Hlavní navigace

Unreal Tournament 2007

1. 12. 2008

Sdílet

Na zemi i ve vzduchu Unreal Tournament, respektive zkratka UT, je jedním ze zaklínadel všech příznivců multiplayero...


Na zemi i ve vzduchu

Unreal Tournament, respektive zkratka UT, je jedním ze zaklínadel všech příznivců multiplayerových akcí. Tato úspěšná řada se letos dočká dalšího pokračování. Nový díl, který by se měl na trhu objevit zhruba v polovině roku, nabídne hráčům sci-fi konflikt dvou stran, Axonů a Necrisů. V multiplayerové akci je pochopitelně nutné dobře vyvážit síly jednotlivých stran. V UT 2007 se bude jednat o úkol o to obtížnější, že každá ze znesvářených frakcí bude disponovat hodně odlišnými bojovými prostředky. Dočkáme se i mnoha vozidel a létajících prostředků, takže už zdaleka nepůjde jen o přestřelky muže proti muži, ale o boj techniky na zemi i ve vzduchu. Můžeme se těšit na bojové stíhačky, tanky, džípy, vznášedla... Na své by si zkrátka měli přijít všichni fandové vojenské techniky.

Ghost Recon: Advanced Warfighter 2

Speciální jednotka opět v akci

Taktická série Ghost Recon bezesporu patří mezi nejlepší tituly svého žánru. Zatím nejnovější díl s podtitulem Advanced Warfighter dokonce posbíral hned několik prestižních ocenění. Další s názvem Advanced Warfighter 2 už samozřejmě díky Ubisoftu vzniká a vyjde (respektive měl by vyjít, známe ty odklady, že?) během druhého čtvrtletí 2007. Mělo by se jednat o titul pro platformy PC, Xbox 360, PlayStation 3 a PSP. Se speciální jednotkou zavítáme do Mexika roku 2014 a ocitneme se uprostřed války. Mezi zajímavé novinky by mělo patřit začlenění medika, který vcelku logicky bude mít na starosti zejména lékařskou péči o zraněné kolegy. Těšit se můžete na špičkové vybavení vojáků, včetně již použitého systému Cross-Com pro lepší přehled o postupu spolubojovníků, na špičkové zbraně, bezpilotní létající dron a další vychytávky.

Seasons

Další přídavek k oblíbeným The Sims 2

Série The Sims je snad nejprodávanější hrou vůbec, s tím nikdo nic neudělá. A pánové a dámy ze společnosti Electronic Arts dobře vědí, že úspěšnou řadu je nutné... co? Úspěšnou řadu je nutné nastavovat, jak jen to jde. Musíme uznat, že Simáci jak základní díly, tak datadisky mají vysokou kvalitu a jejich prodeje obvykle šplhají do rekordních čísel.
Nyní společnost EA oznámila přípravu již pátého (!) přídavku ke gamesce The Sims 2. Půjde o titul Seasons a do již tak bohatého virtuálního života Simáků přinese radosti a strasti všech čtyř ročních období. Už samotné střídání ročních dob nabízí nové vjemy, jako jsou třeba podzimní plískanice či sněhové vánice. A tyto rozmary počasí navíc leckdy dopadnou na vaše virtuální avatary, takže třeba při dlouho trvajícím období temných sněhových bouří upadnou do deprese...
Samozřejmě se dočkáme mnoha nových předmětů a kusů nábytku, které budou tak nějak ladit k létu či zimě, ale půjde i o nové aktivity. Postavíte si sněhuláka, užijete si jarní přírodu a podobně. Také se budete moci zapsat do zahrádkářského klubu nebo třeba chytat ryby. A navíc vám roční koloběh umožní pěstovat různé ovoce, které můžete klasicky konzumovat a zahnat tak hlad, ale také použít k výrobě speciálních lektvarů. Ale pozor! Netěšte se jen na nové radovánky, s ročními obdobími přicházejí i různá dříve nepoznaná nebezpečí. Máme na mysli třeba hrozbu úpalu, chřipky či omrzlin. Klíčové tedy bude správné oblečení, to je jasné! Novinek ve hře najdeme ještě mnohem více a na vlastní kůži si je vyzkoušíme již během března tohoto roku.

