Hlavní navigace

Vyhledávač Bing od Microsoftu zvyšuje svůj podíl

4. 7. 2009

Sdílet

Díky novince v podobě vyhledávače Bing si společnost Microsoft na americkém trhu polepšila o jedno procento. Přesto však stále výrazně ztrácí na současného lídra Google. S průzkumem amerického trhu s vyhledávači přišla agentura StatCounter.

Podle údajů firmy StatCounter sebral vyhledávač Bing, spuštěný začátkem minulém měsíce, část podílu hlavnímu konkurentovi - Googlu, ovšem zřejmě se pro něj nestane významnější hrozbou. Zatímco podíl vyhledávače Google se v červnu snížil ze 79,07 na 78,48 procent, podíl Microsoftu naopak vzrostl ze 7,21 na 8,23 procent. Velmi nepatrně si pak polepšila i dvojka na trhu s vyhledávači Yahoo, jejíž aktuální podíl je 11,04 procent.

"Na první pohled se jednoprocentní nárůst na trhu nezdá být tak velký, aby zaručil návratnost prostředků investovaných do vyhledávače Bing, ale základní trend se jeví být jako pozitivní“ uvedl ve svém prohlášení Adohan Cullen, generální ředitel StatCounter. „Solidní. To je asi to nejlepší slovo, jak popsat výkonnost vyhledávače Bing k danému datu.“ Kromě projektu Bing patří do vyhledávacího portfolia Microsoftu i služby Live Search a MSN Search.

Z čísel agentury StatCounter vyplývá, že nejvyššího podílu na trhu Microsoft dosáhl v prvních dnech fungování vyhledávače Bing, když v prvním týdnu disponoval podílem asi 9,21 procent. Avšak poté, co opadlo počáteční nadšení a zvědavost, podíl klesl a v půlce června se pohyboval mezi 7,47 až 7,6 procenty. Během posledních šesti dní minulého měsíce měl pak podíl Microsoftu opět vzrůstající tendenci.

Společnost Microsoft na své nové vyhledávací službě neustále pracuje. Nedávno například do výsledků vyhledávání přidala i příspěvky ze sociální sítě Twitter. Podle Seana Suchtera, generálního ředitele Silicon Valley Search Technology Center, nyní Bing indexuje několik tisíc stránek uživatelů služby Twitter v závislosti na objemu jejich příspěvků. Podle Suchtera je však funkce stále ve fázi vývoje.

Podobě jako v USA také podle červnových výsledků využívání internetových vyhledávačů v Česku zaznamenal Microsoft mírný vzestup, detaily najdete v článku Průzkum: Windows Live Search zamíchal statistikou podílů vyhledávačů v ČR.