Hlavní navigace

Víte, jak opravit nefunkční drátové připojení k síti? - 1.díl

22. 8. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Drátové připojení k počítačové sítě by mělo být velmi jednoduché – vždyť stačí jen připojit kabel. Často tomu tak bohužel není.

Připojení k drátové síti je v podstatě velmi jednoduché – prostě vezmete síťový kabel, zapojíte jej do síťového ethernetového portu a máte hotovo. Bohužel to často tak jednoduché není a příčiny potíží mohou být dosti různorodé. Na následujících řádcích vám prozradíme několik tipů, jak drátové ethernetové připojení k počítačové síti zprovoznit.

Bezdrátové připojení, kabel, směrovač – zde všude může být problém

Jste-li k počítačové síti připojeni bezdrátově a nic nenaznačuje, že vám funguje drátové připojení, pak první věc, kterou udělejte – vypněte bezdrátové připojení k Internetu. Věřte nebo ne, ale měli byste se záhy dozvědět, že drátové připojení Ethernet funguje. Pokud má operační systém Windows k dispozici drátové i bezdrátové připojení, pak upřednostní drátové ethernetové připojení, nicméně v oznamovací oblasti vám bude i nadále zobrazovat ikonku bezdrátového připojení WiFi. Klepněte proto na tuto ikonu pravým tlačítkem myši, vyberte možnost Otevřít nastavení Síť a internet, klepněte na položku Wi-Fi a přepněte přepínač do polohy Vypnuto.

I kdyby výše popisovaný postup váš problém s drátovým připojením nevyřešil, bude se vám určitě nyní chyba hledat snáze. Okamžitě totiž vidíte, zda je drátové ethernetové připojení funkční – a to je to, co v tuto chvíli potřebujete vědět na prvním místě.

Máte-li bezdrátové připojení zakázané a nejste nyní připojení k počítačové síti, pak se ujistěte, že je drátové ethernetové připojení povoleno v okně Nastavení > Síť a internet (to je to okno, ve kterém jste před okamžikem vypínali bezdrátové připojení).

Vyhledejte tu správnou síť. Pravděpodobně se bude jmenovat Připojení k místní síti. Pokud u této sítě vidíte pod jejím názvem výraz Nepřipojeno, pak na toto síťové připojení klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Připojit. Nyní několik sekund počkejte, dokud se síťové připojení nezprovozní – nemělo by to trvat déle než několik sekund.

Povolení síťového připojení ve Windows

Pokud se vám síťové připojení nepodaří opravit ani tímto způsobem, připojte síťový kabel k jinému portu směrovače (routeru). Pokud se tímto problém se drátovým síťovým připojením vyřeší, pak máte poškozený směrovač. Dokud nebudete potřebovat všechny porty směrovače, můžete se s tímto faktem smířit a nic dál neřešit. V opačném případě se podívejte do manuálu ke směrovači nebo se obraťte se žádostí o pomoc přímo na výrobce. V tom nejhorším případě směrovač vyměníte.

Pokud nepomůže ani toto, pak vyměňte drátový ethernetový kabel, a to i za cenu, že byste si měli nějaký půjčit nebo koupit nový. Pokud problém se síťovým ethernetovým kabelem vyřešíte takto, pak jste z toho vyvázli velmi snadno.

ICTS24

 

Pokračování