Attack on Pearl Harbor

Souboje v oblacích

Druhá světová válka je v oblasti počítačových her stále jedním z nejoblíbenějších témat, i když se jednotlivé tituly obvykle zaměřují na "klasickou" a nám Evropanům známější část konfliktu, tedy boj mezi Spojenci a německým Wehrmachtem. Tichomořské události jsou však minimálně stejně zajímavé a toho se rozhodli využít slovenští 3D People, kteří už mají na kontě nenápadné, ale povedené RPG Kult a leteckou střílečku Air Conflicts.
Právě druhou jmenovanou hru bude částečně jejich nový počin Attack on Pearl Harbor připomínat, tedy alespoň žánrově. Opět půjde o arkádové střílení v oblacích, přičemž hráči si budou moci vybrat, zda chtějí bojovat za USA nebo Japonsko. Nepůjde určitě o nějaký složitý simulátor, k jehož hraní je třeba nastudovat stostránkový manuál, ani historická věrnost nepůjde úplně do detailů. Hlavní bitvy konfliktu však zachyceny budou, takže kromě Pearl Harboru si vyzkoušíte i Midway, Iwo Jimu nebo Manilu. Titul by se měl na pultech obchodů objevit již během prvního čtvrtletí tohoto roku.

Vetřelci se vrátí na naše monitory

Společnost Sega chystá hry na motivy slavné sci-fi ságy

Dnes již klasická filmová sága Alien o přítulných vetřelcích z vesmíru se dočkala mnoha herních zpracování už na osmibytech, nicméně v poslední době se nám zubatí kamarádi z monitorů nějak vytratili. Situace by se měla rapidně zlepšit díky společnosti Sega, která se vrhla do vývoje hned dvou titulů s touto tematikou. Hodlá na trh uvést celou vetřelci inspirovanou řadu herních titulů, žánrově spadajících do akcí a RPG. O titul (či tituly) z druhého jmenovaného žánru by se přitom měl postarat ostřílený tým Obsidian Entertainment, který má na svém kontě třeba povedené kousky Knights of the Old Republic II z prostředí Hvězdných válek nebo fantasy titul Neverwinter Nights 2 s licencovaným RPG systémem Dungeons and Dragons. První z her s tematikou Vetřelců by se však měly objevit až v roce 2009, takže si ještě budeme muset počkat. Ale i tak jde o dobrou zprávu pro příznivce sci-fi klasiky, že?

Red Ocean

Nepotápějte se bez instruktora

Akční střílečky jsou stále nejoblíbenějším žánrem, a proto jich přibývá jak hub po dešti. Další v dlouhé řadě first-person akcí bude titul Red Ocean, vznikající ve studiích firmy Collision Studios. Kromě klasických přestřelek s nepřáteli by měla být hra obohacena o akční sekvence v hlubinách oceánu. Hlavním hrdinou bude Jack Hard, instruktor potápění a příležitostný lovec pokladů, který objeví tajnou podmořskou základnu z dob studené války. Komplex momentálně využívají ke svým nekalým cílům zločinci z nebez-pečné teroristické organizace a Jack s nimi samozřejmě nebude zrovna kamarád. Autoři slibují využití vody ve všech skupenstvích, tedy v klasické tekuté podobě při potápění a hledání alternativních cest zatopeným chodbami, ale také třeba při topení nepřítele. Nechybí ani pevné skupenství, tedy led, a jeho využití třeba k znesnadnění postupe nepřátele. A pak konečně jako pára, která může při vypuštění v pravý čas ošklivě nepřátele popálit. Autoři kromě propracované fyziky a efektů souvisejících s vodním prostředím slibují klasicky skvělou grafiku, úžasné efekty, propracovaný příběh... Však to znáte. Výsledek budeme moci posoudit v březnu tohoto roku, kdy se titul objeví na trhu pod křídly vydavatelské společnosti dtp/Anaconda.

ArchLord

Fantasy on-linovka bez měsíčních poplatků

Momentálně si můžeme zahrát hned několik masově multiplayerových her střídavé kvality bez jinak obvyklých měsíčních poplatků. Kromě skvělé série Guild Wars, která je na principu "pouhé" platby za hru jako takovou založena, jde také třeba o starší sci-fi MMORPG Anarchy Online, které je dokonce možné zadarmo i stáhnout, tudíž jsou nulové i celkové náklady na její pořízení a hraní. K MMORPG bez měsíčních poplatků se nově přiřadil i titul ArchLord, i když nutnost zaplatit za hru jako takovou zůstává. Je pravda, že její betatestování nedopadlo podle očekávání autorů, nicméně o úplný propadák se rozhodně nejedná. ArchLord sází zejména na kvalitní systém PvP (Player versus Player), tedy vzájemné souboje hráčů, přičemž třešničkou na pomyslném dortu kompetitivních bitev je pozice ArchLorda, jakéhosi vládce, který má po omezenou dobu různé možnosti, jak se vyřádit.

