Hlavní navigace

Útočníci začínají cílit na svatého Valentýna

29. 1. 2009

Sdílet

MX Logic, Trend Micro a další dodavatelé zabezpečení varují před červem, který se pokouší zneužít blížící se svátek sv. Valentýna.

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

První zaznamenaná spamová kampaň hrozí zapojit počítač do botnetu Waledec. Zachyceny byly dosud podvodné e-maily obsahující v předmětu řetězce Me and You, In Your Arms a With all my love. Odkaz vede na stránku se srdíčky, po kliknutí se pak začne stahovat spustitelný soubor. To je zatím samozřejmě jen skromný začátek, s blížícím se datem nabude tato snaha útočníků na intenzitě.

V loňském a předloňském roce provedli ke dni sv. Valentýna největší podvodnou spamovou kampaň útočníci ovládající botnet Storm. Je možné, že Waledec je nějakým „potomkem“ botnetu Storm (který byl na konci loňského roku téměř zničen), či za ním stojí stejní lidé. Podobnost způsobu útoku nemusí ale v tomto případě nic znamenat, jedná se o metodu jednoduchou, k níž podvodníci sahají při téměř libovolném výročí či aktuální události. Až se lze podivovat nad tím, že i tolikrát opakovaný útok může být pořád účinný...

Botnet Waledec je zatím relativně malý, ale údajně rychle roste.


CS24

Zdroj: Computerworld.com

 

Autor článku