Hlavní navigace

Velký obraz pro velké okamžiky

1. 2. 2008

Sdílet

Dvacetičtyřpalcová LCD ovládla o Vánocích minulého roku trh a pro rok 2008 se stanou hlavní komoditou mezi displ...


Dvacetičtyřpalcová LCD ovládla o Vánocích minulého roku trh a pro rok 2008 se stanou hlavní komoditou mezi displeji: alespoň tak to naznačují odhady prodejů a výrobní alokace jednotlivých továren. Jejich zcela nové modely však ještě nejsou k dispozici, a tak jsme se rozhodli otestovat trochu jinou kategorii: displeje, jejichž rozměry by mohly při troše štěstí být hitem o Vánocích tohoto roku. Pro tento přehledový test jsme tedy vybrali šestici LCD s úhlopříčkou větší než 24" palců, které jsou v nabídce na našem trhu.Díky tomu, že nabídka v segmentu velkých displejů není zrovna nijak závratná, objevila se v testu zajímavá sestava značek a především modelů, které si při správném nasazení v podstatě nekonkurují, i když se to při nákupu a především z prohlášení jednotlivých značek nezdá. Takže co zde máme? 26" Acer a NEC, 27" Dell a 30" Eizo, HP a Samsung.
Již na začátku testu nám bylo jasné, že udělit ocenění bude v tomto případě značně těžké. V podstatě by si ho zasloužil každý ze zúčastněných displejů. Jeden za poměr výkon/cena, druhý za kvalitu obrazu, třetí za univerzálnost a podobně. Proto jsme tentokrát rozšířili naše testy kromě standardních redakčních o externí část, kdy displeje putovaly mezi 10 uživatelů, kteří pracují v různých oblastech, kde využívají při práci velké displeje. Ne že by nám to ovšem práci ulehčilo, ale vyhodnocování jejich subjektivních dojmů a potřeb pomohlo posoudit vhodnost jednotlivých displejů pro určité obory.
Začněme tedy nejdříve s těmi menšími. Acer AL2623W je svoji konstrukcí, design-em, zvolenou technologií i cenou jasným low-endem a hodí se ideálně jako pracovní displej do kanceláře. Potřebujete pro svoje účetní nebo programátory displej a chcete ušetřit? Pak je 2623 váš favorit. V domácnosti ho využijí spíše hráči nebo studenti potřebující velkou plochu za přijatelný peníz.
Dell UltraSharp 2707WFP představuje univerzální model. Dobrý obraz, dobrá ergonomie, ale pouze když trefíte období, kdy ho lze pořídit za „normální“ ceny – ta doporučená je totiž nehorázně vysoká a je směšné, jak Dell u nás spoléhá na to, že cena se upraví až při jednání o koupi.
V případě NEC MultiSync LCD2690WUXi jde o protipól Aceru. Profesionální displej se vším všudy; skvělé barevné podání, ergonomie, možnosti nastavení. Jeho jedinou nevýhodou je relativně vysoká cena, ale jeho kvalita to více než ospravedlňuje. Právě pro brilantní obrazový výkon jak v konstrukčních, tak editačních oblastech jsme se rozhodli mu udělit naše ocenění Top Produkt.
Podobně jako NEC si vede třicetipalcové Eizo FlexScan SX3031W. Tým navrhující tento displej by si musel slovo kompromis zřejmě vyhledat ve slovníku. Vynikající barevné podání, stabilní obraz, detailní vykreslení, možnost rozdělení pracovní plochy pro zobrazení dvou nezávislých vstupů najednou, široké možnosti nastavení. Jedinou vadu na kráse představuje cena. Ovšem samotné technologie a užitné vlastnosti si prostě udělení Top Produktu vynutily.
Hewlett-Packard se mezi oceněné zařadil na druhou strnu právě diky kompromisům. Jde o jakýsi vstupní model do skupiny „třicátníků“. HP nenabízí tak skvělé vlastnosti jako Eizo, ale při dané ceně jde o vcelku impozantní řešení. Jeho výkon ho neřadí mezi outsidery a samotný obrazový výkon hodnotíme my i naše desítka externích uživatelů jako vyhovující v mnoha směrech. Mezi 30palcovými displeji jde o lepší průměr, ale poskytuje vynikající poměr mezi užitnými vlastnostmi a cenou. Dobrý displej za dobrou cenu. Proto jsme se ho za jeho vyváženost rovněž rozhodli ocenit.
A zbývá nám Samsung SyncMaster 305T. Ten představuje větší alternativu k 27" Dellu. Jde o univerzální displej, s mírně lepším obrazovým výkonem než HP, ale také vyšší cenou. Jeho doménou jsou multimédia, a pokud hledáte displej právě pro tuto oblast, je vhodnější než HP LP3065. Také po něm můžete bez váhání sáhnout, pokud je jeho cena pro vás přijatelná, ale nevíte, jaký displej v této hodnotě zakoupit.
V tomto testu jsme tak ocenili polovinu zúčastněných, což nebývá naším zvykem, na druhou stranu ovšem řada našich testů zůstává i při velkém počtu účastníků bez oceněných. V tomto případě je takto velký počet oceněných dán tím, že tyto displeje prostě představují většinou to nejlepší v nabídce dané značky, kdy jsou použity v dané chvíli ty nejlepší technologie – což sice znamená vyšší cenu, ale zároveň s tím přichází i ochrana vaší investice, protože morální životnost těchto displejů je značná. Nebo pokud nejde o špičku dané značky, zvolil výrobce ekonomicky zajímavý model, zaručující mu příjemný zisk při alespoň průměrné kvalitě za podstatně nižší cenu, než mají v dané kategorii špičkové modely. Vysloveně špatný displej v této kategorii zatím nenajdete, protože stále nejde o mainstream a výroba panelů pro tyto typy představuje v celkovém objemu mizivé procento. Proto se zde uplatňují kvalitnější technologie panelů. A i když by se mohl jevit například dvacetišestipalcový Acer jako ne zcela dobrá volba, uvědomte si jeho cenu a to, že na trhu v této oblasti stále ještě chybí skutečně low-endové modely.