Další pokračování oblíbených Osadníků

The Vikings

Tak trochu retro titul Settlers II: 10th Anniversary se setkal se slušným ohlasem. Návrat ke kořenům slavné série budovatelských strategií se zkrátka povedl, a tak vlastně ani příliš nepřekvapí, že Blue Byte a Funatic pracují na jejím pokračování. Datadisk vyjde pod hlavičkou společnosti Ubisoft a ponese všeříkající podtitul The Vikings. Přídavek bude obsahovat novou kampaň s tuctem misí, ve kterých si hráči vyzkouší vedení nejen Vikingů, ale i Římanů, Núbijců a Asiatů. Autoři myslí samozřejmě i na příznivce multiplayeru, pro které mimo jiné připravují generátor map.

Seznam výherců soutěží z čísla 1

Soutěž BENQ 5

19" LCD monitor BenQ FP93G

Libor Matula, V Hlinkách 17, 779 00 Olomouc

Fotoaparát BenQ DC C530

Ladislav Drábek, Dukelská 423, 769 01 Holešov

Balíček médií BenQ

Daniela Ochranková, Zehrianska 5, Bratislava, Slovensko

Soutěž LOGITECH 4 Harmony 525

Petr Štos, Pastevců 470, 149 00 Praha 4

G7 Cordless Laser Mouse

Marie Pařízková, Poušť 15, 289 03, pošta Městec Králové

Wireless Headphones for PC

Jan Molnár, Nad Stadionem 1321, 549 01 Nové Město nad Metují

O této hře bylo napsáno a řečeno již mnohé. Díky šikovnému marketingu se stala hitem vlastně ještě před vydáním dlužno ale dodat, že i po příchodu na trh zaslouženě sklízí vesměs jen samou chválu.

Gears of War

S akčními střílečkami pro konzoly je to takové ošemetné. Problém je obvykle v ovládání, které pro pécéčkáře rozmazlené myší a klávesnicí představuje poměrně nepřekonatelný problém. Xbox 360 však nabízí velmi šikovný gamepad a ne nadarmo je obecně označován za konzolu nejbližší hraní na PC. Gears of War je toho zářným příkladem; jde o povedenou střílečku se skvělou atmosférou, která v mnohém připomíná ty nejlepší akce pro PC. A v některých ohledech je dokonce předčí.
Z okolních obrázků jste již asi pochopili, že jde o sci-fi záležitost. Na jisté planetě osídlené lidmi dojde ke krvavé a zároveň poměrně krátké válce s mimozemským druhem Locustů, kteří se vynořují ze země, kde dlouhé věky čekali na svoji příležitost. Bojovat s tak strašným nepřítelem, který se dokáže vynořit v podstatě odnikud a překvapit svého soupeře, je nad síly konvenční armády a hlavní lidské síly jsou brzy rozprášeny. Přeci jen ale existují skupinky odporu, které se snaží s vetřelci zatočit. A hádejte, na jaké straně budete bojovat vy...
Gears of War je čistokrevnou akcí, ve které hlavní hrdina, vyzbrojen futuristickými zbraněmi a oděn v hi-tech bojový oblek, posílá odporné vetřelce do horoucích pekel. Nejde však naštěstí o osamělého hrdinu typu Rambo, ale o člena malého týmu, který od jisté chvíle dokonce vede a může tak své spolubojovníky ovládat jednoduchými příkazy typu "krycí palba", "následujte mě" a podobně. I bez těchto příkazů se navíc vojáci chovají poměrně inteligentně a nebýt toho, že vám občas laškovně přeběhnou před hlavní, byla by iluze speciální jednotky dokonalá. Až doposud vám jistě nepřipadá, že by hra měla být něčím výjimečná. Ale ona tak trochu je.
I když se jedná o notně akční záležitost, která nemá s realistickou simulací příliš společného, je tu jeden skvělý prvek, který vás minimálně zpočátku dokonale vtáhne do atmosféry zoufalého a frenetického boje. Nepřátel je obvykle přesila a vy se musíte zatraceně dobře krýt. Ve všech interiérech a exteriérech je příležitostí spousta: sutiny rozbořených domů, sloupy, vraky aut... Za všechny tyto věci můžete triviálním stisknutím tlačítka zalézt, pak se posunout do nejvýhodnější pozice a částečně kryti rohem pálit po nepřátelích. Ti ovšem neváhají a využívají úkryty stejně jako vy.
Ač jsme již naznačili, že ovládání je na poměry konzolových stříleček vyřešeno velmi dobře, přece jen přijde vhod zoomování, díky němuž lze analogovými páčkami gamepadu kvalitně zamířit a sprovodit neřáda ze světa. Zbraní je několik typů a mohou jim také dojít náboje, což ovšem neznamená, že jste pak úplně bezbranní. Když nepočítáme omezené množství granátů, můžete nepřátelské šmejdy polaskat třeba pažbou nebo můžete využít možnosti jedné speciální zbraně, totiž motorové pily. Že jsme se doposud nezmínili o nevhodnosti této hry pro malé děti? Po zmínce o motorovce je to snad již jasné...
Úplně nový rozměr hra dostává v kooperativním módu, kdy lze příběhovou kampaň hrát společně s kamarádem, a to jak pomocí Xbox Live, tak na jedné konzole na rozdělené obrazovce (tzv. režim SplitScreen). Gears of War u recenzentů i hráčů boduje i excelentním grafickým zpracováním, které je samozřejmě zvláště na HDTV opravdovou lahůdkou. Ač hlavní příběh není dlouhý (dohrání zabere zhruba deset hodin) a příliš převratných nápadů nenabízí, jde o velmi povedenou akční zábavu. Gears of War je bezesporu jedním z nejlepších titulů pro Xbox 360, který lze v současné době pořídit.

