Hlavní navigace

Útraty za IT letos drobně povyrostou

20. 1. 2023

Sdílet

 Autor: © Saklakova - Fotolia.com
Prodeje hardwaru se sice budou vzpamatovávat déle, jinak se však výdaje za IT zdají být vůči inflaci odolné.

Podle nejnovější prognózy společnosti Gartner, která se zabývá výzkumem trhu, dosáhnou výdaje na software a IT služby v roce 2023 celosvětově 4,5 bilionu dolarů, což představuje nárůst o 2,4 % oproti roku 2022. Ještě v posledním čtvrtletí byl sice odhadován růst o 5,1 %, pomalejší oživení prodeje hardwaru však odhad zmírnilo.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

Podnikové výdaje na software a IT služby by měly v roce 2023 vzrůst o 9,3 %, respektive 5,5 %. V návaznosti na trend z předchozích prognóz se však očekává, že výdaje na hardwarová zařízení v letošním roce poklesnou o 5,1 %, neboť spotřebitelé i podniky prodlužují cykly, ve kterých svá zařízení obnovují. Jinak se předpokládá mírný růst podnikových výdajů na systémy datových center a komunikační služby, a to o 0,7 %, respektive 0,1 %.

Od ruské invaze na Ukrajinu nedošlo v ekonomice k žádným velkým překvapením, centrální banky a podniky reagují na současnou inflační ekonomickou situaci převážně podle očekávání, uvedl John-David Lovelock, viceprezident a analytik společnosti Gartner. Nicméně i když podle něj společnost Gartner očekávala pokles výdajů na zařízení v důsledku dopadu inflace na kupní sílu spotřebitelů, cyklus obnovy byl ještě delší, než se předpokládalo.

Osm charakteristik vysoce efektivních CIO Přečtěte si také:

Osm charakteristik vysoce efektivních CIO

„Lidi se učí, že si můžou zařízení ponechat déle, a přesto budou spokojeni,“ uvedl Lovelock s tím, že tento trend se pravděpodobně přenese do celého roku 2023 a do roku 2024, kdy společnost Gartner očekává, že se část pokulhávajících nákupů zvedne. Nicméně varuje, že pokud nebudou zařízení – zejména telefony – vnímána jako zařízení přinášející novou funkcionalitu či skutečný důvod k upgradu, mohl by jejich prodej zůstat delší dobu na stejné úrovni.

Výdaje na cloud zůstávají stejné

Zatímco běžné spotřebitele negativně zasáhla inflace, jde-li o firmy, ty musí ve věci opakovaných výdajů do služeb, cloudu, SaaS, PaaS a telekomunikací dostát stávajícím dlouhodobým smlouvám. Dle Lovelocka přitom budou firmy vynakládat vyšší částky na zabezpečení, ruku v ruce s tím, jak přehodnocují svůj přístup k ochraně.

Růst je očekáván též v oblasti služeb, což je dáno snahou firem přivádět IT pracovníky zvenčí. Gartner očekává, že výdaje na poradenství letos dosáhnou 264,9 miliardy dolarů, což představuje 6,7% nárůst oproti roku loňskému.

Ocenění IT produkt roku 2022 Přečtěte si také:

Ocenění IT produkt roku 2022

Navzdory rozsáhlému a pokračujícímu propouštění, které v současné době technologické společnosti zažívají, se mnoho propouštění týká netechnických pracovníků. Podle průzkumu, který v listopadu 2021 provedla společnost Skillsoft, navíc zhruba tři čtvrtiny IT manažerů s rozhodovací pravomocí po celém světě tvrdí, že se potýkají s kritickým nedostatkem kvalifikovaných pracovníků napříč nejrůznějšími odděleními.

bitcoin_skoleni

Lovelock uvedl, že CIO tak prohrávají boj o talenty, což znamená, že napříč všemi odvětvími rostou výdaje na IT služby rychleji než výdaje na interní služby. V důsledku toho se kvalifikovaní IT pracovníci stěhují z podniků k poskytovatelům technologií a služeb, kteří mohou držet krok s rostoucími mzdovými požadavky, možnostmi rozvoje a kariérními vyhlídkami.

I když turbulentní ekonomika změnila kontext obchodních rozhodnutí a způsobila, že ředitelé IT začali více váhat, odkládat rozhodnutí nebo měnit pořadí priorit, Lovelock uvedl, že výdaje na IT se zdají být odolné vůči inflaci.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.