Acer AL2623W

Větší plocha pro potřeby kanceláře a hráčů

Cena: 20 800?Kč

www.acer.cz


I když se AL2623W „maskuje“ jako kancelářský (patří do řady Office Line), není to jediná oblast, kde jeho úhlopříčku využijete. Slušet mu to bude i v domácím prostředí, a toho si je Acer rovněž vědom, zvláště když segment SOHO je primárním cílem této značky. Podle předvedeného výkonu v našem testu je Acer ideální do kanceláře pro standardní práci s tabulkami a do domácnosti, kde představuje alternativu k 24" displejům jako jsou Benq FP241W, Acer AL2416 nebo FSC A24W, které mohou být pro řadu uživatelů již malé (studenti technických škol apod.). Pro hráče pak díky své rychlé odezvě rovněž představuje zajímavou možnost zlepšit si pocit při hraní, kdy 30palcové displeje jsou přece jen již značně dražší a pro jejich nákup by měla hovořit především návratnost imvestic. Barevné podání u tohoto displeje je průměrné, barevná přesnost odpovídá zvolené technologii PVA. Obecně je u tohoto displeje vidět snaha poskytnout neutrální vyznění barev, ne vždy to ovšem dopadne dobře. Při multimediálním nasazení si displej vede velice dobře, míra vzniku artefaktů je minimální, nicméně podání černé není vůbec ideální. Částečně za to může vyšší jas displeje, což mu ovšem na druhou stranu pomáhá při zobrazení barev za denního světla. AL2623 vám tak v podstatě dává na výběr – lepší 24" displej kvůli barvám, nebo 2623, se kterým získáte velký prostor při průměrné kvalitě obrazu.