Hodnocení 9.0

Výrobce: Epic
Vydavatel: Microsoft Games
Distributor v ČR: Microsoft ČR
Lokalizace: manuál
Cena: 1 599 Kč
Multiplayer: ano

Konzolových her, lokalizovaných do češtiny, opravdu není mnoho, a pokud se zároveň jedná o titul po všech stránkách povedený, jde o skutečný důvod k radosti.

Next-gen konzola je označována zejména jako "dospělé" herní zařízení, ale to rozhodně neznamená, že pro něj neexistují tituly určené pro celou rodinu, včetně mladších členů domácnosti. Viva Piňata je roztomilá, na první pohled až dětská hra, která ale chytí i leckterého hardcore "pařana". Hráč se vžije do role správce pohádkové zahrady a po-stupnými úpravami terénu, zasazováním květin a stromů či stavěním budov zvelebuje svoji parcelu tak, aby k sobě nalákal co nejvíce roztodivných tvorů. První obyvatelé, kteří se objeví, jsou poměrně nenároční, ale pro přilákání dalších a dalších zvířátek se budete muset pořádně snažit.
Zpočátku tak na zahradě uvítáte různé zástupce hmyzí říše, pak třeba ptáky a králíky, ale dojde i na lišky, jezevce, koníky... Fauna i flóra je opravdu bohatá, zahradní obyvatele navíc můžete v pozdějších fázích hry různě měnit a vytvářet tak nové a nové druhy. Přes on-line službu Xbox Live se pak hráči mohou navzájem se svými zvířátky chlubit před ostatními, což je fajn, jelikož různých variant a alternativ je obrovské množství a každý si tak hru užije po svém.
S postupem hrou se zvyšují vaše zahradnické schopnosti, což mimo jiné znamená přístup k lepšímu náčiní. Dočkáte se třeba vylepšení magického rýče a dalších vychytávek. Zpočátku můžete nanejvýš odklízet nepořádek a sázet trávu, později dokážete vytvořit i elegantní rybník. Postupně se také rozšiřuje území, na kterém můžete své zahradnické choutky realizovat.
Navíc se budete postupně seznamovat s různými pomocníky a kupci: stavitel vyrobí pro vaše zvířátka útulné domečky, obchodnice vám prodá semínka, plody či speciální laskominy pro zvířátka... Za všechny předměty a služby se platí čokoládovými penízky, které zpočátku budete získávat hlavně rozbíjením odpadků a později prodejem ochočených zvířátek či vypěstovaných květin a plodů. Investice třeba do semínka jabloně se tak mnohonásobně vyplatí...
Nejúžasnější je, že hráči mohou opravdu dlouho objevovat nové věci a experimentovat. Zahrada i její obyvatelé se neustále mění, zvířátka se mohou zamilovat a množit k tomu ale potřebují vytvoření příjemných podmínek, postavení hnízdečka a naplnění žaludku nějakou laskominou. Pak už jen stačí dva jedince stejného druhu spárovat a v jednoduché minihře přivést k sobě. Následuje "romantický tanec", a zakrátko se váš zvěřinec rozroste o dalšího člena.
Na zvířecí obyvatele ale číhají i různé nástrahy: mohou třeba onemocnět nebo být sežráni jinými usedlíky. Kromě toho se po čase začnou objevovat na zahradě škůdci. Vždy je ale můžete majznout rýčem, poměrně účinné je i postavení plotů kolem zahrádky.
Česká lokalizace se povedla, navíc nejde jen o překlad textů, ale i o kompletní namluvení všech dialogů! Graficky se jedná o úžasnou pohádkovou záležitost. Kouzelná zahrada každého uchvátí, zvířátka jsou téměř plyšová a zatraceně roztomilá a to včetně ve skutečnosti ne zrovna rozkošných červů, mušek či hadů. Navíc se dočkáte i mnoha vtipných animací. K tomu je potřeba připočítat milou hudbu, příjem
né a srozumitelné ovládání a pomoc v podobě všudypřítomné nápovědy a poměrně obsáhlé encyklopedie. Pokud má nějaká hra obdržet nálepku "zábava pro každého", pak je to Viva Piňata.

