Hlavní navigace

V kauze e-mailu viceprezidentské kandidátky USA došlo k zatčení

17. 3. 2009

Sdílet

David Kernell, student University of Tennessee, byl oficiálně zatčen v kauze vniknutí do e-mailového účtu neúspěšné kandidátky na viceprezidentku USA Sarah Palinové.

Kernell se podle obvinění do účtu na Yahoo (gov.palin@yahoo.com) dostal loni v září pomocí funkce určené pro případ zapomenutí hesla. Otázky pak zodpověděl pomocí informací dostupných na blozích a sociálních sítích. Získal přitom nové heslo a kontrolu nad účtem, po čemž některé e-maily publikoval. Žádné zvláštní kompromitující informace přitom nevyšly najevo, nicméně kauza samozřejmě vrhla stín na profesionalitu Palinové a obecně i na to, zda by veřejně činné osoby vůbec měly používat freemailové účty pro pracovní záležitosti. Z druhé strany, Kernell sám je zase syn místního politika za Demokratickou stranu.

Obsah e-mailové schránky Palinové se objevil na Wikileaks.org, kam ho umístil autor vystupující pod přezdívkou Rubico. Upozornil na něj i na serveru 4chan.org. David Kernell vinu popírá a vyšetřování se vyhýbá, takže byl zatčen i pro „maření spravedlnosti“. Podle všeho ovšem postupoval krajně amatérsky. Samozřejmě: Je už dlouho po prezidentských volbách a celá kauza v tuto chvíli už není zdaleka tak mediálně zajímavá jako před půl rokem.

O tom, jak se vyšetřovatelé ke Kernellovi dostali, jsme psali v tomto článku.

Zdroj: Computerworld.com

CS24

 

 

Autor článku