Hlavní navigace

Vědci vyvinuli disk, který má velikost 2000 DVD

21. 5. 2009

Sdílet

Badatelé z australské univerzity přišli s "pěti dimenzionálním" diskem, který pojme stejně dat jako 2000 DVD disků.

Výzkum proběhl na univerzitě Swinburne a byl publikován dnes v magazínu Nature.

Disky mají stejnou fyzickou velikost jako obvyklé DVD a využívají nanostrukturu k tomu, aby přidaly k existujícím dvěma dimenzím ještě další tři.

"Byli jsme schopni ukázat jak může být nano materiál začleněn na disk pro zvětšení kapacity, aniž by se zvětšila fyzická velikost disku," řekl profesor Min Gu, jeden z badatelů, kteří pracovali na projektu.

Dvě extra dimenze, vytvořené použítím nanostruktury, jsou spektrální nebo barevné, třetí je polarizační.

K vytvoření barevné dimenze vložili badatelé na povrch disku zlaté nano tyčinky. Tvar nano částic dovoluje vědcům zapisovat informace v různých barvách o odlišných vlnových délkách na stejné místo na disku.

Podle badatelů z univerzity Swinburne to znamená významnou změnu pro DVD, které zatím využívají k zápisu pouze jednu vlnovou délku světla.

CS24

Polarizační dimenze byla vytvořena vložením světelných vln na disk pod různým úhlem. Jelikož polarizace může být otáčena o 360 stupňů, je možné zaznamenat nějaké data v natočení nula stupňů, poté v 90 stupňů a tak podobně.

Badatelé jsou optimističtí a doufají, že komerční verze disků bude k dispozici v příštím desetiletí. Již nyní podepsali dohodu s korejskou společností Samsung.