Hlavní navigace

Vytvářejte, upravujte a formátujte obrázky v Excelu - 1.díl

15. 9. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Víte, že tabulkový procesor, jakým je například Microsoft Excel, se může svým způsobem chovat i jako program pro úpravu obrázků?

Jak se do Excelu vkládají geometrické obrazce? A jak se upravují? Možná nevíte, že v Excelu je k dispozici okolo dvou stovek geometrických obrazců, u nichž můžete měnit velikost a upravovat je tak, abyste je dostali do podoby, jakou potřebujete. K tomu přidejte více než stovku speciálních efektů, které můžete na tyto obrazce použít. Další obrazce pak máte k dispozici v podobě ikonek, obrázků či 3D modelů – u všech pak můžete měnit velikost, různě s nimi manipulovat a měnit jejich vzhled.

Vkládání obrazců, ikon, obrázků a 3D modelů

1. Tvary se vkládají pomocí nabídky Vložení > Ilustrace > Obrazce. Zobrazí se rozevírací seznam, z něhož si pak vybíráte vámi požadovaný obrazec.

2. Ikony se vkládají pomocí nabídky Vložení > Ilustrace > Ikony (nabídka je dostupná pouze v Office 365). Vámi požadovanou ikonu si pak můžete vybrat z obrovské nabídky v rozevíracím seznamu. Ikony jsou v něm tříděny podle různých kategorií.

3. Obrazce a ikony jsou rovněž k dispozici v podobě online obrázků. Klepněte do nabídky Vložení > Ilustrace > Online obrázky a do vyhledávacího políčka zadejte výraz Ikony nebo Obrazce a následně stiskněte klávesu Enter. Zde vyhledejte obrazec nebo ikonu, kterou potřebujete, klepnutím na ni ji vyberte a nato stiskněte tlačítko Vložit.

4. Nejlepší obrazce rozhodně najdete v nabídce Vložení > Ilustrace > 3D modely (nabídka je dostupná pouze v Office 365). Možnosti pro změnu velikosti a pro úpravy těchto modelů jsou doslova okouzlující! U jednotlivých modelů můžete měnit rotaci okolo os X, Y a Z, měnit pohled kamery pro umístění na ose X, Y a Z, popřípadě ze středu. Další možností je výběr trojrozměrného pohledu ze seznamu přednastavených voleb.

Poznámka: Pokud si vyberete možnost vložení obrazce, pak v okamžiku, kdy klepněte na vámi vybraný obrazec, změní Excel v listu sešitu podobu kurzoru na zaměřovací křížek. Pak je třeba stisknout a držet levé tlačítko myši a tažením nakreslit požadovaný tvar. Při použití nabídky Vložení > Ilustrace (ikonky, online obrázky, 3D modely atd.) Excel zobrazí nabídku obsahující obrázky a vy si vybíráte z galerie obrázků. Pokud chcete vybraný obrázek vložit do listu sešitu Excelu, pak musíte po klepnutí na vybraný obrázek stisknout tlačítko Vložit.

Vkládání obrazců, ikon, obrázků nebo 3D modelů

 

CS24

 

Pokračování