Hlavní navigace

Ulehčete si správu telefonu

Sdílet

MOBILedit! 2.0 instalace JAVA aplikací, inteligentní synchronizace a nový phonebook Společně s v průměru klesaj


MOBILedit! 2.0 instalace JAVA aplikací, inteligentní synchronizace a nový phonebook


Společně s v průměru klesajícími cenami mobilních telefonů roste cena a objem informací v nich uložených. Z vlastní zkušenosti mohu tvrdit, že díky adresáři mobilu si nepamatuji již prakticky žádná telefonní čísla. Rovněž z hlediska informací obsažených v SMS zprávách je polovodičová paměť mobilního telefonu spolehlivější než její biologický protějšek. Ztráta těchto informací je pak takřka existenční ranou, na což reagují i výrobci softwaru. Kromě řešení od firem vyrábějících telefony existují též univerzální programy, mezi něž patří i MOBILedit! Tento produkt přináší značnou flexibilitu z hlediska podporovaných modelů telefonů a možnost připojit je prostřednictvím kabelu nebo bezdrátově.
Ihned po objevení se telefonu v dosahu počítače se načtou základní informace: jeho typ, verze firmwaru a IMEI kód, stav baterie a úroveň signálu. Stručně by se tedy dalo říct, že MOBILedit! přesune mobil do počítače, což přináší výhody v dostatečně přehledném uspořádání funkcí telefonu na poměrně větším displeji.
Ve stromovém menu jsou k dispozici složky, umístěné v paměti mobilu nebo na paměťové kartě. Je třeba učinit poznámku, že MOBILedit! umožňuje pracovat i s paměťovými kartami jako takovými (samozřejmě ve spojení se čtečkou). Grafické rozhraní je poměrně sympaticky zpracované, je možné dokonce měnit vzhled prostřednictvím tzv. skinů. Okno aplikace je rozděleno celkem do tří částí, zobrazující nakonfigurovaná zařízení (připojená i nepřipojená), jejich vnitřní strukturu a obsah zvolené složky.
Asi nejdůležitějším přínosem MOBILedit! je možnost zálohovat data z mobilního telefonu, tedy nejen adresář, ale i soubory (obrázky, hudební nebo textové). Lze použít buď interní formát, nebo formát XLS či XML.
Velmi sympatický je systém práce se zprávami, adresářem nebo plánovacím kalendářem. To, co je pro řadu osob problémem, tedy potýkání se s malými klávesami telefonů, malými znaky na displeji nebo někdy poněkud přihlouplou technologií T9, je rázem zapomenuto, zprávy lze bez nejmenších problému číst, psát, odesílat nebo mazat. Stejné je to i s plánovacím kalendářem a velmi přehledný je telefonní seznam. Pokud máte k dispozici i aplikaci MS Outlook, je možné mezi počítačem a telefonem synchronizovat jak kontakty, tak další informace.
Ačkoliv je aplikace velmi zdařilým pomocníkem, objevilo se během testování několik drobných zádrhelů. Např. avizované připojení pomocí technologie Bluetooth se nepodařilo rozchodit na první, na druhý ani na další pokusy, a to na celkem třech počítačích. Podle internetového fóra však existuje postup, jak problém vyřešit, nicméně nejedná se úplně o triviální postup. Naproti tomu připojení přes infraport proběhlo naprosto bez problémů. Kromě toho se při načítání nebo ukládání zpráv objevují chybové hlášky nejrůznějšího charakteru a nejasného původu.
Na internetu je k dispozici verze Lite, která po sedm dní zachovává vlastnosti verze plné, poté je funkčně omezena, do odesílaných SMS je vkládán reklamní text, některé funkce lze aktivovat jen jednou a poté je nutné software restartovat. Nicméně o svoje data nepřijdete. Pokud byste se chtěli těchto omezení zbavit, cena za plnou verzi není nijak závratná.

MOBILedit! 2.0

škála podporovaných telefonů
přehledné uživatelské rozhraní
problémy s připojením
K recenzi poskytla firma: Compelson Laboratories
www.mobiledit.com/cz
Cena: plná verze 1 490 Kč bez DPH