Hlavní navigace

Velká vzpruha pro Blu-ray v boji s HD DVD

22. 6. 2007

Sdílet

Gigant v oblasti půjčování filmů společnost Blockbuster oznámila, že do 1 450 svých půjčoven začne dodávat HD filmy na discích Blu-ray. Jde o celkem důležitý krok v bitvě mezi Blu-ray a HD DVD v boji o nástupnictví po DVD a ovládnutí trhu s filmy ve vysokém rozlišení

CS24

Rozhodnutí firmy Blockbuster následuje poté, co dokončila pilotní program započatý před sedmi měsíci, kdy ve 250 vybraných obchodech nabízela k prodeji i půjčení tituly na HD DVD i Blu-ray.


Výsledek je pro Blockbuster jasný, většina zákazníků dává přednost Blu-ray, kdy půjčované HD tituly byly ze 70% na Blu-ray a ze 30% na HD DVD. Společnost ve svém prohlášení zdůraznila, že nechce jeden formát apriori preferovat před druhým, že se prostě jen přizpůsobuje poptávce. Pokud by se poptávka změnila, přizpůsobí tomu i svou nabídku.

Ve 250 původních obchodech budou stále k prodeji i půjčení filmy v obou formátech, ve 1450 nových pak jen Blu-ray k pronájmu. To pramení z toho, že většinu příjmů má společnost právě z půjčování filmů, konkrétně 961 miliónů dolarů, oproti 105 miliónům z prodeje.
Postoj firmy odráží její zkušenosti z trhu v USA, kupříkladu v kanadských obchodech budou nadále nabízeny filmy v obou formátech, stejně jako v on-line obchodě firmy.

Úspěch Blu-ray lze z naprosté většiny přisoudit Sony PlayStation 3, která se dodává s Blu-ray mechanikou. Mnohé domácnosti pak PSP3 využívají nejen ke hrám, ale i k přehrávání HD filmů. Poptávka po Blu-ray filmech narostla spolu s tím, kolik PSP3 se prodalo. Navíc se v řetězci Blockbuster kromě filmů půjčují také hry pro PSP3. Lidé si tak mnohdy půjčí jak film, tak hru.

Na druhou stranu by bylo předčasné pokládat rozhodnutí řetězce jako signál o rozhodnutí bitvy mezi oběma HD formáty. Ta bude rozhodně pokračovat, protože za oběma formáty stojí velká uskupení silných firem. Je dost pravděpodobné, že budou vedle sebe existovat ještě delší dobu.

- - Alexandr Radecký