Viva Piňata

Hodnocení 8.5
Výrobce: Rare
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft ČR
Lokalizace: kompletní
Cena: 1 999 Kč
Multiplayer: ano

Warhammer, to je pojem. Tedy alespoň pro příznivce deskových her a knižních románů. Tento fantasy svět se totiž v obou jmenovaných variantách objevuje velmi často.Série Total War je lahůdkou pro všechny strategicky pozitivní hráče. Po nedávném vydání sběratelské kompilace Total War Era přichází na trh netrpělivě očekávaný Medieval II, který opět rozjaří všechny milovníky historických bitev, intrik a obchodování.

Medieval II: Total War

Začalo to exotickým Shogunem a pokračovalo dalšími tituly, ve kterých jsme mimo jiné mohli nahlédnout do středověké Evropy i starověkých říší. Medieval II bude zeměpisně opět poměrně blízký nám Evropanům; už od raně středověkého období konkrétně od roku 1080 se můžete chopit vedení Anglie, Skotska, Francie, Ruska, Španělska, Portugalska, Benátek, Sicílie, Milána, Maurské říše, Egypta, Dánska, Turecké říše, Polska, Uherska, Byzantské říše a také Svaté říše římské, do níž spadá i naše české území. Vaše strategické snažení může, v závislosti na volbě délky kampaně, trvat až do roku 1530.
Hlavní principy dobře známé z minulých dílů série zůstaly zachovány; tím máme na mysli zejména rozdělení hry na tahovou část, odehrávající se na globální mapě, a taktické bitvy probíhající v reál-ném čase. Zatímco v prvním jmenovaném režimu v klidu rozmýšlíte nad tím, kam přesunout své armády, jak zvelebit města, které vojáky naverbovat, případně obstaráváte nějaké diplomatické aktivity, v taktických bitvách pochopitelně bojujete. Tedy ne snad osobně, ale jako vojevůdce, který má na starosti šiky chrabrých vojáků všeho druhu. Ke střetům samozřejmě dojde více než často, ovšem pokud jste pacifisté a nesnesete pohled na frenetickou řežbu, můžete výsledek bitvy vygenerovat automaticky.
Mnohem zábavnější je samo-zřejmě pustit se do boje, ať už jde o střet v různých typech krajiny nebo při obléhání hradní pevnosti. Roli hraje nejen síla armád, ale pochopitelně i různé taktické kejkle, kdy se berou v úvahu i terénní nerovnosti a podobně. Umělá inteligence není úplně špičková, ale při volbě vyšší obtížnosti se rozhodně zapotíte. Samozřejmě platí, že pokud patříte mezi zkušené taktiky, bude výsledek bitvy vždy lepší při manuálním vedení než při automatickém vypočítání výsledku. Hra obsahuje i možnost generovat si vlastní bitvy nebo se vrhnout na nějaký předpřipravený historický střet. Soupeřem vám samozřejmě nemusí být jen počítač, ale i živý vyzyvatel.
Při globálním rozhodování budete často zvažovat všemožné aspekty svých kroků. Ovládat obrovskou armádu může být lákavé, ale nezruinuje její žold vaši pokladnu? Ovšem, je tu válečná kořist... ale nebude výhodnější uzavřít s nejbližšími sousedy mír a snažit se vydělat spíše obchodem? Cest k vítězství, jež v nejdelší variantě kampaně vyžaduje v podstatě ovládnutí celého herního světa (byť ne nutně vojenskou silou) je prostě více než jen postup ohněm a mečem.