Dell UltraSharp 2707FPW

Dobrý univerzální displej s tragickou cenou

Cena: 38 900?Kč

www.dell.cz
Velký displej pro masové nasazení, tak by se dal charakterizovat UltraSharp 2707FPW. Osazen S-PVA panelem od Samsungu poskytuje dostačující barevné podání pro domácí použití i kancelářské nasazení a lze ho použít všude tam, kde přesnost vykreslení nemusí být doprovázena extrémní barevnou přesností. Obecně je matice tohoto displeje o něco tmavší, takže barvy vypadají vysoce kontrastní, nicméně jejich odstín je díky tomu posunut. Je proto nutné se nastavení displeje věnovat, pokud stojíte o přesnější barvy. Při testovacím kolečku jsme se shodli, že Dell i díky tomu poskytuje velmi stabilní obraz, který není přesvícen, nedráždí oči ani při dlouhodobé práci, ovšem barvy jsou pěkně nasyceny. Ideální využití pro tento displej představují CAD aplikace, kde si při našem testu vedl vynikajícím způsobem. Kromě dalšího kancelářského nasazení je cílem Dellu i segment SOHO, kdy jeho parametry uspokojí většinu hráčů. Navíc si 2707 velice dobře obrazově poradí i s přehráváním filmů, takže pokud používáte displej i místo televizoru, je vhodné o tomto Dellu uvažovat, ovšem s jednou podmínkou. Musíte ho sehnat za dobrou cenu, což není při přímém nákupu od obchodníka Dellu tak velký problém. Nicméně nám Dell bohužel poskytl pouze doporučenou cenu, a tak suma přes 38 tisíc včetně DPH pro Dell znamená pouze jedno – kupte si levnější NEC s daleko lepší obrazem.

NEC MultiSync LCD2690WUXi

Profesionál bez kompromisů

Cena: 36 800?Kč

www.exac.cz
MultiSync 2690WUXi podobně jako ostatní displeje prošel naším testovacím kolečkem 10 uživatelů a samozřejmě i redakčním posouzením – a získal si obecné uznání. V NEC se podařilo vytvořit v podstatě univerzální displej pro DTP, CAD/CAM nasazení i multimediální hrátky. Vděčí za to především panelu s technologií H-IPS A-TW (Horizontal IPS with Advanced True Wide Polarizer), což je modifikovaná technologie IPS (obecně můžeme říci, že se podařilo zlepšit rovnoměrnost podsvětlení) i 12bitové gamma korekci. Tento model patřící do (profesionální) řady 90 má vynikající barevné podání, které lze použít i pro úpravu fotografií (samozřejmě nedosahuje kvalit Eiza ColorGraphic a NECu SpectraView) a tedy i v oblasti DTP díky hladkým přechodům v barevné škále. Dobře si vedl i při vykreslení konstrukčních plánů, kdy nám poskytl precizně zobrazené detaily. Pro práci v CAD/
/CAM/CAE oblasti jde zcela jistě o jeden z nejlepších displejů a i při dlouhodobé práci jeho relativně nižší jas poskytoval stabilní, oči nijak nenamáhající obraz. Zde oceníte i široké možnosti nastavení parametrů samotného displeje. Při přehrávání videa si vedl rovněž velice dobře, elektronika si poradí i s vcelku náročnými přechody a minimalizuje tvorbu artefaktů i u filmů v HD rozlišení. Jediným nedostatkem je relativně nižší odezva při hraní, ale k tomu stejně není tento displej určen.

Eizo FlexScan SX3031W

Vynikající displej – zvažte návratnost investice

Cena: 89 250?Kč

www.eizo.cz
Tento profesionální displej s barevným prostorem pokrývajícím 100% NTSC a 97% Adobe RGB gamut pracuje s 8bitovou hloubkou barev a zobrazí tedy na panelu 16,7 milionů barev z celkových 68,7 miliard, s nimiž interně pracuje. Logika displeje totiž využívá 12bitovou Gamma korekci (12 LUT – Look Up Table) kdy dochází k internímu převzorkování obrazu s využitím 16bitové přesnosti pro šedou škálu. I díky tomu je podání barev vynikající. Elektronika pracuje i s DUE (Digital Uniformity Equalizer), který automaticky koriguje chyby v nastavení jasu a sytosti barev. Teplotu barev je možné nastavit v rozmezí 4 000–10 000 K v 500K krocích, nechybí samozřejmě ani meziskok na 9 300 K. K dispozici je i manuální nastavení řady parametrů nebo automatické režimy od Textu po Filmy. Odezva panelu činí podle výrobce ve středních tónech 6 ms, podle našich testů ovšem počítejte spíše s 8 až 10 ms, což je stále skvělý výsledek. Vykreslení detailů je vynikají, i test nelineární šedé zvládl displej bez zaváhání. Konstrukční modely jsou přesné, vykreslení tenkých čar precizní.
Monitor nabízí i Dual Display. V tomto režimu lze nativní rozlišení panelu 2 560 ? 1 600 pixelů rozdělit na dvě poloviny o rozlišení 1 200 ? 1 600 pixelů. Do těch je možné promítnou obraz z obou DVI konektorů. Na displeji tedy můžete mít v jednom okamžiku obraz ze dvou různých počítačů. Z dvojice DVI-D konektorů je pouze jeden Dual-link.

