Hlavní navigace

Vytvářejte, upravujte a formátujte obrázky v Excelu - 1.díl

15. 9. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Víte, že tabulkový procesor, jakým je například Microsoft Excel, se může svým způsobem chovat i jako program pro úpravu obrázků?

Jak se do Excelu vkládají geometrické obrazce? A jak se upravují? Možná nevíte, že v Excelu je k dispozici okolo dvou stovek geometrických obrazců, u nichž můžete měnit velikost a upravovat je tak, abyste je dostali do podoby, jakou potřebujete. K tomu přidejte více než stovku speciálních efektů, které můžete na tyto obrazce použít. Další obrazce pak máte k dispozici v podobě ikonek, obrázků či 3D modelů – u všech pak můžete měnit velikost, různě s nimi manipulovat a měnit jejich vzhled.

Vkládání obrazců, ikon, obrázků a 3D modelů

1. Tvary se vkládají pomocí nabídky Vložení > Ilustrace > Obrazce. Zobrazí se rozevírací seznam, z něhož si pak vybíráte vámi požadovaný obrazec.

2. Ikony se vkládají pomocí nabídky Vložení > Ilustrace > Ikony (nabídka je dostupná pouze v Office 365). Vámi požadovanou ikonu si pak můžete vybrat z obrovské nabídky v rozevíracím seznamu. Ikony jsou v něm tříděny podle různých kategorií.

3. Obrazce a ikony jsou rovněž k dispozici v podobě online obrázků. Klepněte do nabídky Vložení > Ilustrace > Online obrázky a do vyhledávacího políčka zadejte výraz Ikony nebo Obrazce a následně stiskněte klávesu Enter. Zde vyhledejte obrazec nebo ikonu, kterou potřebujete, klepnutím na ni ji vyberte a nato stiskněte tlačítko Vložit.

4. Nejlepší obrazce rozhodně najdete v nabídce Vložení > Ilustrace > 3D modely (nabídka je dostupná pouze v Office 365). Možnosti pro změnu velikosti a pro úpravy těchto modelů jsou doslova okouzlující! U jednotlivých modelů můžete měnit rotaci okolo os X, Y a Z, měnit pohled kamery pro umístění na ose X, Y a Z, popřípadě ze středu. Další možností je výběr trojrozměrného pohledu ze seznamu přednastavených voleb.

Poznámka: Pokud si vyberete možnost vložení obrazce, pak v okamžiku, kdy klepněte na vámi vybraný obrazec, změní Excel v listu sešitu podobu kurzoru na zaměřovací křížek. Pak je třeba stisknout a držet levé tlačítko myši a tažením nakreslit požadovaný tvar. Při použití nabídky Vložení > Ilustrace (ikonky, online obrázky, 3D modely atd.) Excel zobrazí nabídku obsahující obrázky a vy si vybíráte z galerie obrázků. Pokud chcete vybraný obrázek vložit do listu sešitu Excelu, pak musíte po klepnutí na vybraný obrázek stisknout tlačítko Vložit.

Vkládání obrazců, ikon, obrázků nebo 3D modelů

 

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?