Poměrně zajímavou novinkou je rozdělení vašich sídel na města a hrady. Rozdíly jsou asi každému jasné: zatímco města mají spíše ekonomickou funkci, hrady budou milovat příznivci vojenských tažení. Oba typy sídel lze různě vylepšovat a zvelebovat. Zatímco třeba ve městě se budete snažit o maximalizaci příjmů a případně další výhody, hrady vám jednak nabídnou důležité opěrné body obrany a také umožní verbovat rozmanité vojenské jednotky.
Důležitou roli hrají ve hře opět lidé. A tím nemáme na mysli jen běžné poddané, kteří jsou zdrojem příjmů vaší státní kasy (pokud jsou ale nespokojení, mohou vám také pěkně zavařit nějakou tou vzpourou), nebo vojáky, kteří se odvážně bijí za vaše leckdy dost pochybné cíle. Mluvíme zejména o specialistech, jako jsou třeba vrahové. Na copak jsou asi dobří? Stejně jako nindžové v prvním Shogunovi mají za úkol tiše zlikvidovat některou osobnost, která se vám příliš nezamlouvá, třeba nepřátelského generála. Řada dojde i na elegantní diplomaty, jejichž úkolem je například dojednávat aliance. Podobnou funkci mají princezny, které lze navíc lišácky provdat a utužit tak vztahy se silným spojencem. Ke slovu přijdou i v předchozích dílech zatím nepoužití obchodníci, jež svou činností mohou zlepšit vaší finanční situaci. Dost často se samozřejmě vaše obchodní zájmy zkříží s plány jiného panovníka, takže není nouze o obchodní války. Ty samozřejmě leckdy přerostou do střetů vojenských.
To ale pochopitelně není všechno. Máme k dispozici i církevní hodnostáře. Náboženství zde totiž hraje veledůležitou roli. Jeho vliv nezasahuje jen vaše poddané (třeba při obsazení země s jiným než vaším majoritním náboženstvím je potřeba rychle situaci řešit, aby nedošlo k velkým nepokojům), ale vůbec veškeré dění. Papež, který ve hře hraje opravdu významnou roli, je totiž vrtkavý chlapík a dost často na vás bude mít rozličné požadavky.
Copak o to, kostel v tom a tom městě klidně postavíte, ale ve chvíli, kdy po vás budou žádat účast na křížové výpravě, už vám do smíchu moc nebude. Stáhnout vojska bránící hranici před nájezdy mocichtivých sousedů není nic příjemného, ovšem časté odmítání papežových vrtochů může mít ještě fatálnější následky. Pokud upadnete v nemilost, uvalí vás Řím do klatby, což je nemilé. Jednak se po vaší říši začnou prohánět inkvizitoři a upalovat kdekoho (klidně včetně následníků trůnu), k tomu si všichni vaši nepřátele rádi na vaše území zaútočí, jelikož se nemusí bát hněvu papeže, spíše naopak.
Graficky je hra opět úžasná. Globální mapa ač pěkná a přehledná ještě žádné velké grafické orgie nenabízí, ovšem zpracování bitev... Určitě hodně pomáhá fakt, že vojáci jsou rozmanití a nejde tak o střety armád klonů. K dispozici je navíc velmi slušné množství různých druhů vojenských oddílů: samozřejmě si užijete různé pěší jednotky, ale i střelce, jízdu a později třeba i mušketýry... Pochopitelně se jednotky liší i různými atributy, závislými mimo jiné na místě původu.
Medieval II opět patří ke špičce mezi strategickými hrami série Total War zkrátka nezklamala. Skvělé zpracování a osvědčený systém, společně s několika novinkami, umožní zapomenout i na drobné chybičky, jako jsou trhliny v umělé inteligenci či občas nevyvážené jednotky. Máte-li rádi historii a strategie, jedná se o skvělou volbu.
Hodnocení 9.1
Výrobce: Creative Assembly
Vydavatel: Sega
Distributor v ČR: CD Projekt
Lokalizace: české titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano

