Hlavní navigace

Webdesignéři chtějí pohřbít IE6

26. 2. 2010

Sdílet

Denverská webdesignérská společnost plánuje uspořádat symbolické poslední rozloučení se stařičkým prohlížečem Internet Explorer 6. Pohřeb se uskuteční 4. března.

Společnost Aten Design pro tuto akci vytvořila vlastní internetovou stránku IE6funeral.com, na které všechny uživatele IE6 vyzývá k účasti. „Internet Explorer 6 zemřel ráno 1. března 2010 v kalifornském Mountain View“ píše se na speciální stránce. Příčinnou smrti prohlížeče je prý pracovní úraz, který se stal v sídle společnosti Google. „Internet Explorer 6, mezi přáteli známý také jako IE6, po sobě zanechal syna IE7 a vnučku IE8.“

Designérská společnost touto akcí reaguje na nedávné prohlášení Googlu, který informoval o plánovaném vymazání šesté verze IE ze seznamu prohlížečů podporovaných jeho službami Google Docs a Google Sites. Stát by se tak mělo právě v první březnový den. O dva týdny později pak dojde i k ukončení podpory IE6 v populárním YouTube.

„Mysleli jsme si, že by mohlo být legrační uspořádat IE6 pohřeb“ uvedl v rozhovoru Justin Toupin, zakladatel a kreativní ředitel Aten Design. „Jde o reakci na možný konec prohlížeče, který mnozí z nás ze srdce nenávidíme. Oslavíme tím tu skutečnost, že se společnost jako je Google rozhodla ukončit podporu IE6.“

Toupina prý překvapilo, s jakým úspěchem se akce setkala. Svou účast totiž společnosti Aten Design již potvrdilo více než 700 uživatelů. „Teď musíme promyslet, jak celou akci skutečně uspořádat. Naše kanceláře jsou totiž docela malé“ říká Toupin. Namísto osobní návštěvy prý zájemci mohou zaslat pouze květiny.

Toupin upozorňuje, že osobně proti IE6 nic nemá, nicméně uznal, že stejně jako většině jiných webdesignérů, i jemu se po tomto prohlížeči stýskat nebude. Přizpůsobení stránek pro IE6 totiž představuje práci navíc a v Aten Design tak prý zvažují jeho podporu případ od případu. Velmi proto oceňuje rozhodnutí Google přestat podporovat tento téměř devět let starý prohlížeč.

Kampaň proti IE6 v poslední době nabírá na obrátkách. K různým iniciativám z loňského roku, jako je např. petice s názvem IE6 Must Die, se nedávno připojil i Facebook, který své uživatele vyzval, aby přešli na novější prohlížeč. K opuštění IE6 nicméně vyzývá i samotný Microsoft.

Podle poslední statistiky společnosti Net Applications představoval IE6 v minulém měsíci 20 % všech prohlížečů. Nejpoužívanějším prohlížečem od Microsoftu je IE8 s 25 %. Velký úspěch však IE6 slaví především v Číně, kde disponuje 50% podílem. V USA je to jen asi 10 %.