Hlavní navigace

Varování před hrozbou Antiviroví zabijáci

13. 4. 2005

Sdílet

Malware a viry se vždy orientovaly na mezery v ochraně vašeho osobního počítače. Tvůrci virů se však stále častěji zaměřují na bezpečnostní software samotný.

Některé viry se pokoušejí zabránit vašemu antivirovému programu v tom, aby se připojil ke své mateřské firmě a mohl tak provést naprosto nezbytnou aktualizaci své antivirové databáze, zatímco jiné se snaží vypnout bezpečnostní software úplně. Ačkoli Windows stále zůstávají mimořádně zranitelná a plná nedostatků v zabezpečení, daleko více než v operačním systému vidí odborníci slabá místa právě v těch utilitách, které používáme k zajištění ochrany operačního systému.

Podle nejnovější analýzy Yankee Group bylo na konci roku 2004 hlášeno více závad v bezpečnostním softwaru než u Windows. Od začátku roku 2004 do května 2005 se objevilo 77 problémů na antivirových aplikacích a ostatních bezpečnostních produktech. Jejich počet roste mnohem rychleji než v případě Windows.

"Všechny nově hlášené závady představují pro antivirové společnosti výzvu," říká Shane Coursen, hlavní technologický konzultant firmy Kaspersky Labs. "Pokud by se tvůrcům virů podařilo na počítače zaútočit otevřenými dveřmi v bezpečnostním softwaru, poškodilo by to obecnou důvěru v antivirové programy, kterou veřejnost získávala pomalu a dlouho," říká.

Dosud objevil s úspěchem obrovskou mezeru v bezpečnostním softwaru pouze jeden zákeřný program: červ Witty z roku 2004, který se zaměřil na software od společnosti Internet Security Systems. Jak neustále narůstá počet závad objevených v bezpečnostních nástrojích a jak tento počet u Windows naopak spíše klesá, stává se z bezpečnostního softwaru stále pravděpodobnější cíl útoků.

Přestože antivirové programy nejsou dokonalé, zůstávají nadále tím nejdůležitějším bezpečnostním prvkem počítače. Ujistěte se, zda používáte dobrý antivirový program. A mějte stále na paměti, že ochrana vašeho počítače není nikdy absolutní. Erik Larkin



Jak to funguje

K tomu, aby přelstily antivirový software a zabydlely se na vašemPC, mohou viry používat řadu triků.

Mnoho virů se snaží vypnout antivirový program chránící váš počítač.

Jiné viry zastaví připojení vašeho softwaru
ve chvíli, kdy se aktualizují virové definice. Pokud software nemůže stáhnout nové definice, nemůže zachytit ani nové viry.

Je-li antivirový software potlačen, viru už nic nebrání,

aby vytvořil další díry v systému zabezpečení vašeho PC - tím se ještě zvýší zranitelnost vašeho počítače vůči jiným virům a spywaru.



Chraňte se:

n Opatřete si prvotřídní antivirový software: podívejte se na náš aktualizovaný přehled antivirových programů na find.pcworld.com/49708.

n Kontrolujte aktualizace:

klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu

antivirového programu na hlavním panelu a zkontrolujte datum virových definic. Pokud je starší než jeden týden, je docela možné, že vám něco blokuje automatickou aktualizaci.

n Využijte on-line skener: pokud se váš software neaktualizuje a na počítači

se objevují další znaky infekce (např.

adwarové programy, které se stále vrací

poté, co jste je odstranili), obraťte se

na jeden z volně přístupných virových skenerů na webových stránkách kaspersky.com nebo bitdefender.com.

Autor článku