputed 2010

K naší velké radosti byl poupraven klinč, který již automaticky neznamená rozsudek smrti a vůbec funguje mnohem realističtěji. Pozměněn byl také grappling, kde přibyly nové pozice, přechody a možnosti. Již nepomůže zběsilé mačkání tlačítka, nyní se z nevýhodné pozice dostanete jen pomocí rychlého kroužení pravou analogovou páčkou.

UFC Undisputed 2010

Tato a mnohá další vylepšení přispívají k mnohem realističtějšímu a zábavnějšímu požitku ze hry, ačkoli jejich zvládnutí nepatří mezi nejjednodušší a nemůžete počítat s tím, že z vás za tři dny hraní budou kovaní mistři. Jistě, v podstatě vám stačí naučit se základní pohyby, ale věřte nám, že ze hry pak budete mít mnohem menší požitek.

UFC Undisputed 2010

Pro postupné zdokonalování a zvládnutí soubojů je naprosto ideální mód kariéry. Oproti loňsku máte bohatší možnosti při tvorbě bojovníků, kteří letos mohou být mnohem všestrannější. Jednotlivé chvaty si pak vybíráte přímo z menu, takže si svojí postavu doslova ušijete na míru. Krom toho už nezačínáte přímo v UFC, ale jako amatér, který si musí postup do prestižního turnaje vybojovat v ringu. Nechybí líbivá videa či možnost dávat rozhovory, což skvěle dotváří již tak parádní atmosféru.

UFC Undisputed 2010

Jiným důležitým aspektem hry je multiplayer. V době psaní recenze bohužel ještě on-line hrát nešlo (servery nebyly dostupné), ale pevně doufáme, že se vývojářům podařilo odstranit mouchy z minulého dílu (například to, že lidé hráli s upravenými postavami obdařenými atributy polobožstva). Letos navíc dostanete možnost rekonstruovat reálné souboje UFC a k dispozici bude centrální databáze, kam lze nahrávat své statistiky.

Proč se tedy domníváme, že je Undisputed 2010 lepší, než jeho předchůdce? Nehledě na již zmíněná vylepšení disponuje lepší grafikou, animace jsou líbivější a souboje mají větší spád. Dokonce i systémové menu a uživatelské rozhraní doznalo zlepšení a je přehlednější. Právě tenhle důraz na detaily podle nás vynese nové UFC na piedestal slávy mezi bojovými hrami.



PLUSY: důstojné pokračování loňského dílu, vylepšení doznaly téměř všechny oblasti, nové herní módy a výzvy.
MÍNUSY: bojový systém je poměrně komplikovaný, i přes ohromný rozdíl oproti loňskému dílu je v módu kariéry stále velký prostor ke zlepšení.

CS24

HODNOCENÍ: 85%