Hlavní navigace

Vlastní ochranu před phishingem nabízí i Google

23. 4. 2008

Sdílet

Google rovněž zveřejnil rozhraní Safe Browsing API, které umožňuje zvýšit zabezpečení i do klientských aplikací, v nichž se používá vyhledávání Google. URL lze v tomto případě filtrovat podle aktualizovaného blacklistu.

Ochranu proti phishingu začal ve výsledcích svého vyhledávání nabízet také Google. Hodnota této služby je z několika důvodů omezená, to však neznamená, že by byla zbytečná:
- nějakou ochranu proti phishingu nabízejí i nové verze nejpoužívanějších prohlížečů, ne všichni je však používají
- stránky zaměřené na phishing bývají obvykle funkční pouze několik dní, pak je poskytovatelé/webhostingové firmy vyřadí z provozu. Většina stránek se tak vůbec nedostane do indexu vyhledávačů - některé však ano.
- ochranu pro výsledky vyhledávání Googlu nabízejí zpravidla i specializované programy pro hodnocení webového obsahu (webové štíty), které barevné hodnocení obsahu zobrazují přímo vedle výsledků vyhledávání. Ačkoliv jsou tyto programy vesměs zdarma, musí si je ovšem uživatel speciálně nainstalovat.

Ať tak či onak, služba Google nabízí další úroveň ochrany. Po klepnutí na odkaz pokládaný za závadný se namísto příslušné stránky zobrazí varovné upozornění „Warning - phishing (web forgery) suspected. The site you are trying to visit has been identified as a forgery, intended to trick you into disclosing financial, personal or other sensitive information“.

Google rovněž zveřejnil rozhraní Safe Browsing API, které umožňuje zvýšit zabezpečení i do klientských aplikací, v nichž se používá vyhledávání Google. URL lze v tomto případě filtrovat podle aktualizovaného blacklistu, kam Google zařazuje stránky identifikované jako zdroj phishingu nebo malwaru.

Zdroj: Google Blogspot

Autor článku