Warhammer: Mark of Chaos

Ostatně totéž platí o jeho sci-fi variantě s přídomkem 40 000. Tu možná současní hráči počítačových her konec konců celkem důvěrně znají díky povedené strategické sérii Dawn of War. Fantasy verze Warhammeru se na monitorech počítačů už drahnou řadu let neobjevila, o to příjemnější je ale její návrat.
Už úvodní film utvrdí všechny hráče v tom, že v temném fantasy světě panuje jen boj, bezmoc a strach z hord Chaosu. Kromě samostatných misí pro jednoho či více hráčů a výukového tutorialu jsou samozřejmě největším lákadlem kampaně. Vyzkoušet si můžete "tu správnou stranu" představovanou lidským císařstvím a elfskými vojsky, nebo se chopit zlé chátry, v níž se objevíte jako vojska přívrženců bohů Chaosu, nebo armády skavenů, proradných krysám podobných humanoidů, žijících vesměs ve svých podzemních brlozích.
Ať tak nebo tak, stanete se vůdcem armády, jejíž síla postupem času roste a která bude-li se vám dařit s několika extra silnými hrdiny v čele drtí své nepřátele a zdárně postupuje k cíli. Jednotlivé herní části jsou prokládány atmosférickými filmečky.
Tažení jsou rozdělena na jednotlivé kapitoly, přičemž každá z nich vám představí část mapy, po níž můžete bez časového stresu v klidu pohybovat svou armádou. Obvykle to znamená vrhnout se do další bitvy, ale někdy si lze také vybrat krátkou nepovinnou odbočku nebo navštívit město. V každém klidném místě na vás čeká možnost doplnit stavy armády, vylepšit některé oddíly třeba nákupem lepší výzbroje, přidáním trubače či třeba opatřením žebříků pro ztékání hradeb. Lze rovněž verbovat zbrusu nové jednotky nebo vylepšit vybavení hrdinů: čili nakoupit třeba magické brnění, kouzelný amulet či hojivý lektvar.
Většinu času budete pochopitelně trávit v samotných bitvách. Ty jsou zpracovány v reálném čase a nejde v nich o žádné těžení zdrojů či budování staveb. Mise jsou zkrátka jen o bojové taktice, stejně jako třeba střety v sérii Total War. Klasicky máte k dispozici několik vojenských oddílů (skladbu vojska vyrážející do určité mise si přitom z dostupných jednotek volíte vždy před bitvou), kterým zadáváte jednoduché povely k přesunu či útoku, měníte jejich formaci a užíváte si dalších vojevůdcovských kousků. Navíc můžete k některému oddílu přiřadit některého ze svých hrdinů, kteří ovládají různé speciální schopnosti třeba čaroděj dokáže nepřátele potěšit dobře mířeným ohnivým kouzlem nebo vyvolat štít, který chrání jeho i přidružený oddíl.
I když se často jedná o klasický střet v otevřené krajině, dojde samozřejmě i na dobývání tvrzí. Pak se uplatní úplně jiná taktika, založená na ostřelování hradeb kanóny, použití žebříků a podobně. Jednotky a hrdinové ti v mnohem větší míře získávají zkušenosti a zlepšují tak své schopnosti. Oddíly na vyšších levelech mohou mít navíc více mužů, hrdinové si zase osvojují nové schopnosti nebo vylepšují ty stávající, jako jsou různé bonusy k útoku, zaklínadla a podobně.
Audiovizuální zpracování Mark of Chaos je velmi slušné a hlavně výborně ladící k atmosféře ponu-rého fantasy světa. Hra jako taková sice nepřináší do žánru realtime strategií nic moc nového, ale jde o chytlavou věc, která pobaví nejen příznivce světa Warhammeru. S českou lokalizací a za cenu pod tisícovku jde o příjemnou záležitost.
Hodnocení 8.2
Výrobce: Black Hole Games
Vydavatel: Namco Bandai
Distributor v ČR: Cenega
Lokalizace: české titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano

Dark Messiah of Might and Magic

Fantastický svět Might and Magic je příznivcům počítačových her dobře známý zejména díky stejnojmenné RPG sérii a řadě strategických her s přídomkem Heroes. Do oblíbeného prostředí se nyní můžeme podívat znovu, i když tentokrát půjde především o akční řežbu.
Hráč se vžije do role mladého Saretha, který se z poměrně nevýznamné osoby postupně stane hrdinou a hybnou silou velkých událostí. Děj není nijak oslnivý, ale jako základní linie pro nabalení spousty akce postačí. Hra je z převážné většiny řežba a je jen na vás, zda budete preferovat boj na blízko chladnými zbraněmi nebo třeba používání kouzel. Repertoár zaklínadel není možná tak široký, jak bychom očekávali, na druhou stranu jsou použitá útočná či třeba zmrazovací kouzla docela fajn a pro likvidaci protivníků bohatě postačí. Samotný soubojový systém rozhodně není špatný, možná si na ovládání zbraní budete muset chvilku zvykat, ale pak již bude vše v pohodě.
I když jak jsme již zmínili jde především o akci, vychutnáte si i vývoj svého hrdiny. Jde o poměrně jednoduché rozdělování bodíků do různých oblastí, ale i to bohatě stačí, abyste vypiplali svého avatara podle toho, jaký styl boje vám vyhovuje. Postupným vývojem pochopitelně projde i vaše výstroj a výzbroj, takže z chudáčka s vybavením za pár měďáků vytvoříte superhrdinu v úžasném brnění a vyzbrojeného magickými artefakty.
Grafické zpracování je kvalitní, dočkáte se i poměrně fungující fyziky, nicméně na druhou stranu se v jednotlivých lokacích vyskytuje i několik nepříjemných chyb, které mohou hraní mírně znehodnotit. Přesto se ve výsledku jedná o velmi slušnou fantasy rubačku. Naše očekávání byla sice o něco vyšší, ale i tak jde o nadprůměrný titul.
Hodnocení 8.0
Výrobce: Arkane Studios
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Playman
Lokalizace: manuál
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano

