Hlavní navigace

Víte, jak ve Windows 10 vytvoříte snímek obrazovky? – 2.díl

18. 5. 2018

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
Takto můžete vytvořit snímek obrazovky nejen ve Windows 10, ale i v ostatních verzích Windows.

První díl: Jak ve Windows 10 vytvořit snímek obrazovky?

Existuje několik dobrých důvodů, proč chtít ve Windows udělat snímek obrazovky. Snímek obrazovky oceníte, pokud chcete někomu rychle ukázat, co máte na pracovní ploše, popřípadě když chcete ukázat snímek z videa, který chcete sdílet. Funkce pro práci se snímky obrazovky jsou ve Windows 10 velmi jednoduše použitelné, i když na první pohled nejsou zřejmé.

Použijte program Výstřižky integrovaný do operačního systému Windows

Nástroj Výstřižky, který je standardní součástí operačního systému Windows, vám umožní provést vlastní výběr části obrazovky, který následně můžete uložit do souboru a sdílet.

Začněte klepnutím na tlačítko Start a napište výraz Výstřižky a následně klepněte na položku Výstřižky. Dále klepněte na rozevírací nabídku Režim a vyberte požadovaný tvar vašeho budoucího výstřižku.

Už víte, že program vytváří výstřižek, když obrazovka zbledne, a proto nijak nezmatkujte. Pokud máte pocit, že při na vytvoření výstřižku nebyl ten nejvhodnější okamžik, pak jednoduše stiskněte tlačítko Zrušit a zkuste to v okamžiku, až budete skutečně připraveni.

Co lze udělat s výstřižkem

 Při vytváření výstřižku klepněte levým tlačítkem myši a tažením vytvořte požadovaný útvar okolo té oblasti obrazovky, kterou chcete uložit. Jakmile pustíte tlačítko myši, vězte, že v tom okamžiku se vámi vybraná oblast objeví v okně aplikace Výstřižky.

ICTS24

Z tohoto okna pak můžete výstřižek uložit do některého formátu souborů (k dispozici jsou formáty GIF, JPEG, PNG či HTML), zkopírovat do schránky, poslat e-mailem, popřípadě u něj provést pomocí pera a zvýrazňovače nějaké základní úpravy.

Program Výstřižky je prostě a jednoduše skvělý malý nástroj. Dejte mu šanci!