Hewlett-Packard HP LP3065

Levná třictítka s dobrým obrazem

Cena: 31 800?Kč

www.hp.cz


LP305 představuje v portfoliu HP model, jehož cena je vzhledem k nabízené pracovní ploše i obrazovému výkonu vynikající. Jedinou oblastí, kde je nasazení tohoto displeje problematické, jsou primární grafické práce, extrémně náročné na barevnou přesnost. Ovšem pokud pracujete v oblastech jako je CAD, typografická sazba nebo používáte velké množství tabulek, je tento displej šit na míru přesně vám.
Při testech jsme u LP3065 samozřejmě narazili na nerovnoměrnost podsvícení v rozích displeje, ovšem z hlediska uživatele, jenž s displejem bude pracovat, jde o úroveň, kterou nemusí ani pocítit. Musíme si totiž uvědomit, že veškeré produkční programy v různých oblastech počítají s využitím střední plochy displeje a do krajů umísťují jednotlivá menu. Navíc měřené testy a potřeby ostrého nasazení se značně liší. Displej jsme proto na zkoušku zapůjčili 10 osobám, které denně pracují v oblasti CAD, střihu videa a grafické produkci – jejich subjektivní hodnocení s nasazením displeje znělo 8 : 2 ve prospěch LP3065, kdy oceňovali především velikost pracovní plochy a příznivou cenu. Většinu překvapila absence OSD menu, nicméně v průběhu testování uvedli, že v jejich případě nejde o problém – i když právě zde nasbíral LP3065 ony dva hlasy proti. U obrazového výkonu došlo k obecné shodě o dobré a dostatečné barevné přesnosti, kterou poskytuje použitý S-IPS panel.

Samsung SyncMaster 305T

Displej s vyváženými parametry pro všechny
Cena: 39 000 Kč

www.samsung.cz


Samsung 305T se dá bez váhání označit za zlatý standard současných displejů s 30" úhlopříčkou. Vyžadujete dobrý obraz za ještě stále přijatelnou cenu? Pak je to Samsung. Není tak levný jako HP LP3065, ale rovněž nedosahuje cenové hladiny Eiza SX3031W. Poskytne mírně lepší obraz než HP, ale na Eizo prostě nemá.
Ani tento displej samozřejmě není vhodný pro editaci fotografií na profesionální úrovni, segment jeho nasazení v podstatě kopíruje HP, až na to, že Samsung nemá workstationy, ke kterým by LCD primárně nabízel. Při testování naší desítkou statečných došlo ke shodě, že oproti HP podává Samsung barvy jasněji. Což lze přisoudit samozřejmě rozdílnosti použitých technologií v panelu a řídící elektroniky, nicméně jasnější barvy jsou u Samsungu již „jaksi“ standardem, který přisuzujeme spíše jeho zaměření na oblast multimédií než klasického projektování v oblastech CAD/CAM/CAE. Samsung také podal mezi třicítkami nejlepší výkon z hlediska herního nasazení. Ani zde se ovšem nesetkáme se standardním OSD. Samsung je (podobně jako HP) na trhu již nějaký měsíc, ale při testování se ukázalo, že mu to jenom prospělo – alespoň z hlediska úpravy parametrů používaného panelu. I u Samsungu však narazíte na lehkou nerovnoměrnost podsvícení podobnou té u HP LP3065.