Hlavní navigace

„Ufouni" jsou už (skoro) tady (aktualizováno 28. 2. v 16:20)

27. 2. 2007

Sdílet

Spory kolem dalšího mobilního operátora neutichají. Zvláště poté co iDnes.cz zveřejnila zprávu, že jeho ceny za služby půjdou od poloviny roku, kdy má MobilKom odstartovat svou síť, na zhruba polovinu.

Spory kolem dalšího mobilního operátora neutichají. Zvláště poté co iDnes.cz zveřejnila zprávu, že jeho ceny za služby půjdou od poloviny roku, kdy má MobilKom odstartovat svou síť, na zhruba polovinu.

Služby MobilKomu budou podle www.idnes.cz nabízeny pod názvem U:fon (nikoli U:fone, jak jsem mylně uvedl), což idnes.cz - a následně 28. 2. 2007 i Computerworldu - potvrdila i mluvčí firmy Jana Studničková, i když MobilKom sám se prý zatím přejmenovávat nebude.

Síť se bude provozovat na CDMA (Code Division Multiple Access), revize A, z čehož je zřejmé, že půjde hlavně o vysokorychlostní internet. Jenže pozor! I hlas jsou dnes data a pokud se podíváte jakým směrem telefonie, a dokonce i ta mobilní kráčí, uvidíte, že volání přes internet je heslem dne i tady. CDMA u nás využívá jen Telefónica O2, a to pro vysokorychlostní připojení k internetu („o hlasu“ uvažuje prý také), ale s pokrytím to není nijak valné. To by se ale s oznámením brzkého příchodu dalšího mobilního operátora – v tomto případě přímé „CDMA konkurence“ – mohlo změnit. CDMA má totiž nejen nesporné výhody technické, ale i finanční.

„Máme spočítáno, že pro pokrytí území celé ČR budeme muset postavit pouze asi 350 vysílačů. Další se budou doplňovat podle aktuálních potřeb a zájmu o služby. Zároveň předpokládáme, že zhruba 80 % všech základnových stanic budeme moci umístit na již existující stožáry,“ řekla pro časopis Euro mluvčí Penta Investments, která za MobilKomem stojí, Jana Studničková.

Finanční skupina Penta Investments koupila MobilKom od společností Motorola, ConnecTel a KonekTel, které ji u nás – za účelem provozování veřejných radiových sítí – v roce 1993 založily.
Penta Investments s MobilKom U:fone nejprve hodlá rozjet poskytování připojení k internetu, později (možná už příští rok) pak nabídnout i služby hlasové.

Je zřejmé, že pokud nastolí agresivní cenovou politiku, rozumnou rychlost a nabídne i dobré pokrytí, má na trhu stále ještě velmi dobrou šanci.

Jak píše MobilKom na svých stránkách „Plánujeme pokrýt území celé České republiky do konce roku 2007. Dodavatelem technologie je čínská společnost ZTE, která nabízí nejkomplexnější řešení CDMA sítí, včetně služeb PTT (Push-to-talk). V Evropě tato společnost vybudovala například norskou síť ´Nordisk´.“


–––––––-
CDMA síť třetí generace (3G) a je celosvětově jedním z nejúspěšnějších komerčních 3G řešení. Jsou na ní postaveny sítě zejména v Japonsku, Jižní Koreji a v USA, v Evropě se zatím rozjíždí – současnosti funguje šest sítí tohoto typu (Rumunsko, Portugalsko, Lotyšsko, Bělorusko, Moldavsko, Norsko), ale obecně vzato zájem o ně roste.

 

Autor článku