Hlavní navigace

Vytvářejte, upravujte a snadno používejte šablony ve Wordu - 9.díl

9. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
A nejde jen o tvorbu, úpravu a používání šablon, ale i o vytváření vlastních interaktivních šablon pro speciální projekty.

Předcházející díl

 

V programu Word se šablonami rozumí vámi nebo někým jiným (například přímo firmou Microsoft) předem připravené dokumenty, které se následně používají jako vzorové dokumenty třeba při práci na nějakém projektu. Šablonou tak může být vizitka, brožura, výtah, prezentace a celá řada jiných druhů dokumentů. Šablony zajišťují nezávisle na jejich účelu v první řadě jednotnost, která má jak u firmy, tak jednotlivce vyjadřovat důvěryhodnost a profesionalitu. Šablony se samozřejmě používají nejen ve Wordu, ale i v Excelu nebo i PowerPointu, nicméně v tomto článku se zaměříme na program MS Word.

Kde se na počítači nachází soubory se šablonami?

Vlastní šablony, které si vytvoříte, popřípadě ty, které vzniknou úpravou šablon poskytovaných zdarma firmou Microsoft, se nachází ve složce C:\Users\"uživatelské jméno"\Dokumenty\Vlastní šablony Office, kde řetězec "uživatelské jméno" odpovídá vašemu přihlašovacímu jménu. Když otevřete složku Users, uvidíte svoje přihlašovací jméno na jedné ze složek. Pokud tam žádná taková složka nebude, pak by vše mělo být s největší pravděpodobností ve složce s názvem Owner.

Zde najdete vaše osobní a vlastními silami vytvořené šablony, popřípadě šablony vzniklé úpravou standardních šablon poskytovaných firmou Microsoft

Firma Microsoft ukládá své šablony do složky C:\Users\"uživatelské jméno"\AppData\Roaming\Microsoft\Templates. I zde platí, že pokud zde nenajdete žádnou složku s vaším přihlašovacím jménem, pak se pravděpodobně budou šablony nacházet ve složce . Pokud tuto složku nenajdete, pak vězte, že složka AppData a všechny podsložky a soubory v této složce jsou skryté.

Chcete-li zobrazit skryté soubory, pak postupujte následovně:

1. Zadejte do políčka pro vyhledávání výraz Ovládací panely a po vyhledání spusťte stejnojmennou aplikaci. Přepněte si zobrazení do podoby Kategorie. Zde klepněte na položku Vzhled a přizpůsobení.

2. Nyní klepněte na odkaz Možnosti Průzkumníka souborů/Možnosti složky a přesuňte se do sekce Upřesnit nastavení/Skryté soubory a složky.

3. V sekci Skryté soubory a složky povolte možnost Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky. Nakonec stiskněte tlačítka Použít a OK.

Zobrazení skrytých souborů, složek a jednotek

Pokud chcete v programu MS Word zjistit aktuální název složky pro šablony, pak postupujte následovně:

1. Klepněte v programu MS Word do nabídky Soubor > Možnosti > Upřesnit.

2. Přesuňte se v okně, které se zobrazí, téměř dolů až je konci okna.

3. Stiskněte tlačítko Umístění souborů. Následně se zobrazí stejnojmenné okno.

ICTS24

4. Program MS Word zobrazí umístění a cesty ke všem souborům, které nějakým způsobem souvisí se šablonami.

Další možnost spočívá v použití políčka pro vyhledávání, kam zkopírujete a vložíte následující řetězec: %appdata%\Microsoft\Templates, který potvrdíte stiskem tlačítka Enter. Ve výsledcích vyhledávání nabídky Start se následně zobrazí složka obsahující šablony. Když na tuto složku ve výsledcích vyhledávání klepnete, popřípadě pokud stisknete klávesu Enter, ocitnete se přímo v ní.