Heroes of Might and Magic V: Kladiva osudu

Jedna z nejpopulárnějších strategických sérií se nedávno dočkala pátého dílu. A vzhledem k jeho solidnímu úspěchu bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme dalšího dobrodružství z fantastické říše.
Už podtitul přídavku Hammers of Fate, neboli Kladiva osudu většině fanoušků fantasy žánru jasně naznačuje, že se nejspíše setkáme s... no ano, s trpaslíky! Ti kromě oblíbené drtivé zbraně samozřejmě přinášejí do hry i další novinky.
Kromě nového trpasličího města se jedná pochopitelně i o neokoukané hrdiny. Ti se sněhovými závějemi ve své říši bojují pomocí mohutných mamutů, skutečně originálního dopravního prostředku. A samozřejmostí je i nová profese malých statečných reků runový mág. Už název tohoto povolání je více než výmluvný: ano, dojde na runovou magii. Chrabří trpaslíci mohou (za cenu spotřebování určitého množství surovin) vyvolat mocné síly, jako je třeba zuřivost, bojové šílenství či vzkříšení. Jde o docela zajímavou alternativu ke klasické magii...
Hlavní příběh je rozdělen do tří částí po pěti mapách, což je velice přibližně polovina singleplayerové kampaně z původní hry. A vzhledem k tomu, že některé mapy zaberou docela dost času, dostanete solidní porci strategické zábavy. Kromě toho autoři připravili i několik samostatných bojišť, jak pro jednoho hráče, tak pro multiplayerové zápolení.
Herní principy se samozřejmě příliš nezměnily, pořád tedy jde o zábavnou kombinaci prozkoumávání krajiny, RPG vývoje hrdinů, obsazování a vylepšování hradů a bojů s nepřáteli i neutrálními jednotkami. Jednu novinku však přece jen najdeme: lze použít funkci automatické karavany, což vám ušetří spoustu rutinní práce. Grafika je nadále velmi povedená, obsahuje nějaké nové prvky, ale vcelku nic revolučního. Pro příznivce série se jedná o solidní, i když nikoliv převratný kousek.
Hodnocení 6.9
Výrobce: Nival Interactive
Vydavatel: Nival Interactive
Distributor v ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 599 Kč
Multiplayer: ano

Marvel Ultimate Alliance

Počítačové hry čerpají inspiraci z knih, filmů, ale i z komiksů. Jeden další takový kousek vychází právě nyní.
Akční RPG inspirované komiksovým dobrodružstvím, to už tady nedávno bylo. Mluvíme o X-Men Legends II, nadprůměrném titulu na motivy kreslených a posléze i filmových "X-Menů". Vývojáři stojící za tímto titulem, inspirovaní solidním úspěchem svého dílka, se pustili do podobné gamesky, která hráči tentokrát předloží hrdiny hned z několika komiksů.
Titul je zaštítěn firmou Marvel, dnes již legendárním komiksovým vydavatelstvím, a hráči tak mají možnost po obrazovkách prohnat takové persóny jako třeba Spiderman, Kapitán Amerika či Thor. Poměrně průhledný a lineární příběh se točí kolem boje dvou uskupení superhrdinů, přičemž vy samozřejmě kopete za tu správnou stranu. Do akcí můžete vyrážet se čtyřčlenným týmem. Ostatní postavy, které máte k dispozici, čekají na základně. Repertoár vašich hrdinů se postupně rozšiřuje, v lítých bojích získáváte zkušenosti, které následně proměňujete za vylepšování svých reků.
Herní princip je podobný jako v již zmíněném titulu X-Men Legends II, platí to pochopitelně i o hlavní náplni hry, tedy o pro-cházení rozmanitých lokací a řezání všeho nepřátelského. Úkoly, které plníte, obvykle spočívají v anihilaci nepřátel, přičemž kromě řadových protivníků se vám čas od času do cesty připlete i nějaký ten boss, respektive zlý superhrdina. V daný okamžik ovládáte jen vybraného hrdinu, zbytek vašeho čtyřčlenného týmu se řídí umělou inteligencí, která je docela v pořádku. Boje jsou notně akční, ovšem naštěstí nejde jen o máchání pěstmi či zbraněmi, ale hlavně o používání různých schopností. Rozmanitost hrdinů, které máte k dispozici, je přitom vítaným zpestřením; užijete si jak Spidermanových pavučin, tak třeba ohnivých kousků, které předvádí Human Torch.
Komiksová grafika je poměrně povedená, i když místy poněkud stereotypní. Důvodem je zejména slabší design levelů. Od hry nelze čekat žádnou velkou invenci, nicméně přesto se jedná o chytlavé akční RPG. A pro příznivce komiksů přímo o povinnost.
Hodnocení 8.2
Výrobce: Activision
Vydavatel: Raven Software
Distributor v ČR: není znám
Lokalizace: žádná
Cena: není známa
Multiplayer: ano

Autor článku