Hlavní navigace

VIA představila platformu Trinity

19. 12. 2008

Sdílet

Společnost VIA následuje AMD s Intelem a po jejich vzoru představuje vlastní notebookovou platformu. Jmenuje se Trinity a spojuje to nejlepší z dílen VIA.

Nová platforma VIA Trinity je určena pro nasazení v levných netboocích a malých stolních počítačích. Spojuje pod jedno jméno procesory VIA Nano (ale také starší VIA C7), nový čipset VIA VX800 a nejnovější generaci mobilních grafických čipů VIA Chrome S3. Ty jsou integrovány v čipové sadě a jsou odvozeny z nedávno uvedených plnohodnotných grafických karet VIA. Z jejich funkcí jmenujme například podporu DirectX 10.1 či akceleraci HD videa na Blu-ray discích. VIA se také chlubí nízkou spotřebou těchto čipů.

VIA dále upozorňuje na některé své nové základní desky formátu Mini-ITX, které patří k těm nejmenším sériově vyráběným na světě. I tyto jsou prý součástí Trinity platformy a společnost věří, že si je oblíbí výrobci malých a levných počítačů.

Otázkou však zůstává, zdali se nová platforma uchytí. Zatím totiž o procesory VIA velký zájem není a v netboocích je používá jen společnost HP se svými Mini-Note netbooky.

- - Tomáš Šulc